7.2 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialSanatateProgramului national de oncologie trebuie reorganizat

Programului national de oncologie trebuie reorganizat

in:

Stiri pe acelasi subiect

bolnavi-cancerRezolvarea problemelor cu care bolnavii de cancer din Romania se confrunta in lupta lor pentru accesul la un tratament adecvat afectiunii de care sufera devine prioritatea numarul 1 a Ministerului Sanatatii (MS).

Institutia guvernamentala sustine ca anul 2013 va fi unul de reorganizare a Programului national de oncologie si de reinnoire a parteneriatelor cu asociatiile bolnavilor cronici din Romania.

Cancerul reprezinta o problema importanta de sanatate publica in Romania a carei abordare a fost pana in prezent destul de fragmentara. Avand in vedere numarul in crestere a cazurilor noi de imbolnavire, atat in Romania, cat si la nivel mondial, Ministerul Sanatatii si-a stabilit ca prioritate regandirea Programului National de Oncologie cu accent pe partea de educatie, preventie primara si depistare precoce (screeningul organizat). Nu toate formele de cancer pot fi prevenite, din aceasta cauza, MS se va indrepta cu prioritate catre formele cu potential prevenibil, ca de exemplu cancerul de col uterin, de san, colorectal, prin actiuni de screening in vederea depistarii precoce. De asemenea, anul acesta se va continua dezvoltarea Registrului de cancer si se va urmari cresterea echitatii in accesul la servicii de diagnostic si tratament prin asigurarea infrastructurii institutelor/ centrelor oncologice regionale in zonele deficitare”, a declarat Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului.

In ceea ce priveste investitiile in infrastructura medicala, Ministerul Sanatatii va completa, in 2013, lucrarile de la Institutul Regional de Oncologie de la Iasi, un centru important pentru tratarea bolnavilor cu afectiuni oncologice, in special din regiunea Moldovei.

Mai mult, institutia statului va continua investitiile pentru cresterea accesului pacientilor la serviciile de radioterapie de calitate si serviciile de paliatie.In planul Ministerului Sanatatii mai exista organizarea unei subcomisii cu specialitatea oncopediatrie, dar si imbunatatirea politicilor de resurse umane pentru asigurarea personalului necesar formarii unor echipe interdisciplinare in vederea diagnosticarii si tratamentului bolnavilor oncologici.

De asemenea, Ministerul Sanatatii va incuraja parteneriatele care vor aduce proiecte concrete de dezvoltare a acestui sector, inclusiv prin atragerea fondurilor europene. Primul parteneriat pe care ministrul Sanatatii l-a semnat in cel de-al doilea mandat al sau este cel cu pacientii cu boli cronice, inclusiv cu afectiuni oncologice.

 

 

Ultimele stiri