6.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăSocialSituatia cainilor maidanezi in marile orase! Zeci de mii de caini fara...

Situatia cainilor maidanezi in marile orase! Zeci de mii de caini fara stapan sunt liberi in orasele mari din Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cinci orașe din România au intrat în topul celor mai sigure locuri din lume

Ministrul de Interne, Lucian Bode, anunţă, luni, că cinci...

Dacă locuiești aici poti iesi mai repede la pensie: Lista completa a celor 111 localitati si 20 de orase

Numărul românilor care pot ieși la pensie mai devreme pentru că...

Topul oraselor din Romania cu cel mai ridicat nivel al calitatii vietii

Un barometru privind calitatea vieții la oraș plasează Cluj-Napoca...

Problema cainilor maidanezi este din nou in vizorul autoritatilor. Va prezentam mai jos o centralizare a situatiei cainilor fara stapan din marile orase, potrivit mediafax.ro:

Peste o mie de caini pe strazile din Brasov. Zeci de oameni suna zilnic la serviciul de ecarisaj

Peste o mie de caini sunt liberi pe strazile din Brasov, spun reprezentantii Primariei, care nu au insa o statistica exacta, iar in urma cazului copilului omorat de maidanezi in Capitala telefoanele la serviciul de ecarisaj suna non-stop, oamenii cerand ridicarea animalelor.

Flavius Barbulescu, seful Serviciului Public de Gestionare a Animalelor, aflat in subordinea Primariei Brasov, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX ca in municipiul Brasov sunt aproximativ o mie de maidanezi si ca in ultimele zile a primit sute de telefoane de la cetatenii care cer sa fie ridicati cainii de pe strazi, de teama ca le vor ataca copiii la locurile de joaca.

El spune insa ca deocamdata autoritatile nu pot da curs solicitarilor oamenilor intrucat la adapostul de caini care apartine Primariei au loc lucrari de refacere.

„De doua zile imi suna telefonul aproape non-stop. Ieri cred ca am primit vreo 40 de telefoane si astazi la fel. Ai senzatia ca de doua zile toti sunt muscati de caini, ceea ce nu se intampla pana acum. Inteleg, a fost un caz tragic cel de la Bucuresti, dar nu ne putem compara cu Bucurestiul in ceea ce priveste numarul maidanezilor. La noi este un fenomen care este tinut sub control. Nu avem o statistica, dar cred ca, in medie, sunt peste o mie. Este adevarat ca in ultimele patru-cinci luni desfasuram ample lucrari de igienizare si refacere a adapostului de caini, pe cont propriu, si nu am mai putut da curs tuturor solicitarilor venite din partea cetatenilor. Saptamana aceasta vor fi finalizate lucrarile la adapost, iar de luni vom incepe sa dam curs sesizarilor primite”, a spus seful Serviciului de Gestionare a Animalelor.

Potrivit acestuia, echipa de hingheri din Brasov este formata din trei persoane, un sofer si doi inspectori, care „de luni vor porni pe strazile din municipiu si vor ridica toti cainii vagabonzi pe care ii vor gasi, indiferent ca s-a primit vreo sesizare sau nu”.

La Brasov functioneaza doua adaposturi de caini – unul in cartierul Stupini, care apartine Serviciului Public de Gestionare a Animalelor si care adaposteste in prezent 150 de caini si celalalt in Triaj, care apartine Asociatiei „Milioane de Prieteni”, unde sunt peste 600 de caini.

„Cu hrana ne descurcam foarte bine, atat din fonduri proprii, cat si cu ajutor din partea Asociatiei Milioane de Prieteni. Dupa ce vom termina lucrarile la adapost, capacitatea va fi de circa 500 de caini”, mai spune Barbulescu.

El sustine ca o problema cu care se confrunta autoritatile este legata de faptul ca in unele zone din Brasov, in cartierul Triaj si Noua, vin dubite care descarca maidanezi si apoi dispar.

