16.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăStirea zileiProblemele angajatilor - cheie dintr-o companie

Problemele angajatilor – cheie dintr-o companie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Charles Green, fondator si CEO al Trusted Advisor Associates, a dezvoltat o teorie care militeaza pentru construirea relatiilor de afaceri bazate pe incredere. Pornind de aici, el a realizat o analiza a angajatilor de baza dintr-o firma, luand in calcul profesionistii din patru domenii mari. Este vorba despre Resurse Umane, IT, Juridic si Financiar.

Cei “4 Mari”, asa cum i-a grupat specialistul, au de infruntat o serie de provocari pentru a avea autoritate de expert in domeniu si pentru a-i determina pe ceilalti sa actioneze in directia pe care ei o considera benefica pentru companie. Pornind de la modul in care ceilalti angajati ii vad,  Charles Green a identificat principalele diferente care exista intre profesionistii din departamentele de Resurse Umane, Juridic, IT si Financiar.

In cazul IT-ului, specialistul din acest departament are printre colegi reputatia de a fi non-user- friendly, iar acest lucru nu-l ajuta prea mult atunci cand vrea sa castige increderea celorlalti. “Intrebati oricare angajat despre departamentul IT si va va spune: <<Problema IT-ului este ca folosesc prea mult jargon si nu livreaza la timp si in limita bugetului>>. Cu alte cuvinte, reputatia IT-ului este de a fi non-user-friendly, iar oportunitatea lor de a deveni <<consilieri de incredere>> consta in imbunatatirea modalitatii in care livreaza solutiile la problemele colegilor.

Spre deosebire de colegii de la IT, profesionistii de resurse umane au de pierdut prin faptul ca vorbesc exact aceeasi limba ca si toti ceilalti, ceea ce ii determina pe ceilalti sa se considere si ei experti in domeniu. Cum v-ar spune in general profesionistii in resurse umane, acestia <<nu prea se bucura de respect>>; si cu cat il cer mai mult, cu atat mai putin il primesc. Provocarea Juridicului, cred ca o intuiti si pe aceasta: <<Problema cu avocatii este ca imi spun mereu ce nu pot face face, dar nu ma ajuta cu ce po face>>.

Putem traduce asta printr-o simpla predilectie de a evita eroarea de tipul 1 (a face lucruri gresite), cu costul erorii de tip 2 (a nu face lucrurile care trebuie). Putem sa numim acest fenomen o nealiniere a profilurilor de risc. Cei de la Financiar au tendinta de a vorbi clar, de a respecta termenele si de a fi foarte sobri in ceea ce priveste riscul. De fapt, ei au tendinta de a fi mai sobri in general. <<Teama>> pe care <<clientii>> o au fata de oamenii de la Financiar este aceea de a fi constant terorizati cu bugetul, analize financiare, planuri si previziuni. In mod enervant, oamenii de la Financiar au intotdeauna dreptate”, explica Charles Green.

Solutii pentru fiecare

In urma acestor constatari, specialistul si-a dat seama ce solutii ar trebui luate in calcul pentru ca problemele cu care se confrunta pofesionistii din grupul celor “4 Mari” sa nu mai existe. Green este de parere ca se impune imbunatatirea credibilitatii, mai ales in zona HR-ului. El atrage insa atentia ca acest lucru nu se poate intampla in urma obtinerii unor certificari. “<<Clientul>> intern mediu nu este impresionat de faptul ca detineti diplome si certificari avansate sau ca sunteti un expert in dezvoltare organizationala. Puteti argumenta ca nu este corect, dar acest lucru nu face decat sa adanceasca problema.

Ceea ce imbunatateste credibilitatea este capacitatea de a aplica cunostintele pe care le detineti in situatii specifice <<clientilor>> vostri, pe limba lor. In loc sa afirmati ca sunteti la curent cu cele mai noi si mai grozave cercetari referitoare la inteligenta emotionala, folositi chiar voi inteligenta emotionala pentru a va identifica cu situatiile <<clientilor>> si a gasi solutii acceptate”, precizeaza expertul.

