16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiMuhammad Yunus aduce "Banca saracilor" si in Europa

Muhammad Yunus aduce „Banca saracilor” si in Europa

in:

Stiri pe acelasi subiect

Poeta Ana Blandiana propusa pentru Premiul Nobel

Poeta Ana Blandiana a fost propusă pe listele nominalizărilor...

„Bosonul Higgs” a castigat premiul Nobel pentru Fizica 2013! VIDEO

Premiul Nobel pentru Fizica 2013 a fost castigat de...

Grameen Bank face primul pas in Europa. “Banca saracilor”, din Bangladesh, infiintata de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus, a batut palma cu institutia financiara Tesco Bank si va deschide un punct de lucru in Scotia, anunta publicatia The Guardian.

Intelegerea dintre cele doua firme urmareste oferirea intreprinderilor mici si mijlocii de imprumuturi la rate competitive, creditele fiind acordate fara garantii. Grameen Bank vrea sa activeze pe piata din Europa incepand cu anul 2013. “ Banca saracilor” nu mai este prezenta in nicio regiune de pe continentul nostru, iar dintre tarile dezvoltate mai are o filiala la New York, SUA.

Tesco Bank spera ca asistenta financiara pentru IMM-uri va putea sa contribuie la redresarea economiei locale. Secretarul de presa al institutiei respective, Benny Higgins, a mentionat ca Tesco nu intentioneaza deocamdata sa obtina beneficii de pe urma cooperarii cu Grameen Bank, fiind vorba de un “proiect social”. Potrivit acestuia, banca sa va oferi partenerului sau din Bangladesh sediu, consultanti si mijloace de creditare.

De altfel, Grameen Bank este cunoscuta in intreaga lume datorita proiectelor sociale pe care le deruleaza. Institutia a fost infiintata in 1983 de profesorul Muhammad Yunus. Acesta a pornit proiectul sub forma unei banci de microcredite care sa acorde imprumuturi fara dobanda persoanelor sarace din Bangladesh, care pana atunci depindeau doar de camatari. Banii nu se dau pe un sistem similar creditelor de nevoi personale, imprumuturile fiind destinate unor investitii care sa ajute la dezvoltarea unor afaceri proprii. Yunus crede ca doar asa oamenii sunt spijiniti cu adevarat sa iasa din saracie.

Muhammad Yunus a castigat premiul Nobel pentru pace in urma acestui proiect . Modelul – acordarea de credite fara garantie si fara documente pentru cei care nu s-ar incadara in rigorile pe care le impun celelalte banci – a fost aplicat in mai multe tari din lume, respectand intocmai modelul lui Yunus. Comitetul Nobel de la Oslo a stabilit ca bancherul asiatic a contribuit la diminuarea saraciei in lume. Acesta a mai primit, de-a lungul timpului, pe langa premiul Nobel, si „Medalia libertatii”, oferita de Administratia Prezidentiala din Statele Unite ale Americii. Profesorul a vizitat Romania in urma cu doi ani, cand si-a lansat, la Bucuresti, cartea „Construirea afacerilor sociale. Noua forma a capitalismului”.

 

Ultimele stiri