19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATESchimbare în codul rutier! Creste VITEZA MAXIMA in localitati!

Schimbare în codul rutier! Creste VITEZA MAXIMA in localitati!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Modificarea limitei maxime de viteză în localităţi sau pe drumurile expres s-a numărat printre cele 500 de amendamente care au fost depuse de senatori la Codul rutier.

Un amendament al senatorului Cristiana Anghel se referă la faptul că limita maximă de viteză pe drumurile expres în localităţile rurale tranzitate de acestea ar trebui să fie de 80 km/h în timpul nopţii.

‘Limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h, în intervalul orar 6,00 – 22,00 şi de 60 km/h în intervalul orar 22,00 – 6,00. Pe drumurile expres, din interiorul localităţilor rurale, limita maximă de viteză este de 70 km/h, pentru autovehiculele din categoria A, A2 şi B, în intervalul orar 6,00 – 22,00 şi de 80 km/h în intervalul orar 22,00 – 6,00’, se arată într-unul dintre amendamentele propuse de Anghel.

‘În schimb, pe drumurile expres nu trebuie acceptate atelaje. (…) Amendamentul vine în sprijinul unui trafic decent, al respectării legii şi al doleanţelor şoferilor’, a declarat vineri pentru AGERPRES Anghel.

La rândul său, senatorul Sorin Bota, semnatar al unui alt amendament, a propus ca viteza de circulaţie pentru autoturisme pe drumurile naţionale să fie 70 de km/h în porţiunile în care acestea tranzitează localităţile şi de 60 de km/h pentru celelalte categorii de autovehicule.

‘În prezent, există localităţi cu 70 şi cu 50 de km/h. Nu înţeleg de ce în unele localităţi viteza legală e 70 şi în altele 50. Trebuie să fie o viteză unitară. Uneori sunt sate succesive în care viteza e diferită. Fluenţa în trafic este foarte importantă. Propunerea mea vizează reducerea timpilor de condus pentru şoferi. Oboseala şi nervozitatea conduc la accidente’, a afirmat Bota, pentru AGERPRES.

Senatorii Comisiei de apărare din Senat au acordat miercuri raport negativ propunerii legislative privind Codul rutier. Preşedintele acestei comisii, Marius Obreja, a explicat că decizia forului a fost motivată de presiunea împlinirii termenului de adoptare tacită şi lipsa unui punct de vedere al Guvernului în acest caz.

Potrivit site-ului Senatului, termenul de adoptare tacită se împlineşte pe 12 octombrie.

‘Riscul era prea mare ca făcând un lucru în pripă să afectăm aproximativ 7 milioane de posesori de permise de conducere. Şi atunci, Comisia a decis să adopte un raport de respingere cu trimiterea întregii documentaţii la Ministerul de Interne şi Camera Deputaţilor, care nu va mai sta sub presiunea timpului adoptării’, spunea miercuri Marius Obreja.

Iniţiatorii, 40 de parlamentari preponderent PSD, îşi propun ca printr-un nou Cod rutier să realizeze o reglementare unitară privind circulaţia pe drumurile publice, care să asigure nevoia de armonizare atât cu reglementările europene, cât şi cu reglementările naţionale conexe.

Printre altele, iniţiatorii îşi propun înăsprirea sancţiunilor pentru nerespectarea unor prevederi constituind cauze principale ale accidentelor de circulaţie, definirea şi sancţionarea cazurilor privind conducerea agresivă – sursă principală de accidente, extinderea dreptului de înmatriculare/înregistrare a vehiculelor şi de către deţinătorul mandatat.

Comisia de transporturi se va pronunţa, la rândul său, prin raport asupra acestei propuneri legislative şi ulterior plenul Senatului va decide prin vot adoptarea sau respingerea actului normativ. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

Ultimele stiri