23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăACTUALITATESecretul CRATERELOR URIASE care au impanzit Siberia!

Secretul CRATERELOR URIASE care au impanzit Siberia!

in:

Stiri pe acelasi subiect

România cere despăgubiri pentru tezaurul nereturnat de ruși

Problema tezaurului românesc blocat în Rusia ajunge în Parlamentul...

Numar record de vipere inregistrate in Romania. Expertii sunt uimiti

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării a semnalat luni,...

Misterioasa gaura sub forma de palnie a fost descoperita de un localinic, Rinat Sharifullina, a carui casa se afla la numai 100 de metri de locul un pamantul a disparut. Asa cum s-a intamplat si in alte cazuri similare, Rinat crede ca de vina sunt tunelurile miniere abandonate care serpuiesc in adancurile solului din aceasta zona.

cratere„Trebuie sa plecam de aici”, a declarat presei locale Natalia, sotia lui Rinat. „Exista sub gradina noastra mine inchise in anii 1990”, a explicat aceasta. Veniti in graba la fata locului, responabili ai Ministerului pentru situatii de urgenta au decis ingradirea craterului si umplerea lui cu pamant.

Intre timp, autoritatile au angajat investigatii pentru a stabili daca respectivul crater este, cu adevarat, rezultatul prabusirii unei vechi galerii de mina. Oricum, noua gaura a aparut la cateva saptamani dupa ce un alt grup de cratere misterioase a atras atentia asupra Siberiei. In luna februarie, aproximativ 20 de mici astfel de „palnii” s-au ivit in jurul altui crater gigant umplut cu apa si situat nu departe de campul de exploatare al gazelor Bovanenkovo al Gazprom.

Nu este nici o certitudine cu privire la ceea ce a cauzat aparitia acestor cratere. Geologii spun ca cel mai probabil motiv este emisia de metan produsa din topirea permafrostului (soluri inghetate tot timpul anului la o adancime intre 20 si 1.500 de metri) cauzata de incalzirea globala.

Metanul este un gaz foarte inflamabil, iar localnicii sunt sfatuiti sa evite folosirea focului in apropierea craterelor. Indiferent de cauza, astfel de cratere apar intotdeauna in grupuri, spune profesorul Vasili Bogoiavlenski de la Universitatea de Stat de Petrol si Gaze din Moscova. „Le-as compara cu ciupercile. Daca gasiti una, veti descoperi, cel mai probabil, o duzina in apropiere”, a spus expertul. De la inceputul acestui an, a mai fost semnalata in presa aparitia a trei cratere in Siberia, in regiunile Bovanenkovo si Iamal.

Sursa: incomemagazine.ro

Ultimele stiri