10.4 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialREGIONALIZAREA: Harta bunastarii si a dezastrelor in Romania!

REGIONALIZAREA: Harta bunastarii si a dezastrelor in Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

1hartaRomania este impartita in opt regiuni de dezvoltare, numite dupa pozitia geografica in tara – Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest,Centru, Bucuresti si Ilfov.

Diferentele de dezvoltare dintre cele opt zone sunt foarte mari. De exemplu, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor* in regiunea Bucuresti-Ilfov este peste dublul celei mai prospere zone din Romania, Banat, care, de asemenea, este de aproape doua ori peste Moldova. Astfel, in Bucuresti-Ilfov, PIB per capita a fost calculat de Insitutul National de Statistica la 13.213 euro*, cifra comparabila cu a Slovaciei. Ca fapt divers, Bucuresti cu Ilfov ar fi undeva pe locurile 40, in timp ce Romania se claseaza pe 70 in lume. Regiunea Vest are 6.281 euro, iar regiunea Nord-Est, cea mai saraca, are un PIB per capita de 3.421 euro.

Pe de alta parte, Ardealul sta ceva mai bine decat sudul tarii, avand un PIB per capita in jurul a 5.000 de euro, fata de regiunile sudice care au undeva la 4.500 de euro.

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat ca unul dintre obiectivele Guvernului este infiintarea regiunilor de dezvoltare, care sa fie si functionale pana la sfarsitul acestui an, astfel incat acestea sa poata beneficia de fonduri din bugetul UE care va fi alcatuit pentru perioada 2014-2020.

El a spus ca actualul desen regional al Romaniei are argumente serioase pentru a fi adoptat, el aratand ca, desi analiza nu s-a finalizat si decizia nu a fost luata, lucrurile se indreapta „cu pasi seriosi” in aceasta directie.

Regionalizarea este o masura care va avea rolul de a micsora timpii de intarziere, de a micsora birocratia si de a stimula „toate motoarele de dezvoltare pe care acum nici macar nu le banuim, care exista latent in fiecare regiune”, a mai spus vicepremierul.

Regiunile vor avea competente exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual si un presedinte, in fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.

Regiunile de dezvoltare sunt deocamdata opt marimi statistice, fara personalitate juridica, create in anul 1998 prin asocierea consiliilor judetene din Romania pentru a coordona dezvoltarea regionala necesara pentru ca Romania sa adere la Uniunea Europeana.

PIB per capita la nivelul tarii este de 5.553 euro. PIB per capita fara Bucuresti-Ilfov este de 4.723 euro.

Sursa: economica.net

Ultimele stiri