13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăACTUALITATEAutoO noua lege vizeaza toti soferii din Romania!

O noua lege vizeaza toti soferii din Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Mașinile electrice se ieftinesc pe fondul scăderii cererii

Sub presiunea concurenţilor chinezi, marii producători auto americani şi...

Efectele razboiului: masinile rusesti interzise in tarile europene

Polonia, Finlanda si tarile baltice interzic intrarea masinilor rusesti....

Autoritățile române pregătesc includerea în legislație a unei noi măsuri menită să reducă numărul mașinilor neconforme care circulă pe șosele. Urmare a unei directive a Comisiei Europene, noul act normativ va duce la suspendarea certificatului de înmatriculare pentru cei care nu au realizat la timp Inspecția Tehnică Periodică (ITP) a mașinilor, anunta Capital.ro.

Ministerul de Interne, împreună cu Registrul Auto Român (RAR) şi Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) au decis să trimită Guvernului o nouă propunere de act normativ menită să reducă sau chiar să elimine din circulaţie maşinile ai căror proprietari nu s-au prezentat în intervalul stabilit la Inspecţia Tehnică Periodică (ITP). Astfel, dacă în acest moment legislaţia prevede obligativitatea şoferilor de a se prezenta cu maşina la centrele ITP autorizate RAR o dată la doi ani pentru a primi dreptul de circulaţie pe drumurile publice în funcţie de starea tehnică a maşinii, însă lipsa certificării ITP este sancţionată doar printr-o amendă, în curând, şoferii maşinilor fără ITP vor rămâne fără certificatul de înmatriculare (talon).

Mai concret, când certificarea ITP expiră, RAR va trimite automat o notificare către DRPCIV care suspendă imediat certificatul de înmatriculare în baza de date. Aceeaşi informare, ajunsă şi la Poliţia Rutieră, va duce la oprirea în trafic a maşinilor cu talonul suspendat şi reţinerea acestuia până la obţinerea certificării ITP. În plus, şoferii care circulă cu astfel de maşini vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.200 şi 2.000 de lei.

O altă problemă rezolvată – în opinia oficialilor din Ministerul de Interne – prin noile măsuri care vor fi adoptate este cea a deţinătorului din acte al unui vehicul abia vândut. Cum în prezent, în multe cazuri, cumpărătorul unui vehicul de ocazie „uită” să înmatriculeze maşina pe numele său circulând cu vehiculul rămas pe numele fostului proprietar, acesta din urmă primind în continuare eventualele amenzi, legislaţia va prevede ca, în termen de 90 de zile după radierea vehiculului de către vânzător, noul proprietar să fie obligat să înmatriculeze maşina pe numele său. În caz contrar, prin colaborarea dintre primării, administraţii financiare şi poliţie, şoferii aflaţi în culpă (noii proprietari) vor fi opriţi în trafic şi amendaţi cu până la 2.000 de lei.

În luna aprilie a acestui an, şeful RAR, George Dincă, declara în exclusivitate pentru Capital şi că instituţia pe care o conduce vizează creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani.

„Registrul Auto Român intenţionează să propună, ca măsură de majorare a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an”, a anunţat atunci, George Dincă, Totodată, RAR are în plan implementarea unui sistem video permanent în unităţile de testare ca măsură de creştere a nivelului de supraveghere a activităţii staţiilor autorizate pentru ITP (Inspecţia Tehnică Periodică), atât în ceea ce priveşte operaţiunile şi verificările desfăşurate efectiv, cât şi pentru prevenirea posibilităţii de efectuare a unor inspecţii tehnice periodice fără prezentarea vehiculului sau cu utilizarea unui alt vehicul similar.

Citeste mai multe pe Capital.ro

Ultimele stiri