16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATEAutoModul de calcul al tarifelor RCA se modifica de anul viitor! Afla...

Modul de calcul al tarifelor RCA se modifica de anul viitor! Afla cum vor fi politele de asigurare

in:

Stiri pe acelasi subiect

Veste proasta pe soferi: Politele obligatorii RCA se scumpesc masiv in 2023, unele cu pana la 30%

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință pentru...

Veste buna pentru soferi: Se ieftinesc politele RCA!

Falimentul celor de la City Insurance, dar și contextul...

De la 1 ianuarie 2015 se modifica modul de calcul al tarifelor RCA. Asiguratorii vor fi obligati sa practice un tarif de prima care sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului de asigurare. Mai mult, acestia nu vor putea sa acopere pierderile rezultate pe RCA din alte forme de asigurare.

polita RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat astazi un proiect de norma care cuprinde mai multe modificari ce vor avea impact asupra activitatii de subscriere a politelor RCA si asupra activitatii de constatare si lichidare a daunelor, se mentioneaza intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei.

„Pentru o mai buna transparenta a procesului de vanzare a politelor catre asigurati au fost stabilite in sarcina asiguratorilor obligatii privind modul de ofertare a politelor RCA, indiferent de canalul de distributie (direct sau prin intermediar)”, se mentioneaza in comunicat.

Mai exact, de anul viitor, asiguratorii vor fi obligati sa utilizeze, in cazul RCA, tarife de prima astfel incat sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare.

Prim-vicepresedinte ASF, Cornel Coca Constantinescu, a evitat sa dea un raspuns transant privind o iminenta crestere a tuturor preturilor RCA de la 1 ianuarie 2015. Acesta a lasat insa de inteles ca trendul este de crestere.

„Asiguratorii trebuie sa-si recalculeze nivelul primelor si sa notifice ASF privind aceste calcule. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare. ASF va fi notificat in legatura cu tarifele de prima RCA inainte de 1 ianuarie 2015. In 2014 s-au inregistrat cresteri etapizate de tarife RCA. In ultimele 10 luni au fost deja cresteri intre 20% si 50% a tarifelor medii RCA. Este posibil sa creasca (n.r. tarifele) la unele societati si sa scada la altele de la 1 ianuarie 2015”, a spus Cornel Coca Constantinescu.

Totodata, noile dispozitii care se vor aplica din 2015 mai stabilesc ca asiguratorii RCA/intemediarii in asigurari nu vor putea oferta, promova si comercializa asigurari RCA la alte prime de asigurare in afara de cele rezultate din aplicarea tarifelor de prima notificate Autoritatii de Supraveghere Financiara. In plus, sunt obligati sa practice aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat. Acestora si intermediarilor in asigurari le va fi interzis sa acorde avantaje colaterale asiguratilor la incheierea unei polite de asigurare RCA. Reducerile comerciale, ce pot fi acordate de catre asiguratori in baza tarifului de prima, vor fi limitate.

Pe polita de asigurare va trebui mentionat comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa, acestea fiind incluse in prima de asigurare totala.

Potrivit  ASF, oferta asiguratorului privind RCA va trebui sa fie valabila pentru o perioada de minimum trei zile si va trebui sa contina, in mod obligatoriu, urmatoarele informatii: prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa si data pana la care oferta este valabila.

De asemenea, oferta va trebui sa contina criteriile specifice clientului care sunt utilizate pentru determinarea primei de asigurare, inclusiv raspunsurile oferite de catre potentialul asigurat (de exemplu: varsta, domiciliu, marca vehicul etc.).

Politele RCA vor putea fi incheiate cu cel mult 30 de zile inainte de data intrarii in valabilitate a acestora, se arata in comunicatul ASF.

Acelasi document mentioneaza ca din 2015 va fi interzisa modificarea tarifelor de prima mai devreme de 12 luni de la ultima modificare (notificata catre ASF).

Totodata, asiguratorul va trebui sa restituie diferenta de prima de asigurare RCA in cazul rezilierii politelor (spre exemplu transferul dreptului de proprietate asupra vehiculului) in termen de maximum 10 zile.

In ceea ce priveste activitatea de constatare si lichidare a daunelor, ASF mentioneaza ca in stabilirea cuantumului despagubirilor, acoperirea politelor RCA va fi limitata la nivelul preturilor practicate de reprezentantele auto din Romania.

De asemenea, vor fi stabilite unele termene si obligatii privind constatarea daunelor (spre exemplu efectuarea reconstatarilor in termen de maximum 3 zile de la solicitare).

Sursa: Avocatnet.ro

Ultimele stiri