19.4 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăACTUALITATEPoliticaLiderii USL se joaca de-a autodenuntul la DNA

Liderii USL se joaca de-a autodenuntul la DNA

in:

Stiri pe acelasi subiect

Dezbaterea despre Romania in Parlamentul European, transformata in circ de Dambovita

Parlamentul European a dezbatut miercuri, în sesiunea plenara de...

Dan Voiculescu nu se lasa: Basescu sa fie suspendat din nou, in noiembrie

Dan Voiculescu, presedintele fondator al Partidului Conservator, considera ca...

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, ca va semna autodenuntul catre DNA in care recunoaste ca a indemnat oamenii sa vina la vot la referendum. Acesta a precizat ca, odata cu el, toti membrii BPN ai PSD au semnat autodenunturi, el precizand ca vor proceda similar si membrii CExN ai partidului. „Aici (in Biroul Permanent National al PSD – n.r.) trebuie sa luam decizii politice si prima decizie politica este accea de a avea o reactie la o actiune politica declansata de catre DNA impotriva celor care au votat la referendum. Cred ca este corect – eu unul am recunoscut, banuiesc ca veti recunoaste si dumneavostra (membrii BPN al PSD, n.r.) faptul ca am indemnat oamenii sa vina la referendum”, a spus Ponta, in prima parte a sedintei BPN, la care presa a avut acces.

 

El a precizat ca recunoaste si „fapta grava” pe care a comis-o in sensul in care a mers la vot si a votat „Da”, respectiv pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

 

Liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu anuntau, joi, ca se autodenunta ca l-au instigat pe Liviu Dragnea sa cheme lumea la referendum.

 

Pe de alta parte, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, in legatura cu autodenuntul la Parchet impreuna cu Victor Ponta, in urma cercetarii lui Liviu Dragnea, ca au fost „descurajati” de procurorul general sa faca acest demers si ca il roaga pe Vasile Blaga sa le faca plangere penala.

 

Intrebata, saptamana trecuta, daca cei doi lideri politici au vreo calitate in dosarul referendumului, in care este cercetat de procurorii anticoruptie Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, procurorul general Kovesi a declarat ca nu s-a inceput urmarirea penala fata de cei doi in vreun dosar investigat de procurori. „In acest moment nu s-a inceput urmarirea penala fata de domnii Ponta si Antonescu. Alt comentariu nu pot sa fac. Daca va fi trimis un astfel de autodenunt, il vom inregistra si il vom trata ca atare. Domnul Ponta, ca fost procuror, ar trebui sa stie ca un autodenunt trebuie sa vizeze o fapta penala. Or, din moment ce noi nu cercetam pe nimeni pentru ca a votat sau pentru ca a instigat lumea sa mearga la vot, ramane ca dumnealui sa aprecieze daca doreste sa faca un astfel de autodenunt sau nu”, a declarat procurorul general al Romaniei.

 

Acuzatii grave

 

Dincolo de joaca liderilor USL de-a autodenuntul, trebuie precizat ca Liviu Dragnea este acuzat de fapte mult mai grave, nicidecum pentru ca a indemnat lumea sa vina la vot, asa cum sugereaza Victor Ponta. Astfel, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) il acuza pe Dragnea ca a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice, de a se implica in: exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori; folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii (fara a exista cereri in acest sens depuse in termen si aprobate corespunzator); obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» – adica a deplasarii organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atat in sectia de votare la care au fost arondati, cat si la alte sectii de votare din tara; falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale; falsificarea de semnaturi ale multor alegatori, plecati din tara in momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzisi judecatoresti si persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala; neaplicarea autocolantelor cu mentiunea «VOTAT» pe cartile / buletinele de identitate ale votantilor.

 

Ultimele stiri