10.2 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEconomieNe vindem istoria pentru un pumn de arginti! Conacul Brancoveanu de la...

Ne vindem istoria pentru un pumn de arginti! Conacul Brancoveanu de la Breaza DEMOLAT pentru a face loc unui supermarket!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Un conac vechi din secolul XIX din centrul orașului Breaza, județul Prahova, urmează a fi demolat pentru a se construi în loc un supermarket. Acesta se află în apropiere de Primărie și a aparținut familiilor Brâncoveanu și Bibescu. Tot la Breaza, nu demult, a fost demolată o altă clădire de patrimoniu național, o biserică de la începutul secolului XVIII, scrie canalmedia.info.

Conacul din Breaza este într-o stare destul de bună spre deosebire de alte edificii istorice ce nu au mai putut fi salvate. Se știe că acesta a fost achiziționat de marele ban Grigore Brâncoveanu împreună cu soția sa Elisabeta Balș. Ei, neavând moștenitori, au adoptat-o pe Zoe Mavrocordat în 1824. Zoe, devenită Brâncoveanu, a moștenit întreaga lor avere, iar ulterior aceasta s-a căsătorit cu domnul Țării Românești de la acea vreme, Gheorghe Bibescu. Moșia a rămas în posesia familiilor boierești ale României de-a lungul vremii, aparținând lui Grigorie Brâncoveanu, după Primul Război Mondial prințului Constantin Brâncoveanu, iar după 1949 a fost naționalizată. După 1989 conacul a reintrat în posesia moștenitorilor familiei Brâncoveanu prin câștig de cauză în instanță, însă așa și nu a mai ajuns în catalogul clădirilor de patrimoniu.

După naționalizare, până în anii 1970, în conacul Brâncoveanu a funcționat un spital TBC, apoi o școală de fete, iar între 1980-1990 a fost aici sediul Oficiului Județean de Turism.

Clădirea e de importanță istorică, nu doar pentru că au locuit în ea personalități importante ale ultimelor 2 secole ale istoriei românilor, ci pentru că aceasta a fost ridicată și cu contribuția celebrului Paul Gottereau, cel ce lucra pentru familiile bogate ale României și cel ce a proiectat și o mare parte a Palatului Regal de pe Calea Victoriei. Totuși, pentru acest conac instituțiile statului nu au realizat nimic. Brezenii au inițiat o petiție online, ulterior au făcut un protest, cerând ca această clădire să fie introdusă pe Lista Monumentelor Naționale și să beneficieze de protecție. Cu toate acestea se pare că nu va mai dura mult până va fi dărâmată pentru a se construi în loc un supermarket.

Și primarul Brezei, Gheorghe Richea, îi susține pe locuitorii orașului: “Este emblema orașului și ar fi păcat să se piardă. Cetățenii solicită să-l introducem în patrimoniul național. Cred că și noi ar trebui să facem niște demersuri. Poate chiar încercăm să-l cumpărăm, dar pentru aceasta trebuie mai întâi evaluat”.

Surse: Historia, Kanal D

Sursa foto: Reptilianul

Ultimele stiri