23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieRomania si China au semnat o Declaratie de "aprofundare a cooperarii bilaterale...

Romania si China au semnat o Declaratie de „aprofundare a cooperarii bilaterale in noile circumstante”!

in:

Stiri pe acelasi subiect

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială

A fost creat primul ”copil” cu Inteligență Artificială. Inovația...

”Procesul” unui porumbel considerat de poliția indiană spion chinez s-a încheiat

''Procesul'' unui porumbel, ați citit bine, considerat de poliția...

OMS cere informatii despre noul val de boli pulmonare din China!

O crestere a bolilor respiratorii in randul copiilor din...

Romania si China au semnat la Bucuresti, o Declaratie de „aprofundare a cooperarii bilaterale in noile circumstante”, prin care garanteaza colaborarea indiferent de eventuale schimbari internationale si interne.

In document, partea romana arata ca va continua ca si pana acum sa aplice ferm politica unei singure Chine si sa sprijine cauza reunificarii Chinei.

Premierul Victor Ponta a apreciat ca semnarea documentului reprezinta inca un pas catre realizarea unui parteneriat „cu adevarat strategic” intre Romania si China.

Cele doua parti arata ca „in cei 64 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice, raporturile dintre Romania si China s-au dezvoltat constant, inregistrand rezultate fructuoase in toate domeniile de cooperare. Cele doua tari au avut permanent o viziune strategica asupra dezvoltarii relatiilor bilaterale, considerandu-se reciproc drept prieteni buni si parteneri buni si sinceri, care coopereaza in avantajul ambelor parti. Relatiile de Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si Republica Populara Chineza pot fi apreciate drept un exemplu de relatii inter-statale in perioada actuala.

Totodata, indiferent de schimbarile care se pot produce pe plan international si in situatia interna din cele doua tari, prietenia traditionala dintre Romania si China se bucura constant de sprijinul deplin si larg al celor doua tari si popoare, constituind tezaurul lor comun si un fundament substantial pentru consolidarea dialogului politic si a cooperarii pragmatice in plan economic si comercial si pentru aprofundarea schimburilor inter-umane in cadrul Parteneriatului Amplu de Prietenie si Cooperare dintre cele doua tari.

Respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale ale celeilalte parti si luarea in considerare a intereselor cheie si preocuparilor majore ale fiecarei parti constituie trasaturi intrinseci ale prieteniei traditionale dintre Romania si China. Partea romana va continua ca si pana acum sa aplice ferm politica unei singure Chine si sa sprijine cauza reunificarii Chinei. Partea chineza acorda o inalta apreciere acestui fapt.

Aprofundarea in continuare a relatiilor de Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si China corespunde aspiratiilor si intereselor fundamentale ale celor doua tari si popoare si sunt decise ca, pe baza principiilor respectului reciproc, egalitatii si avantajului reciproc, sa imbogateasca continutul prieteniei traditionale sino-romane, sa dezvolte si mai mult cooperarea reciproc avantajoasa si sa promoveze prosperitatea celor doua tari.

In document se mai arata ca anul 2014, in care se implinesc 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice si 10 ani de la constituirea relatiilor de Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare, reprezinta un moment important in evolutia relatiilor romano-chineze si au decis sa foloseasca aceasta ocazie pentru a extinde cooperarea bilaterala in plan politic, economic, comercial, al schimburilor inter-umane si in alte domenii si sa actioneze intens pentru ridicarea relatiilor bilaterale la un nivel superior.

Partea romana saluta participarea companiilor chineze la proiecte investitionale in diverse domenii in Romania si le va asigura conditii egale derularii acestora, conform legislatiei in vigoare. Partea chineza da o inalta apreciere masurilor adoptate de partea romana pentru simplificarea procedurilor de viza pentru oamenii de afaceri chinezi care se deplaseaza in Romania, sprijina in continuare firmele chineze sa se deplaseze in Romania pentru investitii si afaceri si incurajeaza implicarea activa a firmelor romanesti in proiecte de dezvoltare ale Chinei.

Atat China, cat si Romania, sunt de comun acord ca formatul de cooperare China – tarile Europei Centrale si de Est ofera noi oportunitati pentru dezvoltarea in profunzime a relatiilor bilaterale. Aceasta cooperare corespunde aspiratiilor comune si intereselor fundamentale ale popoarelor Chinei si tarilor Europei Centrale si de Est, este benefica promovarii cooperarii in toate domeniile dintre China si tarile Europei Centrale si de Est si impulsioneaza dezvoltarea larga si echilibrata a relatiilor dintre China si Uniunea Europeana. Partea chineza acorda o inalta apreciere sprijinirii si impulsionarii de catre Romania a cooperarii dintre China si tarile Europei Centrale si de Est si pretuieste eforturile mari facute de Romania pentru organizarea reuniunii liderilor din China si tarile Europei Centrale si de Est.

Uniunea Europeana si China sunt forte strategice importante pe scena internationala, sunt parteneri importanti de cooperare pentru promovarea pacii, prosperitatii si stabilitatii in lume si pentru intampinarea provocarilor globale. Ambele parti sustin dezvoltarea robusta a Parteneriatului Strategic Cuprinzator dintre Uniunea Europeana si Republica Populara Chineza, saluta rezultatele Summitului UE-China de la Beijing si decid sa contribuie mai intens la impulsionarea dezvoltarii relatiilor dintre Uniunea Europeana si China. Partea chineza acorda o inalta apreciere rolului pozitiv jucat de Romania in Uniunea Europeana si in relatiile dintre China si Uniunea Europeana.

In document de mai arata ca Romania si China se opun ferm oricarei forme de terorism si sunt dispuse sa-si intareasca cooperarea anti-terorista si sa promoveze in comun cooperarea anti-terorista internationala. Cele doua parti vor continua sa isi intareasca colaborarea privind prevenirea schimbarilor climatice si promovarea dezvoltarii durabile”.

Sursa: mediafax.ro

Ultimele stiri