10.6 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăStirea zileiRetea transfrontaliera de fraude informatice, sprijinita de un politist

Retea transfrontaliera de fraude informatice, sprijinita de un politist

in:

Stiri pe acelasi subiect

Perchezitii DIICOT la o retea de eliberare de retete ilegale din Satu Mare

18 perchezitii au loc la mai multe adrese din Satu...

Caz de evaziune fiscala de 12 milioane euro. DIICOT face perchezitii in Bucuresti, Campina si Ramnicu Valcea

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata...

Nu mai putin de 32 de perchezitii in Bucuresti, Constanta si Ploiesti, precum si in Germania si Italia, au avut loc miercuri dimineata, intr-un caz de fraude informatice, anchetat in comun de procurorii DIICOT si autoritatile germane si italiene, gruparea infractionala fiind ajutata de un agent de la Serviciul de Investigatii Criminale Sector 6.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Organizate Bucuresti, au destructurat un grup infractional organizat transfrontalier, constituit din 29 de persoane, specializat in savarsirea de infractiuni prin intermediul sistemelor si retelelor informatice.

In aceasta cauza, procurorii DIICOT, impreuna cu autoritatile judiciare germane si italiene, fac, simultan si coordonat, 32 de perchezitii domiciliare in municipiile Bucuresti, Constanta si Ploiesti, precum si pe teritoriile Germaniei si Italiei. La finalul perchezitiilor, 40 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT.

Membrii gruparii sunt suspectati ca au confectionat echipamente artizanale pentru falsificarea instrumentelor de plata electronica. Dispozitivele erau confectionate in Romania, transportate prin intermediul unor firme de curierat in Germania si Italia si vandute altor persoane, pentru activitati de skimming, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Datele cardurilor astfel obtinute erau folosite pentru inscriptionarea de carduri blank si ulterior pentru retrageri frauduloase de bani de la ATM-uri sau efectuarea de operatiuni financiare frauduloase la POS-uri, in state ale Uniunii Europene.

Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii au fost ajutati de un agent de politie de la Serviciul de Investigatii Criminale Sector 6 din Politia Capitalei, care a pus la dispozitia gruparii datele de stare civila apartinand unui numar de 55 de cetateni romani, obtinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenta persoanelor. Aceste date au fost folosite in cadrul activitatii infractionale, pentru falsificarea de carti de identitate si deschiderea frauduloasa de conturi bancare sau conturi de paypal.

Invinuitii mai sunt acuzati ca au lansat atacuri de tip „phishing”, fiind vizati clientii si utilizatorii legitimi ai serviciului de plata on-line Paypal, in vederea obtinerii frauduloase atat a datelor de autentificare, respectiv conturi de utilizatori si parolele aferente, la nivelul platformei on-line, cat si a datelor confidentiale privind cardurile bancare atasate conturilor.

„O alta componenta a activitatii infractionale a vizat a inducerea in eroare a mai multor parti vatamate, cu ocazii unor licitatii fictive organizate pe site-uri de profil”, a precizat DIICOT.

Ca mod de operare, membrii gruparii postau pe site-urile de comert electronic anunturi de vanzare avand ca obiect in principal bijuterii si ceasuri de mana de valori mari si purtand insemnele unor marci notorii, bunuri pe care in realitate invinuitii nu le detineau.

Acestia incasau banii pentru aceste obiecte prin conturi aferente platformei de plati on-line Paypal, fara a le livra partilor vatamate.

Procurorii DIICOT au cooperat in aceasta cauza cu autoritatile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda si Statele Unite ale Americii. Suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre DOS.

Ultimele stiri