8 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăACTUALITATELa televizor promit luna de pe cer, in realitate nu fac NIMIC...

La televizor promit luna de pe cer, in realitate nu fac NIMIC pentru dezvoltarea tarii! Guvernul Grindeanu are 4% investitii fata de CAT A PROMIS!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sapte fabrici noi incep productia in Romania

Sapte fabrici noi care vor produce anvelope, baterii, materiale...

Salariul minim va creşte la 3.300 de lei brut. Cât va ajunge să fie la 1 ianuarie

Guvernul a agreat să majoreze salariul minim pe economie,...

Investiţii record în şcoli, spitale, drumuri şi servicii publice! Asta era promisiunea guvernului la începutul mandatului. Grindeanu s-a angajat, prin programul de guvernare, să aloce doar în acest an fonduri de 39 miliarde de lei pentru investiţii. În realitate, lucrurile stau altfel.

Dacă ne uităm la execuţia bugetară, cheltuielile de investiţii, în primele trei luni, sunt la minimul ultimilor zece ani, iar lista de proiecte cuprinde lucrări pe ultima sută de metri sau, în contrast, care nu există nici măcar pe hârtie, anunta Capital.ro.

Cheltuielile de capital au fost de 1,059 miliarde de lei în primele trei luni ale lui 2017. Anul trecut s-au cheltuit cu aproape 500 de milioane de lei mai mult, în condiţiile în care ţinta pentru cele 12 luni, în ceea ce priveşte investiţiile, nu era deloc atât de ambiţioasă, fiind pe minus cu aproape 5 miliarde de lei. Se adaugă la acest calcul 3,09 miliarde de lei, bani puşi la dispoziţie pentru cofinanţarea proiectelor europene.

„Vremea friguroasă a ţinut pe loc proiectele de investiţii“, este explicaţia guvernanţilor. Iar proiectele  anunţate ca şi livrate, la finalul acestui an, în programul de guvernare, sunt fie rămase la nivel de intenţie până acum, fie terminate încă de anul trecut de guvernarea Cioloş.

În domeniul Sănătăţii, prima investiţie regăsită în program pentru 2018 este cea pentru construcţa de spitale regionale. În acest caz, anul trecut în decembrie, în guvernarea lui Dacian Cioloş, ministerul Sănătăţii şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord de servicii de consiliere, în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. Iar totul a rămas aici. Primim consiliere pentru cum trebuie să arate studiile de fezabilitate, care nici măcar nu au fost începute. „Ce facem astăzi este să semnăm un acord cu Banca Europeană de Investiţii prin care România va primi asistenţă gratuită, o consultanţă gratuită. (…) Prin această consultanţă, în a doua parte a anului viitor, Guvernul României, oricare ar fi el, va putea lansa licitaţiile pentru cele trei spitale regionale. Va avea la dispoziţie planuri făcute de experţi internaţionali, experţi cu experienţă relevantă în construcţia de spitale de o asemenea avengură.(…) Structura de departamente şi servicii este în curs de finalizare de către experţii români şi consultanţi străini. Aceasta va ţine cont atât de infrastructura medicală deja existentă cât şi de mobilitatea pacienţilor, mobilitate locală sau regională. (…) Terenurile deja au fost selectate. Două dintre ele sunt deja în proprietatea Ministerului Sănătăţii, iar documentul pe care îl semnăm astăzi este esenţial pentru că pregătirea proiectelor de investiţii este esenţială“, a declarat atunci, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii de la acea vreme. Rămâne de văzut dacă, până la finalul anului, se va întâmpla ceva în acest sens.

Ultimele stiri