8.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăSocialSanatateProiectul Momentul Magellan a fost lansat si in Romania. Tinerii medicinisti se...

Proiectul Momentul Magellan a fost lansat si in Romania. Tinerii medicinisti se pot specializa in strainatate

in:

Stiri pe acelasi subiect

Prof. dr. Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel pentru medicină, a lansat, marti, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, proiectul Momentul Magellan, care se va derula pe parcursul a patru ani, intre 2012-2016 si care reprezintă contribuţia românească la Programul Global Ethics – iniţiat de Federaţia Mondială a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor pentru UNESCO.

„Lansarea acestui proiect şi în România, are o importanţă deosebită pentru că în planul acestei afecţiuni sunt foarte multe lucruri care într-un fel sau altul sunt cunoscute şi standardizate, dar altele, care suportă în continuare cercetare, decizii şi elucidări din punct de vedere ştiinţific, al diagnosticului şi al tratamentului. Includerea României în sine este un moment pozitiv pentru o parte din tinerii studenţi sau tinerii medici pentru că au posibilitatea să se specializeze la instituţii similare în Europa de Vest sau în alte centre din America de Nord şi să vină înapoi în ţară ca experţi în această afecţiune, diseminând în România, noţiuni care să fie cunoscute de toata lumea medicală dar şi de populaţie”, a declarat acad. prof. univ. dr. Ionel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

La eveniment au participat primarul Capitalei, dr. Sorin Oprescu si prof. dr. Streinu-Cercel, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.

 

Cine este Luc Montagnier

 

Prof. dr. Luc Montagnier este adept al celor patru P – prevenţie, predictibilitate, personalizare, participaţie. El sustine că în prezent omenirea se confruntă cu noi epidemii, datorate globalizării, concentraţiilor de populaţie în oraşe, alimentaţiei, apei poluate, poluării atmosferice.

Referindu-se la SIDA, prof. dr. Luc Montagnier a atras atenţia că aceasta nu este încă o boală vindecabilă, în acest sens mai fiind multe de făcut, dar este o boală tratabilă.

 

Privitor la cauzele care duc la apariţia bolilor cronice, medicul a reliefat stresul oxidativ, care este un stres biochimic, subliniind importanţa măsurării lui şi apoi tratarea.

 

Potrivit prof. dr. Luc Montagnier, este important ca oamenii să ia vitaminele C, E, să apeleze la medicina tradiţională pe bază de plante, care să le crească imunitatea. În ceea ce priveşte factorii infecţioşi, responsabili de bolile cronice, medicul a făcut referire la boala Alzheimer, care are între cauze mai multe bacterii, la autismul de la copii care este în creştere şi care poate fi explicat şi prin infecţiile pe care mama le face în timpul sarcinii sau iradierii din această perioadă.

 

Laureatul premiului Nobel a adus în discuţie şi utilizarea antibioticelor pentru anumite boli, utilizare care în prezent este regândită.

Specialistul a absolvit Facultatea de Medicină şi Facultatea de Ştiinţe Biologice ale Universităţii din Paris iar la doar 23 de ani a devenit asistent universitar. Dupa o perioada de stagii postdoctorale in Marea Britanie, se intoarce in Franța pentru a lucra in cadrul a doua Institute franceze: Institutul Curie pentru aproape 30 de ani si Institutul Pasteur din Paris unde a si fondat Departamentul de Virusologie. Profesorul Luc Montagnier este cunoscut in primul rand pentru ca, alaturi de Francoise Barre- Sinoussi, a descoperit virusul imunodeficienţei umane (HIV) in anii ’80.

 

Colaborare cu Institutul “ Matei Bals”

 

In timpul vizitei realizate in Romania, profesorul Luc Montagnier a vrut sa vada personal modul in care sunt tratati copiii care au fost infectaţi cu HIV la sfârşitul anilor ’80 a mers si la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”. Cu acesta ocazie a discutat cu prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul instituţiei, posibilitatea semnarii unui protocol de colaborare pentru un studiu intracelular.

“În momentul de faţă suntem în situaţia de a semna un protocol de colaborare pentru un studiu intracelular, şi în acest studiu intracelular căutăm o serie de fragmente de tip ADN care aparţin unor bacterii care se pot face responsabile de o serie de boli infecţioase cu alonjă cronică. Este o problemă importantă pentru că în urma discuţiilor pe care le-am avut în ultimul timp cu domnia sa s-a observat cât se poate de clar că o serie de boli pe care le avem pe teritoriul României şi care necesită tratament cu antibiotice timp îndelungat pot face obiectul unor astfel de cercetări. Astfel că acest studiu ne vine mănuşă şi ne ajută foarte mult pentru baza de cercetare. Bacteriile care se ascund în organismul nostru pot sta liniştite în organism, ani de zile, fără să se întâmple nimic, dar când există o dereglare în sistemul de apărare ele se trezesc şi pot da complicaţii. Vom căuta o multitudine de co-factori care ar putea fi implicaţi nu numai în HIV, ci şi în alte boli cronice cum ar fi Alzheimer, autism”, a precizat Streinu Cercel.

 

Potrivit acestuia, din copiii infectaţi cu HIV la sfârşitul anilor ’80, circa 40% sunt acum în viaţă şi sunt într-o condiţie foarte bună. “Au tratament în continuare, sunt nedetectabili, unii au trecut prin circa 15 scheme terapeutice, a fost nevoie să schimbăm schema terapeutică în funcţie de răspunsul virusului la tratament, dar faptul că această terapie este o terapie foarte bună şi de succes a dus la aceste rezultate bune. Ei reprezintă în continuare o zonă de cercetare. Dacă în prezent ştim foarte multe despre infecţia HIV, tot pe atât de multe probleme nu le ştim. Unii dintre ei sunt studenţi, ceea ce înseamnă că infecţia HIV este una cronică cu care se poate trăi”, a subliniat dr. Streinu.

 

Numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA este de 17.819, numărul pacienţilor în viaţă fiind de 11.189.Numărul celor aflaţi în evidenţa activă HIV şi SIDA este de 9.475.

 

 

Ultimele stiri