8 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieSalariul mediu net pe economie a crescut cu 4,1% in luna martie!

Salariul mediu net pe economie a crescut cu 4,1% in luna martie!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Traim momente ISTORICE pentru economia Romaniei! Niciodata nu s-a mai intamplat asta!

Institutul National de Statistica a anuntat ca economia tarii...

Ne-au mintit! Preturile au crescut ARTIFICIAL in magazine inainte de reducerea TVA!

Institutul National de Statistica al Romaniei a confirmat temerea...

Romania, cea mai mare crestere economica din UE in trimestrul al treilea

Tara noastra a avut a cea mai mare crestere economica...

Castigul salarial mediu nominal net a fost, in luna martie 2013, de 1.617 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 64 lei (4,1%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (5.645 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (860 lei).

In luna martie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decat in luna februarie 2013.

Potrivit INS, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 19,3% in fabricarea produselor din tutun, intre 10,5% si 18,5% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea bauturilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei;fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, intre 7,0% si 10,5% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tranzactii imobiliare, activitati de editare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, captarea, tratarea si distributia apei, intre 5% si 7% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), telecomunicatii, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, colectarea si epurarea apelor uzate, comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, cercetare-dezvoltare, informatii si comunicatii, fabricarea produselor textile.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de nerealizarile de productii ori incasarile mai mici (functie de contracte), de acordarea primelor ocazionale in luna februarie, in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in alte activitati extractive (-4,8%) si in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitatile de asigurare si fonduri de pensii) (-4,1%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta – in invatamant cu 2,8% ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, in sanatate si asistenta sociala cu 1,2% ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat in lunile anterioare cu dificultati financiare, in administratia publica cu 0,7%, ca urmare a promovarilor in gradul profesional.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna martie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,1%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 121,6% cu 4,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2013.

Comparativ cu martie 2012, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,6%.

Sursa: agerpres.ro

Ultimele stiri