Dintre cei “4 Mari”, profesionistul din departamentul IT are cel mai mult nevoie de imbunatatirea eficientei in livrarea solutiilor, iar un prim pas in aceasta incercare este recunosterea problemei. “Eficienta in livrarea solutiilor este si mai usor de masurat decat celelalte componente ale increderii (credibilitate, inteligenta sociala, orientare catre sine); ganditi-va la metode de a masura felul in care livrati si urmariti-le. Considerati ca realizati deja tot ce puteti? Incercati sa mariti numarul de promisiuni facute (chiar si unele mici); apoi asigurati-va ca le indepliniti”, mai spune  Charles Green.

Pentru a reusi este nevoie si de imbunatatirea inteligentei sociale, dar si de o noua abordare in orientarea catre sine. Green considera ca daca un profesionist este prins mereu intr-un rol restrictiv ar trebui sa schimbe acest lucru. “Nu trebuie sa recurgeti la discutarea desenelor copiilor, a fotbalului sau politicii, dar concentrati-va asupra aflarii de informatii cu privire la vietile profesionale ale clientilor vostri, apoi adresati mai multe intrebari pentru a afla/intelege lucruri pe care chiar nu le stiti cu privire la activitatea lor.

Aproape oricine poate creste gradul de incredere care ii este acordat prin scaderea orientarii catre sine si orientarea catre <<clienti>>. In ceea ce ii priveste pe cei “4 Mari”, orientarea catre sine este in mod special valabila pentru HR si IT. Solutia este mai dificila decat pentru celelalte chestiuni, dar totusi accesibila. Pur si simplu, fiti foarte, foarte siguri ca priviti problema si din perspectiva <<clientului>>, nu doar din a voastra. Nimeni nu va cere sa abdicati de la perspectiva voastra profesionala, ci doar sa priviti si din cealalta diretie.

Daca un <<client>> va intreaba: <<Am vrea sa facem asta, se poate?>>, fiti siguri ca incepeti cu: <<Interesanta idee, haideti sa ma asigur ca inteleg inainte sa ma pot gandi la o solutie: spuneti-mi mai mult cu privire la ce ati putea rezolva cu acest lucru, in ce fel va ajuta, la ce va este util>>”, explica Green.

In loc de concluzii

In cele mai multe situatii, profesionistii din departamentele Financiar si Juridic sunt acuzati ca au dezvoltat o exagerata aversiune fata de risc. Organizatiile care adopta o relatie de opozitie, in care Juridicul reprezinta tabara care se lupta pentru diminuarea sau eliminarea riscurilor iar managementul solicita asumarea unor riscuri, creaza confuzie, neincredere, “costuri” care nu sunt necesare.

Este mult mai eficient sa existe relatii de colaborare in cadrul carora aceste chestiuni sa poata fi negociate si hotarate prin consens. In timp ce minimizarea orientarii catre sine si imbunatatirea inteligentei sociale sunt cu siguranta relevante pentru multe persoane de la Juridic si Financiar, problema pozitionarii diferite fata de risc este in continuare greu de transat.

Aceasta discrepanta trebuie enuntata inca de la inceput; nu e constructiv ca oamenii de la Juridic si Financiar sa plece de la premisa ca ei sunt singurii capabili sa ia decizii rationale intr-o lume haotica, ghidata de instinct. “Rolul oamenilor de de resurse umane  este acela de a stabili termenii inca de la inceput: <Suntem aici sa colaboram pentru a stabili, de comun acord, gradul optim de risc de business pe care dorim sa ni-l asumam, in concordanta cu situatia din piata si cu reglemetarile legislative. Cu totii lucram pentru aceasta organizatie si pentru obiective comune si ne dorim sa colaboram intru totul>>”, incheie Charles Green.

Cine este Charles Green?

Cu o cariera de peste 20 de ani in consultanta si management, Charles Green s-a remarcat datorita teoriilor pe care le-a emis in legatura cu construirea relatiilor de afaceri  bazate pe incredere. El este fondator si CEO al Trusted Advisor Associates. A scris cartea Trust-based Selling si este coautor al lucrarilor The Trusted Advisor si The Trusted Advisor Fieldbook.  Specialistul lucreaza cu organizatii complexe pentru a dezvolta increderea in vanzari, increderea interna intre organizatii si relatii de incredere intre consultant si clientii externi. Este licentiat in folosofie la Universitatea Columbia si a absolvit MBA-ul la Harvard.

Ultimele stiri