15.6 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăSocialSanatatePersoanele care NU dorm suficient au tendinta sa manance mai multe grasimi!

Persoanele care NU dorm suficient au tendinta sa manance mai multe grasimi!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Vladimir Putin ar putea ataca Europa in 2024 sau 2025

O sursa de incredere de la una dintre agentiile...

Incepe Loteria Vizelor! Aici ai tot ce trebuie sa stii despre cum poti aplica!

Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania a anuntat...

Sucul din trei ingrediente naturale care poate ajuta la arderea grasimilor de pe burta in timp ce dormi!

Această băutură scade pofta de mâncare, accelerează metabolismul și...

Top 10 alimente, SUTA LA SUTA NATURALE, care-ti curata arterele de grasimi!

Grăsimea care se acumulează în sânge poate duce, în...

Potrivit unor studii recente, persoanele care nu dorm suficient au tendinta de a se ingrasa, mancand mai multe grasimi si zaharuri, potrivit mediafax.ro.

Mecanismele din spatele acestei reactii a organismului incep sa se contureze putin cate putin. Doua studii recente au evidentiat astfel o predilectie crescuta pentru alimentele bogate in calorii la persoanele care nu dorm suficient, informeaza lefigaro.fr.

Publicate in revista Nature Communications, studiile cercetatorilor de la Universitatea Berkeley din California au constat in monitorizarea cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica (RMN) a creierelor a 23 de persoane private de somn. Oamenii de stiinta au constatat la acesti pacienti perturbatii in regiunea cortexului cerebral, care evalueaza satietatea. Potrivit acestor observatii, somnul insuficient diminueaza considerabil activitatea regiunilor corticale ale creierului necesare pentru o evaluare optimala a semnalelor alimentare. In sens invers, activitatea complexului amigdalian, o regiune a creierului care influenteaza apetitul, este mai reactiva in situatiile in care pacientii sunt privati de somn.

„Lipsa somnului altereaza productia de hormoni regulatori ai apetitului, crescand productia de grelina, un hormon asociat senzatiei de foame, si diminuand concentratia de leptina, un hormon asociat senzatiei de satietate”, a explicat Isabelle Mallet, medic nutritionist la Paris.

Somnul insuficient ar modifica, totodata, gustul, facandu-i pe oameni sa cumpere alimente grase si dulci, mai bogate in calorii. Aportul caloric dorit in cazul unui somn insuficient ar consta intr-un plus de 300-900 de calorii fata de aportul zilnic caloric corespunzand persoanelor care dorm suficient.

Acest reflex ar putea avea consecinte pe termen lung, in functie de momentul in care el incepe sa se exprime. Cercetatorii de la Universitatea Uppsala din Suedia, coordonati de profesorul Colin Chapman, publicat in revista Obesity, au aratat ca privarea de somn are o influenta negativa nu doar asupra dorintei oamenilor de a manca, ci si asupra cumparaturilor alimentare.

„Rezultatele studiului nostru demonstreaza ca persoanele cumpara mult mai multe calorii si grame de alimente, cu acelasi buget, dupa un somn insuficient”, a explicat Colin Chapman.”Nu este deloc un fapt neglijabil, intrucat aceste cumparaturi ne vor influenta alegerile alimentare multa vreme dupa acea privare de somn”.

Trebuie oare, in aceste conditii, ca medicii sa vada in acest fapt un risc crescut de obezitate? – „In calitate de medic, este intotdeauna dificil de stabilit, la nivel individual, o relatie cauza-efect intre obezitate si un factor unic”, reaminteste Jean-Michel Lecerf, directorul departamentului de Nutritie la Institutul Pasteur din Lille, autorul cartii „À chacun son vrai poids”.

„Lipsa somnului este inainte de toate un element care marcheaza degradarea ritmului de viata, asociat cu cresterea timpului petrecut in fata ecranului, cu mancatul excesiv – comportamente suspectate ca ar avea un impact asupra luarii in greutate”.

Problema ingrasarii necesita deci o abordare globala. Totusi, continua el, „chestiunea somnului insuficient mi se pare importanta, pentru ca s-a demonstrat ca aceasta privare ne altereaza capacitatea de a face alegeri. Ea poate sa anuleze inhibitiile care ne impiedica sa mancam atunci cand nu este ora mesei, cand nu ne este foame, si ofera totodata o explicatie pentru faptul ca oamenii se indreapta mai mult catre o alegere instintiva a produselor cu grasimi si zaharuri”.

Intelegerea mecanismelor care asociaza oboseala cu ingrasarea devine o problema de sanatate publica in perioada actuala in care obezitatea creste in acelasi ritm cu lipsa somnului in tarile industrializate.

Desi francezii sunt relativ mai bine pozitionati decat americanii din acest punct de vedere, cu un somn mediu de sase ore si 45 minute pe noapte, comparativ cu doar sase ore pe noapte in Statele Unite, aceasta cota parte este in continuare insuficienta fata de nevoile organismului, situate, in medie, intre sapte si opt ore de somn pe noapte.

Ultimele stiri