11.8 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialAngajariNoua moda in resurse umane: managerii invata trucurile “farmecului personal”

Noua moda in resurse umane: managerii invata trucurile “farmecului personal”

in:

Stiri pe acelasi subiect

“Liderii carismatici pot crea si mentine un mediu de lucru in care oamenii vor gasi motive sa se angajeze emotional si intelectual in dezvoltarea afacerilor companiei sau a grupului din care fac parte”.

Asa incep cursurile dedicate aspirantilor la dobandirea unei calitati pe care o consideram pana nu demult ca fiind un dar venit doar de la “mama natura” : carisma.

Armate intregi de psihologi, sociologi si experti in resurse umane incearca de cativa ani sa desluseasca tainele “farmecului personal” sau “carismei”. Cum de unii oameni sunt nascuti lideri, cum reusesc acestia sa directioneze energia maselor spre un anume scop?  Bineinteles, studiul carismei nu este o stiinta exacta precum matematica dar totusi poate fi catalogata de specialisti drept una perfect masurabila.

“Carisma poate fi <<cantarita>> in corelatie cu alti factori de personalitate. Principalele subscale investigate in testele psihometrice au fost: leadership (dorinta de a conduce), increderea in sine si lipsa inhibitiilor sociale. Corelarea dintre prezenta acestor factori si a anumitor trasaturi si comportamente precum entuziasmul, viteza de miscare, contactul vizual si simtul umorului demonstreaza un nivel ridicat al carismei personale”, explica Laura Pissea, partener Qualia.

In slujba afacerilor

Si daca tot poate fi pusa carisma intr-o “ecuatie” expertii HR s-au gandit ca nu ar fi rau sa ”munceasca” si pentru dezvoltarea afacerilor. Liderii (managerii) carismatici ar putea face minuni (impreuna cu echipele lor) daca ar fi exploatate corect calitatile manageriale. La urma urmei, lucrurile sunt foarte simple – care este cea mai importanta provocare pentru sefii de companii in contextul economic actual? Sa aiba rezultate pozitive.

In stilul clasic, acest lucru se poate face doar prin taierea costurilor, prin reorganizare, prin „reasezarea” fluxurilor de productie ori prin concedieri, colective sau individuale. Nimeni nu neaga eficacitatea acestor solutii numai ca, fapt dovedit deja, rezultatele pozitive pot aparea si in alt mod. Pana la urma insa, amploarea contributiei pe care o aduc oamenii la succesul unei afaceri este direct proportionala cu modul in care ei sunt angrenati in mecanismul echipei. Occidentalii ii spun simplu … „engagement”.

Daca angajatii sunt motivati, vor fi dispusi sa faca eforturi mari pentru a asigura succesul grupului din care fac parte. Pe romaneste, daca salariatul este stimulat cum se cuvine, este gata si reteta pentru productivitate si profitabilitate.

Valentin Petrof, country manager Manpower Group Romania este de parere ca noile generatii vor fi atrase atat de carisma cat si de abilitatile de leadership.

„ Oamenii vor fi mereu atrasi de un caracter puternic. Dar pe langa acestea, importanta este si capacitatea de a genera un succes veritabil pe termen lung. Carisma ofera suportul emotional al leadership-ului transformational. De cele mai multe ori carismaticii actioneaza astfel incat sa creeze impresia succesului si realizarilor personale. Au mari asteptari de la performantele subalternilor, exprimandu-si in acelasi timp increderea in capacitatea lor. Obiectivele propuse de liderii carismatici au deseori o tenta morala sau ideologica”, declara Petrof.

 

Definitii si reguli

Ce inseamna insa „engagement”? Este rezultanta a doua actiuni: una data de vechea zicala romaneasca „omul potrivit la locul potrivit” iar cealalta de modul in care se deruleaza managementul companiei si depinde direct de liderii acesteia. In consecinta, se ajunge din nou la …carisma.

