11.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomieRomanii au redus cheltuielile cu alimentele in primele 6 luni ale 2012

Romanii au redus cheltuielile cu alimentele in primele 6 luni ale 2012

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cheltuielile romanilor pentru alimente au scazut cu 2% in primul semestru, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania.

 

Totusi, sumele alocate pentru bauturi non-alcoolice si bere au crescut cu 5%, iar cele pentru bunuri de larg consum cu 2%, in moneda nationala, comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit GfK.

 

„Dupa un an 2011 in care inflatia a avut un impact puternic asupra evolutiei cheltuielilor gospodariilor din Romania si a adus scaderi volumice cu precadere pentru segmentul de produse alimentare, observam in continuare o tendinta negativa pentru aceste produse. in primele sase luni, valoarea cheltuita pentru alimente a scazut cu 2%, in timp ce cheltuielile pentru bauturi non-alcoolice si bere au crescut cu 5%. Dupa o perioada cu scaderi puternice inregistrate si in segmentul produselor de ingrijire personala si a locuintei, valoarea cheltuita a inceput sa aiba evolutii pozitive”, se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare.

 

Unul dintre produsele alimentare pentru care gospodariile si-au redus cheltuielile in acest an este uleiul de gatit. in 2011 gospodariile au cheltuit pentru aceasta categorie cu pana la 40% mai mult comparativ cu 2010, in timp ce in primele sase luni se inregistreaza o scadere valorica de pana la 9% si un volum in regres cu 6%.

 

Alte categorii care inregistreaza valori negative sunt tabletele de ciocolata si iaurtul cu fructe. Volumele de cafea macinata si prajita continua sa scada, in timp ce valoric evolutia ramane pozitiva, cu un numar constant de consumatori.

 

Dintre produsele de ingrijire personala pentru care s-au observat cresteri volumice se numara samponul de par, sapunul de toaleta si deodorantele, in timp ce categorii precum pasta de dinti si detergentul de spalat rufe au avut evolutii constante.

 

„Comertul modern continua sa castige teren in fata celui traditional, atragand in primele sase luni ale anului 49% din totalul cheltuielilor gospodariilor din Romania pentru produse de larg consum, in crestere cu doua puncte procentuale fata de perioada similara a anului precedent. Buticurile si magazinele alimentare au atras aproape 36% din totalul cheltuielilor pentru produsele din categoria FMCG comparativ cu 37% in perioada precedenta. Ritmul de scadere s-a redus in contextul in care in prima jumatate de an din 2011 comparativ cu perioada similara din 2010, aceste formate au pierdut 3 puncte procentuale in valoare”, se spune in comunicat.

 

Ultimele stiri