19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialAngajariPentru a evita violenta, guvernele trebuie sa se implice activ in redresarea...

Pentru a evita violenta, guvernele trebuie sa se implice activ in redresarea pietei muncii

in:

Stiri pe acelasi subiect

Violenta care domina societatea globala isi gaseste explicatii si pe piata muncii, unde rata somajului creste constant. Specialistii sunt ingrijorati de numarul mare al tinerilor , peste 620 de milioane, care nu lucreaza si nici nu studiaza.

“Raportul pentru dezvoltarea mondială pentru 2013: Locuri de muncă (WDR 2013)” al Băncii Mondiale (BM) arata ca pentru a promova buna funcţionare a centrelor urbane şi pentru a-i oferi tineretului o alternativă la violenţă, tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa priveasca cu mai multa atentia piata muncii.

In urma analizelor realizate de reprezentantii BM s-a constatat ca sărăcia scade pe măsură ce oamenii găsesc o cale de ieşire din dificultăţi, iar locurile de muncă le permit femeilor să investească mai mult în copiii lor. Eficienţa creşte odată ce muncitorii devin mai buni în ceea ce fac, pe măsură ce apar mai multe locuri de muncă productive şi dispar cele neproductive. Societăţile se dezvoltă pentru că joburile susţin diversitatea şi oferă o alternativă la conflict.

Un loc de muncă bun poate schimba viaţa unui om, iar locurile de muncă potrivite pot transforma întregi societăţi. Guvernele trebuie să pună locurile de muncă în centrul preocupărilor pentru a promova prosperitatea şi a combate sărăcia”, a declarat preşedintele BM, Jim Yong Kim, intr-un comunicat emis de institutie.

Evenimentele recente si criza economica globala au transformat foarte mult piata muncii si au adus probleme legate de indentificarea unor posibile joburi. Autorii raportului – care au prelucrat peste 800 de studii şi recensăminte – estimează că, la nivel global, mai mult de 3 miliarde de oameni lucrează, iar aproape jumătate dintre aceştia se află în agricultură, mici întreprinderi familiale sau sunt sezonieri şi zilieri, unde siguranţa este fie modestă, fie inexistentă, iar veniturile sunt deseori minime.

” Uimitoare este provocarea legată de tineri. Mai mult de 620 de milioane de tineri nu lucrează şi nici nu studiază. Numărul de locuri de muncă la nivel global va trebui să crească cu circa 600 de milioane în următorii 15 ani doar pentru a menţine constantă rata de ocupare”, a precizat Martin Rama, director WDR.

Specialistii BM, care au realizat raportul amintit, militeaza pentru o o abordare în trei etape pentru a ajuta guvernele să îndeplinească obiectivele legate de locuri de muncă mai multe, mai stabile şi mai bine plătite.

În primul rând, trebuie implementate principiile fundamentale – inclusiv stabilitatea macro-economică, un mediu de afaceri care oferă oportunităţi, capital uman şi domnia legii. În al doilea rând, politicile de muncă nu ar trebui să devină un obstacol în crearea unui post, ci ar trebui să ofere şi accesul la opinie şi protecţie socială celor mai vulnerabili. În al treilea rând, guvernele ar trebui să identifice acele locurile de muncă având cel mai mare potenţial în dezvoltare şi să înlăture obstacolele din calea creării de astfel de locuri de muncă în sectorul privat.

Legiuitorii ar trebui să abordeze aceste provocări răspunzând la întrebări de genul: ar trebui ca ţările să-şi construiască strategiile de dezvoltare în jurul procesului de creştere sau, mai degrabă, să se concentreze pe locurile de muncă? Pot fi stimulaţi antreprenorii, în special cei din microîntreprinderi? Investiţiile mai mari în educaţie şi în pregătire sunt premise obligatorii pentru angajare, sau competenţele pot fi acumulate la locul de muncă? În mijlocul crizelor şi al schimbărilor structurale, trebuie protejate şi locurile de muncă, nu numai forţa de muncă?

Politica locurilor de muncă dintr-o anumită ţară poate să aibă efecte asupra altor ţări – atât pozitive, cât şi negative, iar raportul explorează dacă mecanismele de coordonare la nivel internaţional, precum acordurile bilaterale privind migrarea, ar putea să sporească efectele pozitive şi să le reducă pe cele negative.

Grupul Băncii Mondiale încurajează dezvoltarea sectorului de locuri de muncă prin cele două principale canale de susţinere a ţărilor în curs de dezvoltare – Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (International Bank for Reconstruction and Development – IBRD) şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (International Development Association – IDA) – precum şi prin IFC şi Agenţia de Garantare pentru Investiţii Multilaterale. Sprijinul vine sub formă consultanţei în domeniul acestei politici, susţinere în dezvoltarea sectorului privat, plus împrumuturi şi programe de promovare a urbanizării, infrastructurii şi dezvoltării umane (inclusiv protecţie socială).

 

Ultimele stiri