15.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiNeurochirurgul renumit pe plan international care a lasat America pentru a avea...

Neurochirurgul renumit pe plan international care a lasat America pentru a avea grija de romani: Ce ar fi daca toti oamenii calificati am PARASI tara?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Stefan Mindea este unul dintre cei mai buni neurochirurgi din America si se declara mandru ca este roman. După 35 de ani profesorul a decis sa se intoarca in tara.

S-a mutat cu familia la Constanta si a investit aproape un milion de euro in aparatura sofisticata pentru a-i putea opera pe romani ca afara. Desi este o somitate in neurochirurgie la numai 41 de ani, medicul Mindea s-a vazut nevoit sa stea departe de sala de operatii mai bine de un an de zile. Statul nu i-a dat dreptul de libera practica.

Profesorul nu s-a plans si nici nu a facut cale intoarsa. S-a inscris la Teologie, pentru ca, zice el, L-a simtit pe Dumnezeu alaturi atunci cand salva vieti. Intre timp i s-au echivalat studiile, asa ca in prezent se imparte intre altar si spital, scrie stirileprotv.ro

Neurochirurgul diacon Stefan Mindea slujeste intr-un lacas romanesc, pe pamant romanesc. Simte puterea cuvintelor din Evanghelie si le transmite cu emotie credinciosilor ce vin sa-l asculte la biserica “Sfanta Maria” din Constanta. Deloc putini. Printre ei se afla sotia diaconului si cei sase copii.

“Nu e o rutina, un teatru, chiar simt ce fac ma bucur foarte mult de acest prilej, faptul ca pot sa slujesc este cea mai mare bucurie pe care o am. Depaseste neurochirurgia 1000 la 1, nu se compara”, spune profesorul Mindea.

Poate ca notiunea de dezbinare o intelege mai bine ca multi altii. Stefan s-a nascut in Romania. Pe cand facea primii pasi, parintii au fugit in Statele Unite ale Americii. El si sora sa au ramas la nasi. Mama si tatal si-au luat rapid cetatenia. Iar dupa lungi interventii la Crucea Rosie si, zice Stefan, chiar la Regina Angliei, au reusit sa ii ia si pe ei. Pe atunci avea doar patru ani.

Stefan a invatat si a muncit pe branci vreme de 20 de ani, in Statele Unite. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara. S-a specializat in neurochirurgie minim invaziva si chirurgie oncologica spinală. A creat prima sectie de acest fel la Universitatea Stanford, a publicat zeci de lucrari stiintifice si, mai important, a operat peste 3000 de pacienti. Nu a pierdut niciunul pana in prezent. Poate de aceea, americanii l-au inclus cinci ani la rand in topul celor mai buni specialisti din domeniu. Avea, asadar, tot ce isi poate dori un om cu ambitiile lui. Nu era insa pe deplin multumit.

Stefan Mindea: “Dupa o vizita in Romania, unde am vazut conditiile slabe in neurochirurgie, m-am gandit noi suntem indatorati la neamul nostru intr-un sens. Ce-ar fi daca toti oamenii calificati ar parasi tara. Cine mai are grija de mama, de tata de bunici? Daca vorbim de medici.”

Manat de acest gand, Stefan s-a hotarat sa se intoarca acasa, in Romania. Cu tot cu familie. Marele pas l-au facut in urma cu doi ani. In ciuda piedicilor de care s-au lovit. Recunoscut de medicul academic din intreaga lume, profesorul Mindea a asteptat mai bine de un an sa obtina de la statul roman drept de libera practica. Dar singura directie in care s-a intors a fost spre Divinitate. S-a inscris la facultatea de Teologie.

Ca medic este absolut imposibil ca sa separi credinta ta si credinta in Dumnezeu”,spune profesorul Mindea.

Vezi video aici:

“Probabil in domeniul chirurgical se simte mai evident dar pur si simplu simti in anumite clipe, in anumite momente in operatie ca te ajuta Maica Domnului, ca te ajuta vreun Sfant. Eu imi dau seama cand afirm asa ceva ca marea majoritatea din oameni o sa creada ca medical asta nu este total normal, ca exagereaza. Imi asum, dar eu simt acest lucru. Nu simt ca doar eu fac cazul, intr-adevar simt mana lui Dumnezeu”, spune acesta.

Ultimele stiri