„Soferii au grija sa isi ascunda numerele masinii, care fie lipsesc, fie sunt foarte murdare si imposibil de citit, astfel incat cetatenii sa nu le poata reclama cu usurinta la Politie. Nu stim cum sa facem sa oprim acest fenomen. Si este greu si pentru Politie sa stea la panda sa astepte sa vada cand vin dubele cu caini“, a adaugat Barbulescu.

Zonele de unde vin cele mai multe sesizari legate de numarul mare al maidanezilor sunt Triaj, Tractorul, Steagu si Noua.

La Spitalul de Boli Infectioase Brasov au ajuns, incepand din luna ianuarie si pana acum, peste 1.000 de persoane muscate de caini si pisici, dintre care jumatate au avut nevoie de tratament antirabic.

Potrivit managerului spitalului, Felicia Constandis, de la inceputul anului si pana in la sfarsitul lunii august au ajuns la spital 1.036 pacienti care au fost muscati de caini sau pisici, iar 508 dintre acestia au avut nevoie de tratament antirabic.

„Multi dintre pacienti nu au avut nevoie de tratament antirabic pentru ca au fost muscati de animale cunoscute”, a declarat Constandis.

In cursul anului trecut, au ajuns la spital muscate de caini 1.543 de persoane, dintre care 806 au primit tratament antirabic.

Buzau: Primaria nu stie cati caini traiesc pe strazi si are angajat un singur hingher

Primaria Buzau nu are o statistica privind numarul cainilor care traiesc pe strazile orasului, iar pentru capturarea animalelor este angajat un singur hingher, in timp ce la spital ajung lunar zeci de persoane muscate de maidanezi, numai in luna august existand 75 de astfel de cazuri.

Potrivit medicului veterinar Danut Pale, coordonator al Serviciului de Ecarisaj din subordinea Primariei Buzau, din anul 2010, de cand a preluat aceste atributii, au fost capturati de pe strazile Buzaului aproximativ 7.000 de caini si tot atatia ar fi fost eutanasiati, costul acestei operatiuni fiind de 29 de lei pentru un animal.

Coordonatorul Serviciului de Ecarisaj din Primaria Buzau spune insa ca nu exista o statistica privind numarul cainilor fara stapan care traiesc pe strazile orasului.

„Nu exista o statistica exacta a numarului cainilor maidanezi care traiesc pe strazile Buzaului. Vreau sa cred ca nu ar fi mai mult de 1.000. De cand am preluat acest serviciu, din iunie 2010, au fost capturati 7.000 de caini si tot atatia au fost eutanasiati. Probleme apar pentru ca sunt multi caini adusi din afara orasului, sunt oameni de la tara care descarca din portbagaj catei si ii lasa in oras. Tot din 2010, au fost adoptati 220 de caini, insa nu au fost facute verificari pentru a vedea daca acestia sunt in curti sau sunt tot pe domeniul public”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, medicul veterinar Danut Pale.

Primaria Buzau are un singur padoc cu 300 de locuri pentru cainii fara stapan, iar de capturarea acestora se ocupa un singur hingher, angajat al Serviciului Ecarisaj din Primaria Buzau.

Intrebat de ce exista doar un hingher, coordonatorul Serviciului Ecarisaj a spus ca este suficient, raportat la numarul de caini comunitari din Buzau si comparativ cu situatia din Bucuresti.

De la inceputul anului si pana acum, la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau au ajuns aproximativ 600 de persoane muscate de caini comunitari.

Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean Buzau, Adriana Bratosin, numai in luna august la sectia de Boli Infectioase au ajuns 75 de buzoieni atacati de maidanezi.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, dr. Viorica Mihalascu, a precizat, la randul sau, ca cei 600 de pacienti care au ajuns la spital dupa ce au fost muscati de caini provin numai din municipiul Buzau si din zonele limitrofe, in judet numarul persoanelor atacate de maidanezi fiind mai mare.

Spitalul Judetean Buzau a achizitionat, de la inceputul anului si pana in luna august, 500 de doze de vaccin antirabic.

In 2012, la Spitalul Judetean Buzau au ajuns 1.326 de buzoieni care au avut nevoie de administrarea vaccinului antirabic dupa ce au fost muscati de maidanezi.

