13.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialSanatateMedicii ACUZA PSD de minciuna! Legea salarizarii le SCADE veniturile cu 23%!

Medicii ACUZA PSD de minciuna! Legea salarizarii le SCADE veniturile cu 23%!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Medicii sunt nemulțumiți de măririle de salarii propuse de guvern care se transformă în micșorări de salarii. Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară au prezentat 10 dezavantaje ale legii salarizării.

Pe Facebook, Federația “Solidaritatea Sanitară” din România a scris: 10 dezavantaje majore pentru salariații din Sănătate ale Legii salarizării abia adoptată!

Forma în care a fost adoptată noua Lege a Salarizării cuprinde o serie de riscuri/dezavantaje pentru salariații din Sănătate care au fost în permanență semnalate și prezentate de către experții „Solidaritatea Sanitară”.

O parte din intervențiile „Solidaritatea Sanitară” din cadrul Comisiilor de specialitate din Parlamentul României pot fi vizualizate aici: https://www.facebook.com/pg/solidaritatea.sanitara/videos/

Dezavantajele semnalate în analizele (solidaritatea-sanitara.ro/salarizare) noastre se dovedesc astăzi a fi adevărate, situație ce va conduce la o serie de pierderi pentru salariații din Sănătate:

1. Introducerea contribuțiilor angajatorului în salariile de bază din grile, fapt ce conduce la scăderea salariilor din grile cu cca. 23%.
2. Plafonarea sporurilor și a cheltuielilor adiționale la 30% din suma salariilor de bază la nivel de ordonator principal de credite(plafon ce cuprinde și indemnizațiile de hrană și cele de vacanță). Impunerea unui plafon va conduce la imposibilitatea acordării majorității sporurilor pentru condiții de muncă de care beneficiază în prezent salariații din Sănătate!

3. Asistentele medicale au prevăzut salariul de bază mai mic și cu sume situate între 300 și 500 lei față de funcțiile similare. Întreaga carieră profesională ”înghesuită” în 200 lei (diferența între Debutant și Principal, PL).

4. Majorarea normei legale de lucru a medicilor de la 35 ore/săptămână la 48 ore/săptămână. Cu alte cuvinte, salariile medicilor prevăzute în grilă sunt de facto, în majoritatea cazurilor, pentru 200 de ore lucrate/lună (în medie) aferente (noii) norme de bază. Precizăm că la ora actuală timpul de lucru aferent normei de bază a medicului este de 147 ore/lună.

5. Excluderea personalului TESA de la posibilitatea acordării sporurilor pentru condițiile de muncă!
6. Eliminarea plafoanelor minime pentru sporuri, fapt ce conduce la posibilitatea ca angajatorul să nu acorde deloc sporurile sau să le acorde într-un procent nesemnificativ!

7. Înlocuirea tichetelor de masă cu indemnizația de hrană determină o pierdere efectivă pentru salariați, generată în special de faptul că aceasta este susceptibilă de a fi taxată cu toate contribuțiile, conform Codului fiscal, și nu doar cu impozitul de 16%.

8. Data de aplicare a creșterilor anuale etapizate este lăsată la latitudinea guvernanților, existând astfel riscul de a nu fi aplicate de la începutul anului, așa cum ar fi normal!
9. Introducerea interdicției de a cumula mai multe categorii de sporuri.

10. Majoritatea funcțiilor de conducere au prevăzute salarii de bază mai mici decât cele ale funcțiilor de execuție subordonate.

Legea cadru adoptată poate fi vizualizată aici: http://solidaritatea-sanitara.ro/…/Legea-salarizarii-2017.p…

Propunerile Federației Solidaritatea Sanitară la Legea Salarizării pot fi vizualizate aici:
http://solidaritatea-sanitara.ro/…/10_solic_legea_salarizar…

O parte din profesori intrî luni în grevă, este așteptată și reacția medicilor.

Ultimele stiri