8.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialAngajariSalariile romanilor cresc cu 19 la suta de la 1 mai! Vezi...

Salariile romanilor cresc cu 19 la suta de la 1 mai! Vezi ca obligatii au TOTI patronii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Salariul minim brut pe economie va creste de la de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, incepand de duminica, 1 mai 2016. Majorarea salariului minim brut cu 19%, care va intra in vigoare de la sfarsitul acestei saptamani, trebuie inregistrata, de catre angajatori, in sistemul electronic REVISAL. StartupCafe.ro va prezinta procedurile pe care patronii trebuie sa le indeplineasca pentru a se conforma obligatiilor care vin odata cu Pastele si cu Ziua Muncii 2016.

Potrivit unei hotarari de guvern adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majora la 1.250 lei incepand cu 1 mai 2016, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi.

Astfel, salariul minim net al unui salariat care nu are persoane in intretinereva va creste de la 777 de lei la 917 lei, anunta startupcafe.ro.

Majorarea salariului minim pe economie pune presiune in primul rand pe mediul privat, in conditiile in care marea majoritate a bugetarilor castiga  remuneratii mai mari de 1.250 de lei brut.

Astfel, conform Guvernului datelor de la nivelul lunii decembrie 2015, dintr-un total de aproximativ 1.131.600 salariati platiti cu salariul minim pe economie, doar 39.322 erau angajati in sectorul bugetar, restul de 1.092.364 lucrand in  sectorul concurential.

Costurile pentru patroni

La un salariu minim brut pe economie de 1.250 de lei, un patron trebuie sa cheltuiasca, de fapt, aproximativ 1.538 de lei, incluzand contributiile sociale pe partea angajatorului, din Codul fiscal.

La salariul minim brut actual, de 1.050 de lei, costurile totale pentru angajator sunt de 1.292 de lei. Asadar, o crestere de costuri de aproape 250 de lei la fiecare salariat angajat pe salariul minim.

Patronii care isi platesc angajatii cu salarii sub remuneratia minima risca amenzi contraventionale de la 1.000 lei la 2.000 lei .

Si dupa aceasta majorare, salariul minim din Romania ramane penultimul ca valoare in Uniunea Europeana, cel mai scazut fiind in Bulgaria.

In schimb, statul ar putea castiga pe seama contributiilor la pensie si la sanatate si a impozitelor pe venit din zona privata, precum si pe seama amenzilor de circulatie, avand in vedere ca 1 punct-amenda inseamna 10% din salariul minim brut pe economie.

Procedura pentru majorarea salariului minim brut

Modificarea salariilor angajatilor, in vederea actualizarii in cazul remuneratiilor minime brute, trebuie inregistrata in sistemul electronic REVISAL – o aplicatie informatica pentru inregistrarea informatii privind raporturile de munca intr-o baza de date proprie angajatorilor si transmiterea catre baza de date nationala de Inspectia Muncii. Actualizarea salariului minim se poate face online, fie prin sisteul pus la dispozitie de Inspectia Muncii, fie prin program proprii.

Citeste continuarea pe startupcafe.ro

Ultimele stiri