13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDosarPrintul Charles invata cum se fac afacerile in Romania: Fundatia lui tepuita...

Printul Charles invata cum se fac afacerile in Romania: Fundatia lui tepuita de firma unor ”ecologisti”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Aproape ca nu exista televiziune in Marea Britanie la care Printul Charles al Marii Britanii sa nu fi aparut vorbind despre frumusetile extraordinare ale Romaniei, de la padurile Transilvaniei pana la Delta Dunarii. Anual printul mostenitor pompeaza sume uriase in promovarea valorilor romanesti, prin fundatiile si asociatiile pe care le patroneaza in Romania. Ce nu le spune Charles englezilor este ca romanii sunt in stare sa-i tepuiasca chiar si pe cei care le fac un bine.

Spre exemplu, Fondatorii Asociatiei Efectul Fluture, cea care opereaza pagina de internet de-clic.ro – o platforma a ecologistilor, Tudor Bradatan, Roxana Pencea si Olaru Zainescu Sorana au incercat mai multe afaceri inainte. Printre acestea se numara un SRL care dupa ce a activat putin timp la Cluj-Napoca a intrat in faliment la cererea actionarilor, lasand fara bani o lista intreaga de creditori, printre care si fundatia printului Charles.

Stelian Negrea publica pe VoxPublica o ancheta care arata clar evolutia firmei si cum s-a ajuns la teapa.

Etno Grup SRL este un SRL cu cifre de afaceri oscilante care a gravitat in jurul intereselor panicarzilor verzi. Firma a fost infiintata in 2003 de Olaru Zainescu Sorana, un alt militant al incalzismului global si membru fondator alaturi de Bradatan si Pencea in Asociatia Efectul Fluture alaturi de Bradatan si Pencea, impreuna cu Ciotlaus Judith, care s-a retras intre timp.

In 2008 in structura actionariatului firmei intre Bradatan si Pencea ambii detinand pentru inceput jumatate din firma, urmand ca procentul lor sa creasca pana la 95%. (vezi aici decizia asociatului unic al firmei din 2008 si actul constitutiv si statutul firmei Hotarare Etno Grup 2008 noi asociati pg1 Hotarare Etno Grup 2008 noi asociati pg2 Hotarare Etno Grup 2008 noi asociati pg3Hotarare Etno Grup 2008 noi asociati pg4 act constitutiv Etno Grup pg1 act constitutiv Etno Grup pg2 act constitutiv Etno Grup pg3 act constitutiv Etno Grup pg4 act constitutiv Etno Grup pg5 act constitutiv Etno Grup pg6 act constitutiv Etno Grup pg7 act constitutiv Etno Grup pg8 act constitutiv Etno Grup pg9 act constitutiv Etno Grup pg10 act constitutiv Etno Grup pg11 act constitutiv Etno Grup pg12 act constitutiv Etno Grup pg13 act constitutiv Etno Grup pg14).

In firma, care avea ulterior sa intre in faliment, intra un si un alt ONG-ist, Olarescu Alin Claudiu, manager pe la diferite proiecte de responsabilitate inclusiv unul cu numele “Intreprinderea cu adevarat responsabila” (http://www.actionamresponsabil.ro/conferinta-intreprinderea-cu-adevarat-responsabila-cluj-napoca-19-01-2012/12279).

Conform datelor de la Ministerul Finantelor Publice, afacerile Etno Grup SRL (al carui obiect de activitate era initial campinguri si alte facilitate de cazare pe termen scurt schimbat ulterior in comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun) au oscilat de la zero in anii de debut pana la un maxim de jumatate de milion de lei in 2010 si coborand la zero in anul premergator insolventei. Societatea nu s-a aflat nici un an pe profit inregistrand constant pierderi care au culminat in 2011 cu pierderi raportate de peste 80.000 de lei. Firma nu a avut mai mult de 1-2 angajati.

