11.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăACTUALITATECulturaSecretele Castelului Corvinilor au iesit la iveala! Ce incaperi se afla in...

Secretele Castelului Corvinilor au iesit la iveala! Ce incaperi se afla in subteran ascunse publicului?!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Unde statea secretul cresterii numarului de gemeni

În ultimii ani a crescut numărul nașterilor de gemeni,...

Aveti incredere in Armata Romana! Ministrul Ciuca a pus pe facebook date si parole secrete

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a postat marți seară, pe...

Monolitul misterios din SUA a reaparut si disparut in Romania, langa Piatra Neamt!

Monolitul metalic amplasat ilegal pe dealul Bâtca Doamnei din...

O destinație turistică impresionantă pentru iubitorii de istorie și mistică. Castelul Corvinilor ascunde în spatele zidurilor un secret pe care nu l-ați știut până astăzi. Care este legenda despre construcția castelului? Cum a reușit Elisabeta Szilagyi să finiseze lucrările de construcție a castelului? Pentru ce a fost proiectată încăperea misterioasă aflată în subsolul castelului? Un loc potrivit pentru o călătorie în timp, unde puteți simți cum bântuie spiritele personajelor istorice, care au trăit cu V secole în urmă.

Povestea construirii capelei Castelului Corvinilor începe la mijlocul secolului XV, în anii de glorie ai voievodului Ioan de Hunedoara.

În prima fază a construcţiei, potrivit muzeografului Delia Roman, de la Muzeul Castelului Corvinilor, încăperea a avut dimensiuni mai mici şi era pardosită cu o podea de lemn. De asemenea, purta hramul Sfintei Maria. Cercetătorii au descoperit o scrisoare (suplicaţie) pe care Ioan de Hunedoara a trimis-o papei Calixt al III-lea, la Roma, prin care a solicitat dreptul de a construi în castrul de la Hunedoara o altă capelă, cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul, care de altfel este şi patronul său spiritual. Astfel a fost amenajată capela lui Ioan de Hunedoara. Podeaua a fost acoperită cu cărămizi, de factură romană, iar capelei i s-a dat un aer maiestuos, după construcţia boltei, scrie adevarul.ro.

În anii 1960, în timpul restaurării edificiului, a fost descoperită pardoseala din cărămidă şi podeaua mai veche din lemn. În acea perioadă capela a fost restaurată capela aşa cum o vedem în prezent.

Misterul încăperii subterane din castel

Tot atunci, arheologii care au cercetat încăperea au descoperit, sub altarul ei, o altă cameră. „Au stabilit că sub altar ar fi existat o încăpere, care, prin secolul XVI sau XVII ar fi fost umplută cu piatră. Cea mai probabilă funcţionalitate a acestei camere subterane era de criptă, însă nu a fost folosită niciodată”, a precizat Delia Roman.

Cel mai probabil cripta urma să fie locul de veci al lui Ioan de Hunedoara, însă între timp el a devenit guvernator al Ungariei, a rămas voievod al Transilvaniei şi căpitan general al armatelor regatului, şi fiind un personaj atât de important, înmormântarea lui nu mai are loc la Hunedoara, ci la Alba Iulia, capitala din acea vreme a Transilvaniei, a adăugat muzeografa. În altarul din capelă turiştii pot vedea replica sarcofagului lui Ioan de Hunedoara. Despre sarcofagul în care a fost depus trupul lui Ioan de Hunedoara, la Alba Iulia,, istoricii de artă susţin că doar cutia este din secolul XV, în timp ce capacul a fost realizat în secolul următor.

646x404

(foto adevarul.ro)

Legenda balustradei

Potrivit istoricilor, după moartea lui Ioan de Hunedoara, lucrările de construcţie de la castelul de la Hunedoara au fost continuate de către soţia acestuia, Elisabeta Szilagyi.

Soţia voievodului s-a implicat în amenajarea capelei castelului, dovada fiind blazonul acesteia, aşezat pe balustrada frumos împodobită a încăperii. Există o legendă potrivit căreia Elisabeta ar fi dat ordin ca, în cazul în care nu i-ar fi plăcut modul cum urma să arate balustrada capelei, meşterul care lucra la construcţia ei urma să fie decapitat. Speriat de cele auzite, arhitectul a fugit din castel înainte de a termina lucrarea, iar legenda spune că el a povestit tuturor celor pe care îi cunoştea despre dorinţa reginei şi niciun alt meşter nu a mai venit la castel pentru a continua construcţia. Balustrada capelei a rămas astfel neterminată.

Ultimele stiri