Sef Ecarisaj Bistrita: Avem cateva sute de caini vagabonzi. Nu stim cati, ca nu i-a numarat nimeni

Reprezentantii Serviciului de Ecarisaj din Primaria Bistrita estimeaza ca in oras sunt „cateva sute de caini vagabonzi”, fara a sti insa numarul lor exact, pe motiv ca „nu i-a numarat nimeni”, iar echipajul de hingheri, format din patru persoane, aduna cainii de pe strazi dupa un program fix.

Seful Serviciului de Ecarisaj din Primaria Bistrita, Maria Iordache, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca nu este cunoscut exact numarul cainilor vagabonzi din oras, intrucat „nu i-a numarat nimeni”.

„Noi estimam ca avem cateva sute de caini vagabonzi. Nici intr-un caz nu avem mii. Nu avem de unde sti cati sunt, fiindca nu i-a numarat nimeni. Ce va pot spune este ca avem o masina de ecarisaj care circula pe strazile orasului intre orele 7.00 si 15.00 si captureaza cainii. Am stabilit si un program ca sa acoperim toate cartierele din oras. Sunt zile cand masina vine cu patru caini, zile cand vine cu sase sau cu niciunul. In orice caz, sunt dusi la adapost, vaccinati, crotaliati, sterilizati”, a declarat Iordache.

Echipajul de hingheri este format din patru persoane.

Potrivit sursei citate, in adapostul Primariei Bistrita, singurul din oras, sunt peste 80 de caini, aceasta fiind si capacitatea maxima, iar anul acesta nu au mai fost eliberati, asa cum s-a intamplat in anii trecuti, intrucat exista asociatii de protectie a animalelor care cer caini pentru adoptii in strainatate.

„Avem asociatii care adopta caini si ii trimit in afara granitelor. Romanii, bistritenii, nu prea adopta, dar ONG-urile da. Chiar saptamana aceasta, am dat sase caini din adapost”, a declarat Maria Iordache.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud, Gabriela Remes, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca de la inceputul anului si pana in prezent la spital s-au prezentat 305 persoane muscate de caini.

„Dintre cele 305 persoane, 26 au fost internate in spital. Mi-e greu sa spun cate dintre aceste persoane au fost muscate de caini fara stapan. In statisticile noastre nu avem astfel de informatii”, a declarat ea.

In luna mai a acestui an, doua organizatii de protectia animalelor, una din Bistrita si alta din SUA, au organizat o campanie de sterilizare a cainilor fara stapan din Bistrita. In total, au fost sterilizate aproximativ 200 de animale, caini si pisici. La campanie au participat voluntari ai celor doua asociatii care au primit sprijin din partea Primariei Bistrita, dar si a Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, care a pus la dispozitia voluntarilor 200 de vaccinuri antirabice.

Suceava: 3.000 de maidanezi si doar doi hingheri. La spital ajung zilnic trei oameni muscati de caini

Aproximativ 3.000 de caini fara stapan exista in municipiul Suceava, in jur de 1.300 dintre ei aflandu-se in cele doua adaposturi ale Primariei, care are angajati doar doi hingheri si un medic veterinar, iar potrivit medicilor trei suceveni ajung zilnic la spital dupa ce sunt muscati de maidanezi.

Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, in municipiu sunt aproximativ 3.000 de caini fara stapan, iar 1.300 sunt ingrijiti in cele doua adaposturi ale municipalitatii, intr-unul dintre adaposturi fiind libere inca 500 de locuri.

Lungu sustine ca in prezent municipalitatea pune in aplicare un program aprobat in Consiliul Local, vizand strangerea de pe strazi a cainilor fara stapan, insa actiunea se desfasoara cu dificultate, in conditiile in care sunt doar doi hingheri si un medic veterinar, iar multi suceveni incearca sa ascunda cainii din jurul blocurilor atunci cand se pregateste o actiune de ridicare a acestora.

Primarul Sucevei a spus ca, in aceste conditii, doreste sa scoata la licitatie activitatea de strangere si de ingrijire a cainilor fara stapan, cu o redeventa cat mai mica, considerand ca „profesionistii in domeniu se pot ocupa mult mai bine de aceasta activitate”.

