7.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieRetailMetro incearca sa scape de magazinele Real din Europa de Est. Grupul...

Metro incearca sa scape de magazinele Real din Europa de Est. Grupul german are rezultate din ce in ce mai slabe

in:

Stiri pe acelasi subiect

Tranzactie de 1,1 miliarde euro in retail. Magazinele Real trec sub brandul Auchan

Magazinele Real isi schimba fata. De anul viitor ele...

Cartel Alfa vrea sa oblige retailerii sa dea liber angajatilor de Sarbatori

Una dintre cele mai importante structuri sindicale din Romania,...

Criza economica a dat peste cap afacerile METRO

Lantul comercial METRO s-a vazut obligat sa-si revizuiasca in...

Criza economica isi pune amprenta serios asupra afacerilor Metro AG, iar rezultatele arata o scadere peste asteptari a profitului trimestrial. Reprezentantii companiei atrag atentia asupra inrautatirii prespectivei , chiar si pe piata din Germania, pe fondul scaderii increderii consumatorilor, care afecteaza businessul din Europa de Est si de Sud, a crizei datoriilor din zona euro si a cresterii somajului.

Profitul inainte de dobanzi si taxe (EBIT) si inainte de elementele exceptionale a ajuns in trimestrul trei la aproximativ 398 milioane de euro (513,6 de dolari), sub asteptarile analistilor, care estimau un profit operational de 438 milioane de euro. Vanzarile au fost in linie cu previziunile analistilor, de 15,9 miliarde de euro.

Desi reprezentantii Metro au precizat ca declinul profitului a fost cauzat in special de afacerile grupului din Sudul si unele regiuni din Estul Europei, Olaf Koch, directorul general al companiei, a avertizat ca datele recente indica si o scadere in Germania, criza datoriilor afectand cea mai mare economie europeana. De asemenea, rata somajului s-a majorat in septembrie pentru a saptea luna consecutiv, indicand vulnerabilitatile economiei la criza din zona euro.

In 9 octombrie, agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service a coborat cu o treapta ratingul atribuit Metro, la “Baa3” de la “Baa2”, in timp ce perspectiva a fost modificata la stabila de la negativa. Perspectiva stabila reflecta punctul de vedere al Moody’s ca profitul Metro se va stabiliza anul viitor, in conditiile in care exista posibilitatea ca zona euro sa inregistreze o crestere economica mai solida in 2013 decat in 2012.

In ciuda acestor previziuni, lantul comercial german trebuie sa ia masuri urgente pentru a reduce din datorii, iar una dintre ele este vanzarea operatiunilor din Europa de Est deschise sub brandul Real. Un scenariu similar au aplicat rivalii francezi de la Carrefour , care au iesit de pe pietele din Grecia, Singapore si Columbia ca urmare a unui plan de restructurare masiva. Olaf Koch a declarat ca, la sfarsitul acestui an, Metro va lua o decizie privind posibilitatea extinderii lantului Mediamarkt in China. De altfel multi retaileri isi reanalizeaza planurile de expansiune in China din cauza concurentei in regiune.

Negocieri pentru vanzare

Metro Group poarta de mai mult timp discutii pentru vanzarea magazinelor Real pe care le detine in Europa Centrala si de Est. Negocierile principale s-au dus cu francezii de la Auchan, care se pare ca sunt favoriti pentru preluarea unitatilor Real. Tranzactia a atras insa atentia si altor jucatori mari din retail, printre companiile interesate sa incheie afacerea cu Metro Group fiind si Apax Partners, Carrefour si Walmart.Cele trei firme n-au reusit sa convinga prin ofertele facute.

Spre deosebire de divizia Cash & Carry care a reusit sa se impuna in Romania, segmentul Real a raportat doar pierderi pe piata interna. Rezultatele pe ultimii sase ani ne arata ca magazinele real,- Hypermarket Romania nu au fost o investitii avantajoasa pentru grupul german. In 2006, cifra de afaceri a fost de 347.044.563 lei, iar pierderea neta de 50.502.701 lei. Un an mai tarziu cifra de afaceri a crescut spectaculos la 1.363.992.480 lei, dar s-au majorat si pierderile la 158.328.986 lei. Pentru 2008 rezultatele s-au mentinut pe aceeasi linie ( cifra de afaceri de 2.643.346.291 lei, pierderi nete de 203.944.712).

Real a incercat sa-si redreseze activitatea deschizand magazine noi, dar rezultatele pozitive tot nu au aparut. In 2009 cifra de afaceri a fost de 3.223.566.592 lei, iar pierderile nete de 245.221.355 lei, in timp ce in 2010 cifra de afaceri s-a mentinut cam la acelasi nivel ( 3.280.051.062 lei), dar pierderile s-au redus la 90.839.556. Anul trecut s-a observat din nou o majorare a pierderilor, valoarea acestora fiind de 120.760.658 lei la o cifra de afaceri de 3.008.864.542.

Din cauza acestor rezultate, real,- Hypermarket Romania a decis sa inchida in 2011 magazinul situat in comuna Ghiroda, judetul Timis. „Decizia de a inchide un magazin nu este niciodata una usoara, dar, daca este imperios necesara, atunci trebuie luata. Magazinul s-a dovedit a fi amplasat intr-o locatie ale carei planuri de dezvoltare nu s-au materializat, ceea ce a generat pierderi importante pentru compania noastra”, a declarat atunci Michel Lamoot director general real,- Hypermarket Romania.

 

 

Ultimele stiri