7.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăStirea zileiLeul, la noi minime record in fata euro si a dolarului

Leul, la noi minime record in fata euro si a dolarului

in:

Stiri pe acelasi subiect

Presiunea pe leu a continuat si ieri, in absenta unei interventii vizibile din partea bancii centrale, astfel ca referintele BNR pentru euro si dolar au urcat la noi valori record, de 4,6397 lei/euro, respectiv 3,8343 lei/dolar. In sesiunea precedenta s-au atins precedentele maxime istorice, de 4,6009 lei/euro si respectiv 3,7999 lei/dolar.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele trei saptamani, cu 4,2% la nivelul referintei, doborand record dupa record. Perceptia jucatorilor a fost si continua sa fie afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale. Cotatia de referinta de luni indica o scadere a leului cu 7,4% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Totodata, in raport cu dolarul, moneda nationala a pierdut 14,8% comparativ cu finele anului trecut, de la 3,3393 unitati. Pentru francul elvetian, cursul BNR a urcat de la 3,8314 lei/franc la 3,8630 lei/franc, reprezentand noul maxim pentru ultimele 11 luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 12 august 2011, cand francul a fost cotat la 3,8926 lei.

La deschiderea sedintei interbancare, euro a fost cotat la 4,6370 – 4,6400 lei/euro, niveluri similare ultimelor cotatii de luni. Ulterior, rata de schimb a inceput sa urce si a atins un record istoric de 4,6460 lei/euro pe piata interbancara. Dupa ce a fost atins noul record, cursul a coborat pentru scurt timp la 4,6275 – 4,6300 lei/euro. Spre jumatatea sesiunii, cotatiile au revenit din nou peste 4,64 lei/euro, iar dupa publicarea cursului de referinta rata de schimb a atins un nou record, 4,65 lei/euro.

 Ponta: Leul se va intari!

Incercand sa dea un semnal de siguranta, premierul Victor Ponta le-a spus ieri reprezentantilor mediului de afaceri ca doreste ca duminica, prin votul la referendum, criza politica sa se incheie, iar de luni problemele economice si financiare sa redevina prioritatea principala, iar investitorii sa beneficieze de stabilitate si predictibilitate.

Vroiam astazi (…) sa va asigur ca, duminica, criza politica se va incheia, intr-un fel sau altul, prin decizia democratica a poporului roman si ca de luni ne intoarcem la problema numarul unu a oricarei tari europene in acest moment, si anume situatia economica si financiara. In baza evaluarii noastre, criza politica a influentat piata financiara, in special cursul de schimb, si de aceea duminica sunt la fel de dornic ca si dumneavoastra sa punem capat, intr-un mod democratic, prin vot, unei crize politice si de luni sa avem stabilitate, predictibilitate si coerenta in actul economic, ceea ce cred ca fiecare investitor privat, strain sau roman, mai mare sau mai mic, isi doreste pentru Romania”, a spus Ponta.

Acesta declarase, inca de luni seara, ca evolutia monedei nationale in raport cu euro se va „normaliza” de saptamana viitoare, iar leul chiar se va intari după ce criza politica se va incheia prin votul la referendumul pentru demiterea presedintelui

La randul sau, presedintele interimar Crin Antonescu dupa 30 iulie lucrurile in ceea ce priveste cursul de schimb leu-euro, se vor calma, insa „doar intr-una din variante”.

 BNR nu mai are resurse

De cealalta parte, presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, ieri, ca Banca Nationala nu mai are resursele pentru a interveni pentru a stabiliza cursul leului, iar rezervele valutare se aproprie de limita minima, mentionand ca afirmatiile premierului Victor Ponta sunt ale unui „naiv”.

„Numai un naiv spune «isi va reveni leul», se va intari peste noapte. Nu, va fi foarte greu sa mai revina la valorile care au fost cand domnul Ponta a primit mandatul deoarece cursul, stiti si dumneavoastra foarte bine, are o componenta de incredere extrem de ricata. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este data de increderea in stabilitatea politica. Nu vom reveni, dar macar stopam deprecierea”, a afirmat Basescu.

„Nici macar Banca Nationala nu mai are resurse enorme sa intervina pe piata sa tina leul la un curs acceptabil, pentru ca ne apropriem de limita sub care nu putem cobori din punct de vedere al rezervelor BNR„, a mai afirmat Basescu.

Ultimele stiri