Singurele companii care aduceau vaccinuri in Romania RENUNTA la contracte! Ministrul sanatatii DOARME in birou!

Singurele companii care aduceau vaccinuri in Romania RENUNTA la contracte! Ministrul sanatatii DOARME in birou!

Sanofi Pasteur a renunţat la au­to­rizaţia de punere pe piaţă a vaccinului meningococic polizaharidic, la vaccinul diftero-tetano-pertussis (denumirea comercială Adacel) şi la vaccinul BCG Imunoterapeutic (pentru tratarea unor forme superficiale a cancerului de ve­zi­că urinară), se arată în baza de date cu notificările primite de Agenţia Naţio­na­lă a Medicamentului şi a Dispoziti­velor Medicale (ANMDM), scrie Ziarul Financiar.

Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la so­li­citarea ZF în care se cereau expli­ca­ţii legate de alternativele care există în pre­zent pentru ca aceste vaccinuri să exis­te în continuare pe piaţă. Nici repre­zen­tanţii Agenţiei Naţionale a Medi­ca­men­tului nu au răspuns la întrebările ZF.

Atât vaccinurile obligatorii pentru co­pii cât şi cele pentru adulţi  se găsesc din ce în ce mai greu în cabinetele medi­ci­lor sau în farmacii, dat fiind aprovi­zio­narea de­ficitară sau scoaterea lor de pe pia­ţă de că­tre producători pe motive co­merciale sau de încetare a producţiei. Mai mult, lipsa unor măsuri de asigurare a unor al­ter­native pentru produsele care ies de pe piaţă accentuează criza me­dicamentelor.

Mai mult, un alt furnizor, GlaxoSmithKline (GsK), anunţă prelungirea discontinuităţii în comercializare pe piaţa locală pentru vaccinuri din schema de vaccinare obligatorie a copiilor ♦ Sanofi, cu afaceri de 831 mil. lei, şi GlaxoSmithKline (GsK), cu afaceri de 528 mil. lei, sunt singurii furnizori de vaccinuri de pe piaţa românească.

Share this post