15 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATECulturaSarmizegetusa - Capitala Daciei RECONSTITUITA 3D!

Sarmizegetusa – Capitala Daciei RECONSTITUITA 3D!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Un proiect de reconstituire 3D a orasului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cu ajutorul unor aparate ultra moderne, este in prezent derulat de specialisti romani de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, ajutati de o echipa de la Centrul National de Cercetare din Roma, informeaza AGERPRES.

daciaProiectul reprezinta o premiera pentru Romania, iar printre instrumentele folosite pentru reconstituirea 3 D a ruinelor din vechiul oras Roma se numara o drona si un scanner performant.

Potrivit directorului MNIT Cluj-Napoca, Carmen Ciongradi, proiectul va dura doi ani.

„Muzeul nostru si Centrul National de Cercetare din Roma, mai precis Institutul pentru Tehnologie Aplicata la Patrimoniul Cultural deruleaza in aceasta perioada, in premiera, un proiect de reconstituire 3D a orasului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Reconstituirea se face pe baza masuratorilor geo-fizice non invazive. Este vorba de monumentele necercetate aflate sub pamant, iar in cadrul cercetarii se citesc anomaliile din sol si se semnaleaza structurile arheologice, pe baze stiintifice, astfel incat se reconstruieste 3D un oras antic”, a declarat sambata Carmen Ciongradi.

Datele si imaginile obtinute vor fi folosite, la finalul proiectului, in amenajarea unei expozitii in cadrul careia vizitatorii vor putea vedea cum arata in urma cu doua mii de ani fosta capitala a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Informatiile privind topometria perimetrului si cele legate de monumente — atat cele vizibile, cat si cele care inca nu au fost dezgropate — vor fi adunate cu ajutorul unei drone.

„Cu ajutorul aparatelor se face morfologia solului si se pot detecta structurile aflate sub pamant, cum sunt ziduri sau cladiri, astfel ca se poate recrea orasul roman cum era el acum 2.000 de ani”, a explicat Ciongradi.

Perimetrul studiat este de 33 de hectare in interiorul orasului roman si de aproximativ 80 de hectare in exteriorul sau. Proiectul se deruleaza in baza unui parteneriat la care participa si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva si Universitatea Babes-Bolyai.

Sursa: antena3.ro

Ultimele stiri