El a precizat ca, anual, doar pentru hrana cainilor din adaposturi costurile se ridica la 100.000 de euro, la care se adauga si cheltuielile administrative.

Intrebat daca este de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan, Lungu a spus ca ar trebui aplicate in Romania reglementari din alte state europene.

De la inceputul acestui an, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Suceava au ajuns 575 de persoane care au fost muscate de caini comunitari, numarul fiind mult mai mare fata de anii precedenti, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, dr. Tiberius Bradatan.

El a precizat ca persoanelor atacate de cainii fara stapan li se face toaletarea plagilor la Unitatea de Primire a Urgentelor a SJU Suceava, iar pacientii sunt indrumati apoi spre sectia de boli infectioase, unde li se administreaza vaccin antirabic.

Bradatan a spus ca trei persoane ajung in fiecare zi la spital dupa ce au fost muscate de cainii de pe strazi.

Potrivit medicului, in acest an s-a constatat o crestere a numarului persoanelor atacate de maidanezi, fata de ultimii doi-trei ani, cand erau maximum 350 de cazuri pe an.

Arad: Cel putin 1.000 de caini fara stapan si doi hingheri. 800 de oameni au fost muscati in acest an

Autoritatile din Arad nu pot preciza numarul exact al cainilor fara stapan, insa estimeaza ca pe strazile din oras exista cel putin o mie de animale, iar de ridicarea acestora se ocupa doi hingheri, in timp ce, de la inceputul acestui an, aproximativ 800 de persoane au ajuns la spital cu muscaturi.

Autoritatile locale aradene nu pot preciza numarul exact al cainilor maidanezi, insa estimeaza ca pe strazi exista cel putin o mie de animale, in conditiile in care adapostul canin gestionat de municipalitate este plin, miercuri, aici fiind 250 de caini, respectiv numarul maxim de locuri prevazute.

Constantin Morostes, seful SC Gospodarirea Comunala Arad, societate aflata sub autoritatea Consiliului Local, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca saptamana trecuta Primaria Arad a solicitat Politiei Locale sa foloseasca patrulele pentru a numara cainii fara stapan de pe strazi, in primele zile ale actiunii fiind identifcate 131 de animale pe 27 de strazi.

El a mai spus ca se actioneaza cu doua echipaje, doi hingheri si doi soferi pentru ridicarea cainilor, insa angajatii au probleme cu localnicii.

Conform sursei citate, la adapostul canin se fac 800 de sterilizari pe an, iar 200 de animale sunt eutanasiate in fiecare an pentru ca sunt agresive sau sufera de boli incurabile.

Referitor la adoptii, seful Gospodaririi Comunale a spus ca in acest an au fost dati in grija oamenilor 159 de caini, iar anul trecut au fost adoptati 217.

Municipalitatea aloca anual un buget de 100.000 de euro serviciului de gestiune a cainilor fara stapan si ecarisaj.

Seful Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, dr. Alexandru Jivcovici, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca de la inceputul acestui an medicii au acordat ingrijiri medicale unui numar de aproximativ 800 de persoane muscate de caini, dintre care 200 au fost copii.

Conform sursei citate, mai mult de jumatate dintre pacientii sectiei au fost din municipiul Arad.

„Numarul victimelor muscaturilor se mentine la acelasi nivel de cativa ani. Din pacate, un sfert dintre pacienti sunt copii”, a declarat Alexandru Jivcovici.

Acesta a precizat ca nu au existat probleme in aprovizionarea cu vaccin antirabic, iar pacientii au beneficiat de tratamente in timp util.

Iasi: Peste 5.000 de caini pe strazi. Numarul persoanelor muscate s-a dublat fata de 2012

Peste 5.000 de caini fara stapan se afla pe strazile Iasiului si in curtile unor societati private, spun autoritatile locale, care nu pot furniza insa o cifra clara, iar numarul persoanelor muscate de caini care au necesitat tratament la Spitalul de Boli Infectioase s-a dublat fata de 2012.

