13 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăStirea zileiRadu Mazare inghesuit in preluarea Portului Constanta! Inca o zi de proteste...

Radu Mazare inghesuit in preluarea Portului Constanta! Inca o zi de proteste impotriva municipalitatii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Disperare mare pentru fermieri: prețurile cerealelor continuă să scadă

Disperare mare pentru fermieri după ce prețurile cerealelor au...

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Nicolae Ciucă: cooperarea portului Constanța cu alte porturi din lume este de importanță strategică

Nicolae Ciucă, Premierul României, conduce în această săptămâna delegația...

Sute de angajati din Portul Constanta manifesteaza impotriva lui Radu Mazare care doreste sa obtina un pachet de actiuni la Port. Acestia vor ca Ministerul Transporturilor sa ramana actionar majoritar in port.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlac, a declarat, marti dimineata, ca angajatii din port nu vor renunta la proteste pana cand nu se va reveni asupra proiectului care prevede ca municipalitatea sa primeasca alte 13 procente din actiunile portului, iar Ministerul Transporturilor sa isi piarda calitatea de actionar majoritar.

Este a doua zi de proteste in Portul Constanta, angajatii intentionand sa continue si in zilele urmatoare.

Ulterior, o delegatie a Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare s-a intalnit cu primarul Radu Mazare, insa discutiile nu au ajuns la niciun rezultat. Cele doua parti s-au acuzat reciproc, primarul spunandu-le sindicalistilor ca ii apara pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzandu-l ca i-a fortat pe cei care au semnat pentru transferul de actiuni.

Primarul le-a spus celor prezenti ca nu este in regula ce s-a intamplat pana acum in port pentru ca anumiti investitori au fost avantajati atat printr-un nivel redus al chiriilor, stabilit prin Ordonanta de Urgenta, cat si prin contracte de concesiune pe 50 de ani, in conditiile in care in prezent cei care vor sa investeasca pot incheia contracte doar pe o perioada de zece ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca zece ani.

Radu Mazare a mai spus ca trecerea portului la comunitatea locala a fost una dintre promisiunile USL in campania din 2012 si ca intentioneaza sa o respecte, el prezentandu-le protestatarilor mai multe dosare in care se aflau 45.000 de semnaturi de la constanteni care ar fi de acord cu transferul catre CL a altor 13 la suta din actiunile portului.

Presedintele Traian Basescu afirma, sambata, la o dezbare a Fundatiei Miscarea Populara, ca a da „un port care face investitii de 500 de milioane in ultimul an lui Mazarica, clovnul national”, este „un element de dispret pentru interesul national”.

De asemenea, Basescu spunea, saptamana trecuta, ca „ultima aventura pe care se pregateste sa o livreze premierul Ponta” este o hotarare de Guvern de transfer al unui pachet de actiuni ale Portului Constanta catre Primaria condusa de Radu Mazare, calificand demersul drept „o ilegalitate majora”.

Ulterior, premierul Victor Ponta declara ca presedintele Traian Basescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanta si nu doreste eliminarea actelor de coruptie din acea zona, pentru a proteja firmele care l-au ajutat in prezent si a nu raspunde pentru neregulile savarsite ca ministru.

In 1 mai, in cadrul unei vizite facute in judetul Constanta, premierul Victor Ponta spunea ca procedura de transfer a actiunilor Portului Constanta catre Consiliul Local va continua, chiar daca exista riscul „sa se supere” anumite persoane, el sustinand ca portul se va dezvolta mai bine dupa ce o parte din actiuni vor fi listate la bursa.

In prezent, Ministerul Transporturilor este actionar majoritar la Administratie Porturilor Maritime Constanta, cu 60 la suta din actiuni, Fondul Proprietatea detine 20 de procente si tot 20 de procente are si Consiliul Local Municipal.

Guvernul si autoritatile locale propun ca structura actionariatului APM sa fie urmatoarea: 33 la suta Consiliul Local Constanta, 33 la suta Ministerul Transporturilor, 20 la suta Fondul Proprietatea si 14 la suta din actiuni sa fie listate pe Bursa.

Comunicat de presa:

Primarul Municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat public, astazi 19 mai 2014, ca nu exclude organizarea unui referendum local pe tema transferului unui pachet suplimentar de actiuni ale C.N. “Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanta, la administratia publica locala.

Ne aratam inca o data surprinderea cu privire la modalitatea in care, domnul Radu Mazare, abuzand de calitatea sa de persoana publica, intelege sa dezinformeze opinia publica locala si nationala.

Atragem atentia ca reglementarea legala a initierii si derularii unui referendum local este asigurata prin Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu toate modificarile si completarile ulterioare, act normativ care, din fericire, se aplica pe intreg teritoriul statului roman, inclusiv in Municipiul Constanta.

Potrivit acestui act normativ, referendumul local reprezinta una dintre modalitatile in care cetatenii unei unitati administrativ-teritoriale, in cazul nostru, cetatenii orasului Constanta, pot fi consultati, dar numai in probleme de interes local.

Ori, prin discursul demagogic al domnului primar Mazare, se lanseaza ideea organizarii unui referendum local cu privire la Portul Constanta, care, asa cum am aratat mai sus, reprezinta un obiectiv strategic de interes national si prin urmare poate face cel mult obiectul unui referendum la nivel national.

Nu in ultimul rand, ii atragem atentia domnului Mazare ca orice demers in acest sens trebuie sa fie realizat cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 3/2000, respectiv inaintarea unei propuneri justificate catre Consiliul Local, supunerea proiectului de hotarare dezbaterii publice, care de asemenea, trebuie sa respecte dispozitiile legale in ceea ce priveste consultarea cetatenilor si, in mod obligatoriu, sa se circumscrie doar sferei interesului local.

Atentionam pe aceasta cale ca, prin demersul initiat, primarul Mazare urmeaza sa efectueze inca o cheltuiala nejustificata din bugetul local, pentru un nou demers nelegal si fara finalitate juridica, ca si cel privind strangerea de semnaturi in locurile destinate distribuirii ajutoarelor sociale.

Suntem convinsi ca domnul Primar sau aparatul propriu de specialitate, aflat in directa sa coordonare cunoaste foarte bine legile statului roman, legi pe care, din perspectiva functei de demnitate publica pe care o ocupa, are obligatia sa le respecte si, indeosebi, sa vegheze asupra respectarii lor.

“Drept urmare, ne intrebam cum s-ar justifica gravele derapaje de la normele statului de drept, atunci cand primarul Radu Mazare afirma ca ia in calcul organizarea unui referendum local pe probleme ce privesc, in mod exclusiv, un interes national, respectiv un obiectiv de interes strategic national cum este Portul Constanta?”, comenteaza Mircea Burlacu, presedintele FNSP.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri