20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATECulturaSarbatorea sfintilor Constantin si Elena: De ce spune TRADITIA ca nu trebuie...

Sarbatorea sfintilor Constantin si Elena: De ce spune TRADITIA ca nu trebuie sa te certi in aceasta zi!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Sarbatoarea Sfantului Gheorghe: Ce spune traditia ca NU este bine să faci azi

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an,...

Cele mai frumoase traditii si obiceiuri romanesti de Sfantul Gheorghe

Există numeroase oraşe în România care poartă numele Sfântului...

Sarbatorea sfintilor Constantin si Elena este una dintre cele mai importante de peste an, din calendarul crestion-ortodox. Intotdeauna traditia a fost respectat cu sfintenie de credinciosi.

Iată câteva tradiţii şi obiceiuri pentru ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena:

Pentru ca sporul să se adune într-o familie, gospodarul trebuie să noteze seria fiecărei bancnote cheltuite în fiecare zi.  Se spune că, astfel, banul rămâne în casă şi nu se înstrăinează.

Ziua praznicului este importantă şi pentru păstori: ei îşi aleg atunci baciul, stabilesc locul unde vor poposi stânele pe timpul verii. Păstorii îşi aleg în ziua de Ispas paznicii care trebuie să le păzească turmele când sunt la păşune.

În această zi, păstorii aprind un foc, numit Focul Viu. Împreună cu oile, păstorii stau în preajma acestui foc. În popor există convingerea că acest ritual, împlinit din generaţie în generaţie, are un rol protector împotriva pagubei şi a bolilor în intervalul petrecut cu toţii la stână.

In ziua praznicului, pentru ca voia bună să se adune în familie, trebuie să aducem în casă  măcar trei fire de bujori îmbobociţi.

De asemenea, pentru sănătate, unul dintre membrii familiei, este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri, preparate în casă.

Cumpăraţi o iconiţă, cât de modestă, care-i reprezintă pe Sfinţii prăznuiţi astăzi, susţin duhovnicii. Aceasta vă apără de pagubă, de duşmanii neştiuţi şi vă împlineşte o grabnică dorinţă, oricând le cereţi ajutorul.

În ziua praznicului nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie pentru că toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.

Totodată, nu este bine să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporului casei.

În acelaşi timp, scrie click.ro, nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi acestea, pentru că în familie vor fi necazuri tot anul.

În ziua praznicului podgorenii nu trebuie să muncească la câmp: dacă nu se respectă tradiţia, recolta de struguri va fi stricată de grauri.

Ultimele stiri