Autoritatile iesene nu au putut oferi o cifra clara privind numarul de caini fara stapan din oras, reprezentantii serviciului de salubritate sustinand ca ar fi vorba de peste 5.000.

Potrivit sefilor Salubris Iasi, in prezent, 3.000 de caini s-ar afla pe strazile din oras, iar alti 2.000 ar fi in curtile societatilor private din municipiu.

La Iasi, exista un singur padoc pentru cazarea cainilor, cu doar 300 de locuri, acesta fiind amenajat in comuna Miroslava, situata la marginea municipiului.

Purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, Sebastian Buraga, a afirmat ca in luna octombrie vor fi date in functiune cateva hale ale noului padoc, care vor putea adaposti 1.100 de caini fara stapan. Investitia se ridica la patru milioane de lei.

„Lucrarile s-au intins pe mai multi ani. Pe de o parte, a existat o lipsa de fonduri, dar pe de alta parte au aparut si ceva probleme cu terenul pe care a fost proiectat padocul. Luna viitoare vom da in functiune 11 hale, cu o capacitate de 1.100 de locuri. Este o investitie pe care vrem sa o finalizam cel putin intr-o prima faza”, a afirmat purtatorul de cuvant al Primariei Iasi.

In primele opt luni ale acestui an, la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi au ajuns 1.658 de persoane muscate de caini, marea majoritate de caini maidanezi, iar pana la finalul anului se estimeaza ca numarul pacientilor va trece de 2.000.

In 2012, 1.100 de pacienti muscati de caini au fost tratati la acelasi spital, ceea ce inseamna ca in acest an numarul cazurilor s-a dublat la Iasi.

Managerul spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat, sustine ca, spre deosebire de anii anteriori, in 2013 nu au mai eistat probleme cu asigurarea dozelor de vaccin antirabic, unitatea achizitionand necesarul de vaccinuri, din bugetul propriu.

In primele opt luni ale acestui an, la Spitalul de Copii „Sfanta Maria” din Iasi, 114 minori muscati de caini au necesitat ingrijiri medicale.

Pe parcursul anului trecut, 109 copii au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au fost muscati de caini.

Ploiesti: Peste o mie de oameni au sunat la autoritati in ultimele 36 de ore privind cainii maidanezi

Peste o mie de persoane au sunat in ultimele 36 de ore la autoritatile care se ocupa de ridicarea cainilor comunitari din Ploiesti, pentru a semnala prezenta maidanezilor in diverse zone, numarul celor care au cerut interventia autoritatilor fiind de peste zece ori mai mare decat in mod normal.

Peste o mie de ploiesteni au sunat in ultimele 36 de ore la Administratia Parcului Constantin Stere, autoritatea care se ocupa de ridicarea cainilor fara stapan de pe strazile Ploiestiului si care administreaza un padoc in care sunt cazati cainii comunitari.

Directoarea Administratiei Parcului „Constantin Stere”, Laura Moagher, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca cei mai multi dintre apelanti semnaleaza prezenta maidanezilor in diverse zone ale orasului si ca numarul acestor apeluri este cu mult mai mare dupa cazul copilului de patru ani ucis de caini intr-un parc din Bucuresti.

In mod obisnuit, la Administratia Parcului Constantin Stere si la dispeceratul Primariei Ploiesti se primesc, in medie, 50 – 70 de apeluri pe zi, care semnaleaza prezenta cainilor comunitari.

Conform Laurei Moagher, in prezent in adapostul pentru caini comunitari situat in incinta Parcului Constantin Stere sunt cazati aproximativ 700 de maidanezi, iar cifra cainilor fara stapan care traiesc pe strazile Ploiestiului este estimata la 3.500.

„Nu putem fi siguri ca 3.500 este cifra exacta a cainilor de pe strazi pentru ca aproape in fiecare dimineata angajatii nostri constata in diverse zone ale orasului prezenta unor animale noi, care au fost aduse din alte parti. Ne dam seama de acest lucru mai ales dupa comportamentul cainilor. De altfel, ne-au si fost semnalate cazuri in care caini fara stapan au fost descarcati in cartierele de la periferia Ploeistiului, din pacate, cei care au vaztu aceste lucruri nu au notat si numerele masinilor din care au fost descarcate animalele”, a spus Laura Moagher.

