16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDosarCele opt alimente care pot deveni otravitoare, desi le consumam in mod...

Cele opt alimente care pot deveni otravitoare, desi le consumam in mod obișnuit!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cum iti bati joc de vitaminele din alimente cand le depozitezi in frigider

Multe persoane obisnuiesc sa depoziteze toate alimentele in frigider,...

Semne ca ai glicemia scazuta! Ce alimente te ajuta la cresterea glicemiei…

Multe persoane se confrunta cu glicemia mica dar cred...

Veste bună pentru 1.200.000 de români, înainte de Paște

Autoritățile au început deja să pregătească pachetele cu alimente...

Cum ai reacționa dacă ți-aș spune că azi ai mâncat cianură sau că de-a lungul timpului ai consumat cantitati insemnate de otravuri?! Totul prin alimentele pe care le mananci in fiecare zi.

De cele mai multe ori nu ne pasă de asta, deoarece, fiind vorba de producție în masă a fructelor și legumelor există reguli destinate să protejeze siguranța noastră alimentară, dar totuși câteodată oamenii se sinucid mâncând fără să știe că există și o parte dăunătoare a plantei, scrie mnn.com. Pentru ca așa ceva să nu vi se întâmple, am descoperit o listă a celor mai comune otrăvuri cu care venim în contact în bucătăriile noastre.

Rubarba

rubarbaCine n-a mâncat rubarba in Romania? Foarte puțini! Asta pentru că este o leguma folosita in preparatele culinare si in medicina. Creste in cantitati mari in Siberia si China, iar la noi este cultivata mai ales in zona Brasovului. Ea a fost adusa in Europa, mai precis, in Germania, in 1570, si a cunoscut apogeul in folosirea ei culinara in secolul al XVIII-lea. Rubarba este saraca in calorii, are doar 16kcal/100 g. petiol, dar este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine, exceland in vitamina C. Din petiolurile de rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade. De asemenea, se foloseste pentru prepararea prajiturilor, a tartelor, a inghetatelor, dar si la prepararea aperitivelor, in stare proaspata sau ca garnitura sub forma de sosuri, chutney, la prepararea mancarurilor pe baza de legume si carne. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. Este foarte racoritoare, de aceea este preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Rubarba este o planta care poate atinge, cu tot cu flori, pana la 2 metri inaltime. De ce este ucigasa? Pentru ca frunzele de rubarba sunt toxice, ele contin acid oxalic intr-o concentratie daunatoare corpului uman.

 

Cartofii

cartofiCu toții știm câte ceva despre cartofi, dar puțini știu că sunt toxici. Tulpina și frunzele plantei sunt toxice, dar și cartoful în sine este toxic. Dacă v-aţi uitat la un cartof cu atenție, este posibil să fi văzut că uneori are o culoare verzuie, iar acest lucru se datorează nivelului de otravă glycoalkaloid. În trecut au existat decese datorate otrăvirii cu cartofi. Au fost rare, între-adevăr, dar s-au produs din cauza consumării cartofilor verzi sau a ceaiului din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc. Întâi apare o slăbiciune, iar apoi se intră în comă.Nu vă faceţi griji cu privire la cipsurile ocazionale, dar ar fi bine să aruncați orice cartof care prezintă pete verzui, în special când pregătiți mâncarea pentru copii.

 

 

 

 

 

Rosii

rosiiÎn ciuda popularităţii lor din multe ţări, tomatele sunt otrăvitoare. Deși fructul în sine nu conţine otravă, tulpinele, precum şi frunzele conţin o substanţă chimică cunoscută sub numele de glicoalcaloid. Concentrații mai ridicate se găsesc în roşiile sălbatice, dar și cele cultivate pe plan intern conţin glicoalcaloid. Această substanţă chimică este cunoscută pentru că provoacă dureri stomacale, dar și nervozitate. Frunzele şi tulpina pot fi folosite la gătit pentru a conferi aromă, dar trebuie să fie scoase din mâncare, fără să fie consumate. Glicoalcaloidul este atât de puternic încât este efectiv utilizat ca o modalitate de control al dăunătorilor.

 

 

 

Fasole alba de Lima

fasole alba de limaCa multe alte legume, fasolea alba nu pare a fi în niciun fel otrăvitoare, însă dacă este mâncată crudă este mortală. La noi nu prea este importată, însă în Europa de Vest și America de Nord se găsește în supermarketuri. Fasolea de Lima sau fasolea de unt, cum i se mai spune, conține o cantitate suficientă de cianură pentru a omorî ușor un om matur. Statele care importă acest tip de fasole, precum și Uniunea Europeană, au o reglementare clară cu privire la nivelul de cianuri acceptate în alimente, însă țările în curs de dezvoltare nu au așa ceva. Pentru a fi bună de mâncat fasolea trebuie fiartă mult timp, iar oala în care fierbe trebuie acoperită întrucât și aburii sunt toxici.

 

 

 

 

 

 

Pufferfish – Peștele Balon

pufferfishEste un pește exotic, care nu se întâlnește în comerț în zona noastră, însă țările cu deschidere la ocean îl cunosc de multă vreme. Aceste pește se mănâncă în cantități mari în Japonia, spre exemplu, însă ei știu să-l prepare foarte bine. Pufferfish conține o toxină de 1200 de ori mai letală decât cianura, așa că aveți grijă chiar și atunci când îl comandați la vreun restaurant exotic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boabe de ricin sau fasole de ricin

fasole de ricinCu siguranță ați auzit de uleiul de ricin și efectele lui foarte sănătoase asupra părului, pielii sau unghiilor. El se extrage din fasolea de ricin și în stare pură este extrem de otrăvitor. Doar două boabe de fasole mâncate crude sunt suficiente pentru a omorî un om. În trecut ele erau folosite de agenți secreți și asasini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Migdale

migdaleDa, ați citit bine, migdalele sunt otrăvitoare. Nu este vorba despre migdalele dulci, care se găsesc și la noi în supermarketuri, ci o altă specie de migdale, chiar mai des întâlnită decât cea comercializată la scară largă. Migdalele amare conțin de asemenea cianură și este de ajuns să mâncați vreo 20 ca să vă luați adio de la viață. Dar stați liniștiți, sunt foarte greu de găsit de cumpărat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manioc sau tapioca

maniocManiocul, sau tapioca, sau cassava, cum vreți să-i spuneți este o tulpină lemnoasă ce se poate găsi în mod normal în Caraibe și America de Sud. Când cassava este coaptă, poate avea un gust acrișor sau dulce, iar gustul, ca și mirosul, depinde de conținutul de glucoze cianogenice care de fapt sunt extrem de otrăvitoare. De cele mai multe ori, ea este gătită pentru gustul său acrișor, având proprietatea de a ține la distanță insectele și animalele. Dar în cazul în care cassava este gătită incorect poate fi mortală. Otrăvirea cu cassava, din cauza nivelurilor mari de cianură, este cunoscută sub denumirea de Konzo. Otrăvirea cu cassava duce la o paralizie irecuperabilă.

Ultimele stiri