10.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocialSchimbarile de pe piata resurselor naturale pun in pericol mediul. Cererea mare...

Schimbarile de pe piata resurselor naturale pun in pericol mediul. Cererea mare de electricitate duce la cresterea consumului de carbune

in:

Stiri pe acelasi subiect

ChinaIntr-un raport al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) se arata ca se vor produce schimbari majore pe piata resurselor naturale, cu efecte importante asupra medoiului inconjurator. Astfel, carbunele, care produce cele mai multe gaze cu efect de sera, va urmari indeaproape petrolul ca prima sursa de energie la nivel mondial in urmatorii cinci ani si ar urma sa ajunga pe primul loc in zece ani.

„Datorita resurselor abundente si unei cereri tot mai mari de electricitate pe pietele emergente, carbunele a reprezentat aproape jumatate din cresterea cererii mondiale de energie in primul deceniu al secolului 21”, subliniaza organizatia energetica a tarilor dezvoltate. Noii mari consumatori de combustibili fosili, India si in special China, explica in mare parte acest fenomen, insa nici macar Europa nu reuseste, potrivit AIE, sa renunte la carbune, in ciuda ingrijorarilor privind mediul.

AIE analizeaza in studiul sau evolutia pietei de carbune in urmatorii cinci ani. Concluzia: in 2017, consumul de carbune ar urma sa reprezinte 4,32 miliarde de tone echivalate in petrol, aproape de cele 4,4 miliarde de tone de “aur negru”.

„Cota carbunelui in pachetul energetic mondial continua sa creasca in fiecare an, iar daca nu va fi facuta nicio schimbare a politicilor actuale, carbunele va depasi petrolul in urmatorul deceniu”, atrage atentia sefa organizatiei cu sediul la Paris, Maria van der Hoeven.

Asa cum precizeaza AIE, “carbunele este China – China este carbunele”. Numai gigantul asiatic, care a inaugurat numeroase centrale electrice pe carbune, a acoperit anul trecut 46,2% din consumul mondial.

Pragul de 50% ar urma sa fie atins in 2014, ceea ce inseamna ca Beijingul va consuma la acel moment in fiecare an mai mult carbune decat toate celelalte state la un loc. Insa AIE, organizatie legata de OCDE, “se asteapta ca aceasta cerere de carbune sa creasca in toate regiunile lumii”, cu exceptia notabila a SUA, unde imbulzeala asupra gazului de sist se traduce printr-o prabusire a pretului la gaze care a scazut competitivitatea carbunelui.

Ultimele stiri