Cinci angajati ai Parcului Constantin Stere se ocupa de ridicarea cainilor de pe strazile Ploiesiului.

Potrivit sursei citate, acestia actioneaza cu o singura masina, in conditiile in care Administratia Parcului Constantin Stere detine doua masini, dar una este nefunctionala.

Laura Moagher a spus ca in ultima perioada hingherii care ridica maidanezi de pe strazile Ploiestiului merg pe teren numai insotiti de echipaje ale Politiei Locale, dupa ce s-au confruntat cu numeroase situatii in care persoane care s-au declarat iubitori de animale au devenit agresive, verbal sau fizic, cerand hingherilor sa lase cainii pe strazi.

Directorul Politiei Locale Ploiesti, Cristi Toader, a spus ca de cand echipajele de politisti locali ii insotesc pe hingheri nu s-a inregistrat niciun conflict intre iubitorii de animale si cei care aduna cainii de pe strazi.

Directorul Politiei Locale Ploiesti a precizat ca, dupa incidentul produs in urma cu doua zile in Capitala, cand un copil a fost omorat de maidanezi, conducerea Politiei Locale Ploiesti a cerut angajatilor care patruleaza pe strazile orasului sa anunte Administratia Parcului Constantin Stere atunci cand vad haite de caini.

Boc nu stie cati maidanezi sunt in Cluj, dar spune ca situatia acestora este sub control

Primarul Clujului, Emil Boc, spune ca situatia cainilor comunitari este „sub control”, fara a putea preciza insa cati maidanezi sunt pe strazile orasului, el sustinand ca solutia este eutanasierea cainilor care nu sunt adoptati de populatie dupa ce ajung in adaposturi.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, intrebat despre situatia cainilor fara stapan din municipiu, ca aceasta este „sub control”.

„Situatia in ceea ce priveste cainii fara stapan la Cluj este sub control, prin eforturile regiei de profil, de ridicare a animalelor si ducere la adapostul din municipiu. O solutie noua ar fi benefica pentru a ne usura munca. Noi, PDL, ne-am dus cu o lege in Parlament, dar am fost lasati singuri la vot, ne-au parasit si partenerii de coalitie, iar cei care erau in opozitia de atunci, PSD si PNL, nu au votat legea. Solutia este cea pe care am promovat-o in Parlament, prima data, respectiv luarea cainilor de catre cei care doresc, iar dupa o anumita perioada in care stau in adaposturile Primariei, eutanasierea. Este o solutie care se aplica si in alte tari”, a subliniat Boc.

Intrebat cati caini comunitari sunt in oras, el a spus ca nu stie.

Contactati ulterior de corespondentul MEDIAFAX, reprezentatii Primariei Cluj-Napoca au declarat ca in adapostul pentru caini administrat de Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca se afla in prezent 154 de caini comunitari, o parte dintre ei fiind capturati inainte de 2013.

„De la inceputul anului 2013 si pana in prezent au fost capturati de pe strazi 440 de caini. Dintre acestia, 191 au fost adoptati, iar 197 au fost eliberati in zona de unde au fost capturati dupa sterilizare si vindecare. Trei animale au fost eutanasiate, dupa ce au fost implicate in accidente rutiere si au fost accidentate foarte grav si nu au mai putut fi salvate. In adapostul de pe strada Bobalna, administrat de RADP, se afla in acest moment 154 de caini”, au comunicat reprezentantii Biroului de presa al Primariei Cluj.

