13 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăACTUALITATEOBLIGATORIU: Toti romanii TREBUIE sa-si monteze senzori de gaz in casa sau...

OBLIGATORIU: Toti romanii TREBUIE sa-si monteze senzori de gaz in casa sau RAMAN FARA GAZ!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sute de mii de români sunt obligaţi să monteze detectoare de gaze, chiar dacă locuinţele lor sunt încă racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, iar oamenii au doar un aragaz acasă. Obligaţia apare dacă fereastra camerei în care este instalat aragazul are geam termopan. În cazul în care oamenii refuză să le monteze, vor rămâne fără gaze. Mai mult, ar putea rămâne fără gaze chiar şi cei care le instalează, dar ai căror vecini de bloc refuză să facă acest lucru, pentru simplul motivă că sistarea alimentării se face pentru tot imobilul, în lipsa contoarelor individuale de gaze. Dispozitivele costă sute de lei, şi, după câţiva ani, trebuie înlocuite şi cumpărate altele.

Mai mulţi cititori ai ECONOMICA.NET din Bucureşti au spus că li s-a pus în vedere de către administratorii de bloc că trebuie să monteze aceste detectoare, pentru că altfel vor rămâne fără gaze.

Cum a apărut această obligaţie. Legislaţie multă şi stufoasă

La finalul anului trecut, după tragedia de la Colectiv, a apărut Ordinul ANRE nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale. Respectiva procedură, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, reconfirmă faptul că oamenii tebuie să facă o verificare a instalaţiei de utilizare a gazelor, la cel mult doi ani. Verificarea se face, contra cost, de orice firmă autorizată de ANRE, şi trebuie făcută de orice consumator, chiar dacă are acasă doar un aragaz. De aici lucruruile se complică aiuritor de tare.

Articolul 6 din Procedură spune că oamenii sunt obligaţi să pună la dispoziţia firmei care face verificarea documentaţia tehnică pe baza căreia s-a făcut instalaţia de gaze din casă, deşi discutăm despre sute de mii de apartamente contruite acum 30-40 de ani. Dacă oamenii, în mod previzibil, nu o au, sunt obligaţi să o ceară distribuitorului de gaze sau celui care a făcut instalaţia acum zeci de ani, direct sau prin intermediul firmei care vine să facă revizia.

Dacă nici firma şi nici distribuitorul nu are documentaţia tehnică, omul trebuie să reconstituite unele documente, în urma unui contract o firmă de proiectare a instalaţiilor de gaze. Atenţie, asta chiar dacă specificaţiile tehnice ale instalaţiei, supusă verificărilor, sunt conforme cu cele declarate furnizorului. Paradoxal, dacă totul este în regulă, consumatorii trebuie să mai plătească pentru următoarele hârtii.

Citeste continuarea pe economica.net

Ultimele stiri