De-a lungul timpului firma si-a desfasurat activitatea in mai multe puncte de lucru din Cluj Napoca inchiriate fie de la persoane fizice, fie de la entitati religioase. De exemplu pe 14.10.2008, firma incheie cu o persoana fizica, un contract de inchiriere pe o perioada de doi ani, pentru un apartament de 86 de mp pentru numai putin de 650 de Euro/luna (vezi contractul in atasament contract inchiriere Etno Grup 650 E pg1 contract inchiriere Etno Grup 650 E pg2contract inchiriere Etno Grup 650 E pg3 contract inchiriere Etno Grup 650 E pg4). Contractul era pentru deschiderea unui punct de lucru al unui magazin pentru produse naturiste.

Un an mai tarziu Roxana Pencea incheie in calitate de administrator al Etno Grup SRL un contract de subinchiriere pentru inchirierea a doua apartament de pe strada Universitatii nr. 2 in suprafata totala de 92 de mp pentru numai 200 de Euro/luna.

Tot pentru o serie de spatii comerciale, Etno Grup a incheiat un alt contract de inchiriere cu Eparhia Reformata din Ardeal un spatiu de 99 mp in Piata Avram Iancu nr. 13 cu suma de 1300 Euro/luna.

In final, Etno Grup SRL a intrat la cererea proprie in procedura de insolventa pe 16.01.2012, o procedura des folosita de firmele romanesti care vor sa scape de creditori, in urma deschiderii dosarului de faliment nr. 25/1285/2012. Printre creditorii panicarzilor verzi s-au numarat: Gabor Simona, Administratia Judeteana a Finantelor Publice Cluj Napoca, Directia Sanitatra Veterinara si de Siguranta Alimentelor Cluj, Douglas MC Farlane, Bio Logistic &Distribution Partner SRL, Filiala de Furnizare a Energiei Electrice, Veora Management Services SRL, TNT Romania SRL, Baby Lact SRL, Eparhia Reformata din Ardeal, SCF Pro Mihai Eminescu Trust SRL si Tremot Dobre si Fiii SRL (vezi aici notificarea privind deschiderea procedurii insolventei si sentinta civila privind intrarea in insolventa notificare insoventa Etno Grup SRL sentinta civila faliment Etno Grup SRL pg1 sentinta civila faliment Etno Grup SRL pg2 sentinta civila faliment Etno Grup SRL pg3).

De departe cel mai mare si mai cunoscut tepuit al celor trei afaceristi deveniti ulterior ONG-isti verzi a firma SCF Pro Mihai Eminescu Trust SRL al carei asociat unic este Fundatia Mihai Eminescu Trust infiintata in 1987 la Londra si patronata de Printul Charles, mostenitorul Coroanei Regale a Marii Britanii (http://www.mihaieminescutrust.ro/despre-met/). Fundatia printului Charles cultiva in Transilvania produse bio, aceasta fiind unul din multiplele proiecte in care este implicata in Romania.

Caroline Fernolend, vicepresedintele Fundatiei Mihai Eminescu Trust si o apropiata a printului Charles, nu a putut oferi mai multe detalii legate de teapa primita de la asociatii Etno Grup SRL. “Sunt plecata din tara si nu va aud prea bine”, a apucat sa spuna Caroline Fernolend inainte ca legatura telefonica sa se intrerupa.

Cristina Terpe, care detine un cabinet individual de insolventa, care s-a ocupat de insolventa Etno Grup SRL afirma ca aceasta firma nu si-a platit debitele catre creditori.

”Nu, nu si-au platit aceste datorii catre creditori. Nu va pot spune care era valoarea totala a debitelor si care era masa credala. In procedura de insolventa se intampla sa nu poti sa platesti creditorii. Acestia nu s-au indreptat impotriva debitorilor in timpul procedurii de insolventa iar ulterior nu s-au mai putut indrepta. Toata lumea a inteles ca procedura de insolventa s-a datorat unor factori obiectivi si nu subiectivi”, afirma Cristina Terpe.

Mai multe detalii pe acest subiect gasiti pe VoxPublica.

Ultimele stiri