13.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiPsiholog: Romanii confunda scoala cu EDUCATIA! Din acest motiv multora le e...

Psiholog: Romanii confunda scoala cu EDUCATIA! Din acest motiv multora le e greu sa gandeasca singuri!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Toți sunt de acord că școala românească trebuie reformată dar, din păcate, fiecare ministru care vine schimbă doar manualele și mai îndeasă câte o oră de studiat. Ce ar trebui făcut ne spune un psiholog, citat de romani-buni.info.

Pe Facebook, psihologul Daniel Mois a scris: „Românii confundă şcoala cu educaţia. Le e dificil să facă deosebirea dintre a rezolva probleme pur tehnice, şi a exprima emoţii şi sentimente. Şi consideră că dacă asimilează agresiv multe informaţii, şi primesc confirmarea prin diplome, este suficient.

Însă majoritatea angajatorilor au cam căzut de acord, îşi pot şcolariza singuri oamenii, în ce priveşte partea pur tehnică, deoarece majoritatea informaţiilor teoretice din şcoală sunt adesea complet inutile postului disponibil. Însă cer altceva, o disponibilitate de a învăţa rapid, şi un psihic armonios. Vor, de obicei, un OM capabil să relaţioneze corespunzător cu colegii, cu şefii, dar în special cu clienţii!

Aceste caracteristici sunt de bază, şi eclipsează, de departe, orice pregătire pur tehnică. Abilitatea de a fi politicos, de a-şi controla propriile reacţii negative, de a trece uşor peste probleme, frustrări, greşeli, de a le corecta din mers, şi de a fi amabil cu clienţii firmei, sunt calităţile de bază, cerute de tot mai mulţi patroni.

Echilibrul emoţional primează, abilitatea de comunicare cu ceilalţi, atitudinea pozitivă, rezistenţa la stres, capacitatea de a fi deschis, cooperant, de a se integra în echipă sunt calităţile cerute de orice angajator realist. Care completează orice diplomă.

De fapt, în SUA se recunoaşte deschis. Majoritatea profesiilor se pot învăţa, practic, în câteva luni de voluntariat. Făcute, de preferinţă, în paralel cu şcoala clasică, sau imediat după absolvirea ei. Altfel, diploma nu are nici o valoare. Rămâne doar o hârtie fără acoperire. Inclusiv, sau mai ales, şi în cazul medicilor!
In Singapore, doar 10% din absolventii de facultate ajung sa profeseze, deoarece restul sunt triati sever. Doar primii 33% ajung la un interviu, si acolo trec mai putin de jumatate.

La noi, diploma e fara valoare in absenta selectiei severe.

Carl Rogers, terapeutul umanist, spunea acum vreo 60 de ani, cu referire la pregatirea psihoterapeutilor: Opriti-va din scolarizat terapeuti, mai bine i-ati selecta!”

Ultimele stiri