19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomiePROIECTUL aprobat in urma cu 26 de ani de CEAUSESCU va fi...

PROIECTUL aprobat in urma cu 26 de ani de CEAUSESCU va fi continuat! Guvernul a DECIS infiintarea unei Administratii pentru canalul SIRET-BARAGAN!

in:

Stiri pe acelasi subiect

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială. Inovația...

”Procesul” unui porumbel considerat de poliția indiană spion chinez s-a încheiat

''Procesul'' unui porumbel, ați citit bine, considerat de poliția...

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din...

Proiectul aprobat in urma cu 26 ani de Ceausescu va fi reluat, Guvernul luand decizia de a infiinta o Administratie pentru canalul Siret-Baragan, pentru a elabora toate studiile si documentatiile tehnico-economice necesare realizarii proiectului.

Administratia Canalului Siret-Baragan, care va functiona ca regie autonoma, va avea in atributii sa contracteze servicii de consultanta de specialitate, sa cumpere utilajele, instalatiile si echipamentele, sa efectueze receptia lucrarilor si, ulterior, sa asigure exploatarea si intretinerea canalului.

Noua entitate a fost infiintata printr-un proiect de lege adoptat, marti, de Guvern, care trebuie aprobat si de Parlament.

Guvernul considera ca astfel „sunt create conditiile” pentru redeschiderea lucrarilor la Canalul Siret-Baragan si arata ca, prin realizarea canalului, este estimata obtinerea unor sporuri de recolta cu o valoare anuala de circa 120 milioane euro.

Proiectul pentru realizarea canalului Siret-Baragan a fost aprobat in 1988, de Consiliul de Ministri, dar a fost oprit in lipsa fondurilor dupa construirea a doar sase kilometri dintr-un total de 190 kilometri prevazuti.

Dupa 1990, au existat mai multe tentative de reluare a lucrarilor, din partea diferitelor guverne, dar fara sa rezulte nimic concret.

In 2002, Guvernul Nastase anunta ca lucrarile la canalul Siret-Baragan ar putea fi reluate, dupa mai multi ani in care statul a platit sume importante pentru conservarea celor sase kilometri realizati initial, pentru ca un an mai tarziu, in 2003, sa explice ca este nevoie de o contributie privata, intrucit investitia necesara se situeaza intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari.

Autoritatile au calculat ca acest canal va permite irigarea a peste 500.000 de hectare teren, din care 80% fara mecanisme de pompare.

In octombrie 2012, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca proiectul canalului Siret-Baragan ar putea fi lansat in 2013, cand ar urma sa fie investita o suma de pana la 50 milioane euro, dintr-un total estimat atunci de 2,6 miliarde de euro.

El sustinea atunci ca, pentru canalul Siret-Baragan, ministerul a comandat studii la Institutul de Studii pentru Imbunatatiri Funciare si este „in faza finala” cu acestea, existand si investitori din Rusia si China interesati sa investeasca in aceasta zona.

In 2011, de acest proiect s-a aratat interesata compania China National Agricultural Group Corporation.

Tot in 2011, Valeriu Tabara, la acea data ministru al Agriculturii, anunta ca ministerele Agriculturii si Mediului vor sa incheie un parteneriat public-privat pentru constructia canalului, care ar facilita irigarea a 500.000 de hectare de teren, valoarea totala a proiectului anuntata atunci fiind insa de 3,6 miliarde euro.

Canalul Siret-Baragan a fost inclus pe lista proiectelor de investitii considerate de Guvern drept prioritare, prezentata in urma cu un an.

Proiectul a fost prezentat de presedintele Traian Basescu si Bancii Europene de Investitii, pentru obtinerea unei finantari.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri