5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiScandal la Bioterra. Mai multi profesori universitari, in vizorul politiei pentru fapte...

Scandal la Bioterra. Mai multi profesori universitari, in vizorul politiei pentru fapte de coruptie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Universitatea particulara Bioterra este vizata de oampla ancheta a politiei, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea, efectuand astazi 22 percheziţii în locaţii din Bucureşti si din judetele Ilfov, Vâlcea şi Olt.

Mai multe cadre didactice universitare sunt cercetate pentru pentru fapte de corupţie şi fals. Conform denunţurilor făcute în acest caz, angajaţii institutiei de invatamant superior ar fi luat sume de bani pentru admiteri la facultate, dar şi pentru promovarea examenelor. De asemenea, aceştia primeau bani şi pentru obţinerea diplomei de licenţă.

Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precizeaza intr-un comunicat ca “au fost conduse la sediul poliţiei un număr de aproximativ de 40 de persoane, urmând ca, după audierea celor vizate, să se decidă cu privire la măsurile preventive ce se impun a fi luate în cauză”. Printre cei audiati se afla si prodecanul universităţii private Bioterra din Bucureşti, la domiciliul acestuia din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, fiind efectuate astazi mai multe controlale ale organelor de ancheta. Prodecanul este acuzat că împreună cu decanul ar fi acordat note mari la examenul de licenţă în schimbul unor sume de bani primite de la studenţi.

De altfel, Universitatea Bioterra a mai fost implicata intr-un scandal, in anul 2000, cand s-a descoperit ca emitea diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei fara să aibă dreptul pentru asemenea tipizate. Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEAA) de la acea vreme a hotărât retragerea autorizaţiei şi a dreptului de funcţionare pentru toate specializările Universităţii Bioterra Bucureşti (UBB), din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Legii învăţămîntului. Neregulile descoperite vizau organizarea ilegală, la Constanţa şi Arad, a unor filiale aparţinînd departamentului de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundaţii, precum şi emiterea de diplome şi certificate imprimate de MEN, fără ca UBB să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, scrie Mediafax.

O altă neregulă constatată la Bioterra era legată de existenţa unor filiale la Constanţa, Arad, Alexandria şi Drăgăşani, deşi atât în faţa comisiei MEN – CNEAA, cât şi printr-un anunţ în presă, conducerea instituţiei a susţinut că nu are nici un fel de filială.

Potrivit informaţiilor de la vremea respectivă, UBB avea aproape şase mii de studenţi, funcţionînd cu patru specializări şi un colegiu. Facultatea de inspecţie şi legislaţie fitosanitară şi veterinară şi colegiul cu acelaşi nume au fost autorizate provizoriu în 2000, iar Facultatea de Drept şi cea de Tehnologia şi valorificarea produselor agricole au fost autorizate provizoriu în urmă cu doi ani. Facultatea de inginerie şi management în turism a fost acreditată de către CNEAA şi urma să primească viza Parlamentului pentru dobandirea acestei calităţi.

 

 

Ultimele stiri