Una comerciala, nu politica. Dar ce este de fapt carisma? Iata cum au definit-o expertii americani de la Profiles International: „o calitate deosebita a conducatorilor, indiferent din ce domeniu de activitate, care capteaza imaginatia populara si inspira credinta si devotament”.

Potrivit studiilor in domeniu si in ciuda opiniilor de pana acum, carisma nu este un dar venit de la “mama natura”. Laura Pissea spune ca exista atribute pe care le mostenim genetic si atribute pe care le putem cultiva/dezvolta.

“Raportandu-ne la acest aspect, din punct de vedere psihologic putem mentiona ca trasaturile de personalitate se formeaza de-a lungul timpului si se definitiveaza in adolescenta. Prin studiile efectuate in domeniu s-a ajuns la concluzia ca anumite componente ale carismei pot fi dezvoltate. Cultivarea constienta si perseverenta a anumitor trasaturi inglobate de carisma duc la cresterea acesteia”, sustine specialistul Qualia.

Oricine poate invata sa fie carismatic – totul este sa ai motivatia necesara si, bineinteles, acces la un „antrenament” adecvat. De exemplu, ce au in comun mari lideri precum Steve Jobs, JF Kennedy, Oprah, Franklin Delano Roosevelt sau Warren Buffet? Nici unul nu are carisma! In opinia specialistilor exista insa o explicatie a succesului lor – el deriva dintr-un anume tip de comportament, atent studiat, insusit dupa zeci de ore de exercitii.

Concret, un lider are de atins sase conditii astfel incat sa transmita oamenilor acel “engagement” de care vorbesc americanii: sa fie optimist, sa comunice in orice conditii, viziunile sale sa devina un model pentru cei din jur, sa fie energic si entuziast, sa fie capabil sa recunoasca valoarea, sa creada in oamenii din jurul sau.

 

Cum se “produce” charisma?

Bine, scepticii o sa se intrebe cum poate fi stapanit acest concept? Potrivit sociologilor si expertilor HR exista deja doua moduri de “cuantificare” a carismei: Self Leadership Charisma Index (SLCI) si Self Leadership Charisma Quotient (SLCQ).

Pe aceste coordonate s-a dezvoltat o adevarata industrie in acest domeniu. Exista firme specializate in HR care realizeaza studii, organizeaza cursuri, intr-un cuvant invata liderii de companii sa fie carismatici. De exemplu, un „aspirant” la o astfel de „calificare” trebuie sa invete, printre altele, limbajul trupului.

Putem rezuma acest concept la cateva idei principale: „nu am nimic de ascuns”, „ti-am spus acest lucru sincer, din inima”, „hotarat dar nu agresiv”, „detin controlul (asupra situatiilor)”, „acest lucru este bine gandit” sau „am incredere in pozitia pe care o detin”. Toate acestea sunt asociate unor anumite pozitii ale mainilor, picioarelor, trupului in general. Pare complicat dar nu este, iar ideea de baza consta in siguranta pe care o afisam zi de zi in interactiunea cu oamenii din jurul nostru.

„Managerul carismatic este o persoana cu un impact puternic asupra oamenilor, este ca un <<magnet>> pentru echipa, este urmat si admirat de aceasta, conduce prin puterea exemplului, este competent, credibil si integru si nu in ultimul rand, apropiat de oameni. Daca aceste atribute ne lipsesc cu desavarsire ne va fi greu sa le cultivam, insa nu imposibil.

Din punctul nostru de vedere elementul determinant este reprezentat de motivatia individuala. Daca exista totusi cateva dintre elementele mentionate, atunci nu ne ramane decat sa adaugam pe lista ceea ce ne lipseste si sa urmarim cu perseverenta dezvoltarea lor. Pentru a observa cat mai curand rezultatele este indicat sa ne concentram si pe urmatoarelecomponente: contactul vizual in timpul comunicarii, entuziasmul si hotararea pe care le transmitem in comunicare si viteza de reactie”, precizeaza Laura Pissea.

Ultimele stiri