16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATETurismPoienile Izei, un tinut de poveste

Poienile Izei, un tinut de poveste

in:

Stiri pe acelasi subiect

Horia Constantinescu renunţă la șefia ANPC

Demisionarul susţine că predă o instituţie funcţională, cu paşi...

Lumea pierde o secundă! Pentru prima dată va trebui scoasă o secundă

Oamenii de știință au anunțat că, în următorii doi...

Intre muntii si padurile Maramuresului, intr-un adevarat colt de rai se afla comuna Poienile Izei, locul unde ai ocazia sa experimentezi viata la tara in cel mai pur mod cu putinta.

Maramuresul a fost considerat intotdeauna drept o zona a traditiilor, locul unde trecerea timpului nu a alterat obiceiurile legate de munca, de viata si de sarbatoare. Mestesugul prelucrarii lemnului este deasemenea un excelent motiv de a vizita aceasta regiune.

Oaza de liniste

Sunt multe locuri fascinante in Maramures dar eu iti voi propune astazi Poienile Izei, o localitate aflata la doar cateva zeci de kilometri de Baia Mare. Odata ajuns acolo vei vedea ca tot ceea ce tine de civilizatia moderna este lasat in urma. Poienile Izei reprezinta o oaza de liniste in care ai ocazia sa asisti pe viu la viata de zi cu zi a unor oameni pentru care meseriile traditionale, portul popular si sarbatorilor sunt pastrate din generatie in generatie.

La Poienile Izei totul este asa cum ai auzit din povesti: izolarea relativa a satului a contribuit la conservarea in cele mai mici amanunte a tot ceea ce inseamna obiceiuri si traditii specific maramuresene. Nu in ultimul rand, ospitalitatea localnicilor, arhitectura specifica zonei, interioarele amenajate cu bun gust si decorate cu tesaturi traditionale te vor convinge sa revii. Poti afla in amanunt cum se face un costum popular, poti proba sau cumpara unul. Nu mai vorbim de imprejurimi – satul este aproape inconjurat de o padure de brazi – unde te poti delecta cu o masa haiduceasca.

In grija UNESCO

In Poienile Izei poti vizita si admira una dintre cele mai importante biserici de lemn din lume: poarta hramul Sfintei Parascheva si se spune despre ea ca „lemnul de temelie” a fost pus in secolul XIV. Lacasul de cult a fost apoi refacut la inceputul secolului XVI. Constructia face parte din cele opt biserici incluse în Lista Internationala a Mostenirilor a UNESCO.

Odata ce vei intra in biserica vei ramane uimit de picturile in stil bizantin care o impodobesc. Sunt adevarate opere de arta in care culoarea are o importanta majora, dand unitate scenelor realizate de pictorul Gheorghe din Dragomiresti spre sfarsitul secolului XVIII. Sunt scene din Noul Testament (dar si din Vechiul Testament) care infatiseaza viata si patimile lui Iisus. Principala tema din pronaos este Judecata de Apoi, una din cele mai importante lucrari religioase din Maramures.

Tema folosita de pictor este „Judecata”, sugerandu-se privitorului ca imoralitatea, minciuna, invidia sau rautatea sunt caracteristici nedemne de un bun crestin. Naosul este foarte inalt iar bolta a fost ingustata prin folosirea grinzilor pe fiecare parte. Pe ea se afla reprezentarea Sfintei Treimi. Asa cum iti spuneam si zona in sine merita vizitata. In functie de anotimpul in care vizitezi Poienile Izei te poti bucura de plimbari cu caruta sau cu sania, ai ocazia sa vezi Manastirea de la Barsana, Muzeul Tarancii Romane de la Dragomiresti. Nu in ultimul rand, iti recomand sa ai in vedere si mocanita de la Viseul de Sus.

Ultimele stiri