30.7 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăSocialSanatateSistemul informatic al CNAS era manipulat! Cardul de sanatate nu functiona pentru...

Sistemul informatic al CNAS era manipulat! Cardul de sanatate nu functiona pentru ca sefii din Bucuresti sa faca decontari fictive!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Crima cu tenta politica in cartierul Aviatiei din Bucuresti

Scene de groaza in cartierul Aviatiei din Bucuresti unde...

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara

Se anunta ninsori slabe in Bucuresti si in tara...
Fostul şef al CNAS, arestat în dosarul fraudei de 3 milioane de euro din bugetul pentru îngrijiri la domiciliu, cere să fie eliberat din arest. Solicitarea sa şi a celorlalţi funcţionari arestaţi în dosar se judecă săptămâna viitoare, la Curtea Supremă. Între timp, au fost dezvăluite informaţii despre cum frauda era mascată în sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu sprijinul unor medici şi asistente. Asiguraţii sprijineau, fără să știe, gruparea: cardurile de sănătate le erau cerute sub diverse pretexte, apoi folosite pentru justificarea decontării unor servicii fictive, scrie Digi24.ro.

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este acuzat că a închis ochii la reclamaţiile care scoteau la iveală mai multe metode de fraudare a bugetului instituţiei.

Colaborator: Am lăsat şi eu o adresă cu o rugăminte, ca măcar la clauze speciale să introducă să avem obligaţia ca pentru fiecare asistentă medicală să aibă infrastructură: calculator, laptop, token şi cititor, la contractare.

Funcţionar CASMB: Nu e neapărat să le foloseşti dacă le ai, ştiţi cum se zice!

Sursa: referat arestare

Procurorii anticorupţie au descoperit că, de multe ori, pacienţilor li se cereau cardurile de sănătate sub pretextul validării serviciilor medicale.

Asistent medical: La un moment dat, a vrut să-mi dea mie cardu’ să-l înapoiez pacientei şi zic: «Măi, nu ştiu dacă e bine să mi-l dai mie». Şi până la urmă zice: «Lasă, lasă, că vin eu». (..) Sau altădată îl lua şi zice: «Ţi-l aduc eu mâine». Sau îl aducea după o săptămână.

Colaborator: Se valida cardul în fiecare zi.

Sursa: referat arestare

Aşa se face că, în momentul în care pacientul chiar avea nevoie de îngrijiri la domiciliu, afla că îşi epuizase cele 90 de zile la care avea dreptul pe an. Anchetatorii au descoperit şi că, pentru a obţine recomandarea medicală pentru îngrijire la domiciliu, reprezentanţii firmelor mituiau medici.

Reprezentant firmă 1: Dacă eu mă duc cu pacientu’, adică e cunoştinţa mea, e aşa… mai trebuie să decartez la medic?

Reprezentant firmă 2: Depinde acuma… ce relaţie ai cu doctorul!

Reprezentant firmă 1: Relaţie… Eu zic că la ăştia găsiţi de mine, nu… Zic mai subţireanu’, părerea mea!

Reprezentant firmă 2: Da, aşa zic şi eu! Adică tot trebuie să-i duci ceva, o cafea, o floare, nu ştiu.

Sursa: referat arestare

Medicii şi asistentele, care primeau pentru fiecare caz până la 100 de lei, furnizau datele de identificare ale unor asiguraţi, anunță Digi24.ro. Aşa se face că un pacient internat la un azil privat apărea în acte drept beneficiar al îngrijirilor la domiciliu. În alte cazuri, anchetatorii au descoperit că pacienţi teoretic imobilizaţi la pat îşi făceau singuri piaţa sau treburile casnice.

Ultimele stiri