13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieParerea romanilor despre oamenii de afaceri:doar cei care fura fac bani

Parerea romanilor despre oamenii de afaceri:doar cei care fura fac bani

in:

Stiri pe acelasi subiect

Antreprenorii romani spun ca legislatia nu incurajeaza inceperea unei afaceri

Antreprenorii romani nu sunt multumiti de mediul de...

Un studiu realizat pentru proiectul “ Campioni in business” arata ca 70% dintre români sunt de acord că antreprenorii creează prosperitate.Cu toate acestea, un mare procent dintre cei intervievati (65%) sustin ca antreprenorii se îmbogătesc pe spinarea angajatilor. De asemenea, 57% dintre români cred că succesul în afaceri tine de noroc, iar alti 56% dintre acestia sunt de parere ca doar cei care fură fac bani.

„Această diferenţă de percepţie se explică prin faptul că lipsesc din vizorul public modele, ies în faţă doar cei care vorbesc bine, iar cei care muncesc sunt plecaţi, au treabă, sunt cu mânecile suflecate”, a declarat, astazi, într-o conferinţă de presă, Irina Anghel Enescu, preşedintele şi fondatorul asociaţiei Triple Helix, unul dintre partenerii programului „Campioni în business”.

Proiectul prezentat astazi este dedicat antreprenorilor români care crează locuri de muncă, aduc inovaţie şi contribuie semnificativ la bugetul de stat. În program mai participă fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR şi PwC.

Studiul prezentat la lansarea din acest an a programului a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane, în luna august.Concluziile arata că încă se simt ecourile propagandei comuniste, iar antreprenorii sunt văzuţi în continuare ca bişniţari şi exploatatori. Percepţiile sunt însă strict corelate cu nivelul de educaţie şi de venit.”Cu cât sunt mai educaţi şi au venituri mai mari, cu atât românii au o percepţie mai bună, şi invers”, a mai spus Enescu.

Specialistul este de parere ca exista o acută nevoie de modele de antreprenori care să reprezinte o contrapondere la percepţiile negative evidenţiate şi de studiu.”Tocmai de aceea, prin proiectul Campioni în Business ne propunem să descoperim şi sa aducem în lumina reflectoarelor antreprenorii valoroşi şi poveştile lor de succes”, a mai declarat preşedintele Triple Helix.

Un punct de vedere similar este sustinut si de Cristian Nacu, Partener Enterprise Investors, care a subliniat faptul ca se doreste formarea unei comunitati a antreprenorilor români. Prin programul „Campioni în business” sunt premiaţi 20 dintre cei mai dinamici antreprenori locali.

„În contextul economic actual, când România nu mai prezintă aceeaşi atractivitate pentru investitorii străini, antreprenorii sunt, mai mult ca oricând, motorul de dezvoltare al economiei româneşti. Comunitatea lor are nevoie de o voce puternică. Anul trecut, clasamentul «Campioni în Business» a numărat 3.500 de companii care au întrunit criteriile de eligibilitate”, spun organizatorii programului.

Premianţii vor fi aleşi pe baza datelor înregistrate la Registrul Comerţului şi sunt luate în calcul companiile cu 10 angajaţi, care au înregistrat profit în anul 2011 şi au avut o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei. Criteriul de premiere este creşterea constantă a cifrei de afaceri în ultimii trei ani. La ediţia din anul 2011 s-au calificat 3.500 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de 387 miliarde de lei şi un profit brut de 27,6 miliarde de lei.

Pentru selectarea celor mai performanţi şi dinamici antrepenori ai anului 2011 s-a pornit de la un eşantion de 4.000 de companii care în decursul perioadei 2009-2011 au avut profit operaţional şi o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro pe an. Companiile au fost filtrate pe baza creşterii constante a indicatorilor de performanţă economică, de solvabilitate şi lichiditate. Astfel, analizând cifra de afaceri, profitul net şi EBITDA, rentabilitatea comercială, rata solvabilităţii generale şi lichiditatea curentă, precum şi evoluţia acestor indicatori pe o durată de 3 ani, s-au identificat un număr de 200 de companii. Plecând de la aceste 200 de companii, nominalizarea Campionilor în Business s-a făcut ţinând cont şi de indicatori calitativi, precum politica de mediu şi CSR, inovaţie, notorietatea brandului şi de evoluţia generală a industriei în care acestea îşi desfăşoară activitatea.

Antreprenorul anului 2011 a fost desemnat Mihai Miron, preşedinte şi director executiv Ropharma, care a pus bazele primei afaceri in 1992, într-o scoală dezafectată. Acolo, împreună cu 14 colaboratori, a demarat prima productie de medicamente în laborator privat din România post comunistă. A crescut acea companie, care în timp a devenit suficient de interesantă pentru a fi tinta unei achizitii făcute de unul dintre gigantii mondiali ai pietei de pharma,Europharm.

 

Ultimele stiri