Directorul RADP Cluj-Napoca, Ioan Morocazan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca de prinderea si sterilizarea maidanezilor se ocupa o echipa formata din sapte persoane – hingheri, ingrijitori, dar si medici veterinari. Morocazan a spus ca in ultima perioada a sesizat o crestere a numarului de caini fara stapan, care apar mai ales in zonele de la periferia orasului, insa nici el nu a putut estima cati maidanezi sunt pe strazile Clujului.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Copii Cluj-Napoca, Calin Lazar, a declarat, la randul sau, ca in primele opt luni ale anului au fost muscati de caini sase copii, „cazurile nefiind grave”.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase, Ioan Muresan, a spus ca joi va putea oferi informatii privind numarul persoanelor care au ajuns la spital dupa ce au fost muscate de caini.

Constanta: Primaria nu stie cati caini sunt in oras, dar in acest an 1.800 de oameni au fost muscati

Autoritatile din Constanta nu pot estima cati caini comunitari sunt in oras, insa sustin ca aproximativ 300 de animale sunt adunate lunar de pe strazi, in timp ce, de la inceputul anului si pana acum, peste 1.800 de persoane au ajuns la spital dupa ce au fost muscate de maidanezi.

Reprezentantii Primariei Constanta sustin ca aproximativ 300 de caini fara adapost sunt adunati, lunar, de pe strazi, deparazitati, vaccinati si dusi la adapostul de animale din oras, animalele agresive si bolnave fiind eutanasiate.

Autoritatile locale nu au putut preciza insa numarul exact al cainilor maidanezi din oras.

In municipiu actioneaza opt hingheri cu doua masini, acestia intervenind atat la solicitarile populatiei, cat si la actiuni punctuale in diferite zone ale Constantei.

Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, Claudia Cambrea, in perioada ianuarie – iunie, 1.293 de persoane, intre care 214 copii, au ajuns la unitatea medicala, dupa ce au fost muscate de caini. De asemenea, in lunile iulie si august, alte 549 de persoane muscate de maidanezi s-au prezentat la spital.

Astfel, numarul total al celor muscati de caini, de la inceputul anului si pana acum, a ajuns la 1.842 de oameni.

Claudia Cambrea a precizat ca cele mai multe persoane muscate de caini care ajung la spital sunt din mediul urban.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta a mai spus ca anul trecut 2.654 de persoane au ajuns la unitatea medicala cu plagi muscate, iar dintre acestea 1.110 au necesitat vaccin antirabic. Din cele 2.654 de persoane, 541 au fost copii, iar 2.113 adulti. De asemenea, 2.363 de persoane care au ajuns la spital dupa ce au fost muscate de caini au fost din mediul urban.

Spitalul Clinic de Boli Infectioase este singurul din judetul Constanta unde poate fi facut vaccinul antirabic.

Directorul medical a spus ca, de cateva zile, unitatea spitaliceasca nu mai are doze de vaccin antirabic, pacientii fiind nevoiti sa le achizitioneze din farmacii.

De altfel, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase, Stela Halichidis, a spus, saptamana trecuta, la Constanta, in cadrul unei dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, ca au crescut costurile privind achizitionarea vaccinului antirabic dupa ce acesta nu a mai fost produs de Institutul Cantacuzino, valoarea acestuia reprezintand 10 la suta din bugetul unitatii medicale.

„In ultimul timp cea mai mare problema cu care ne confruntam ar fi problema profilaxiei antirabice. Pana acum profilaxia antirabica si antitetanica le procuram din Institutul Cantacuzino, erau preturi mai mici la vaccinuri, acum datorita cresterii costurilor si datorita diminuarii bugetului suntem pusi in imposibilitatea de a face fata valului de pacienti care vin pentru acest serviciu, mai ales ca pentru perioada estivala sunt turistii care solicita profilaxia antirabica. Zece la suta din bugetul spitalului il consumam pentru acest serviciu. Toate spitalele infectioase se confrunta cu aceasta problema”, spunea atunci managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta.

Primarul Constantei, Radu Mazare, a anuntat de mai multe ori ca intentioneaza sa realizeze un sondaj de opinie pentru a afla daca locuitorii orasului sunt sau nu de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan, iar in functie de rezultatul acestuia sa fie luata o decizie.

Circa 30 de maidanezi, pe strazile din Vaslui. Autoritatile sustin ca sunt adusi caini din alte orase

Aproximativ 30 de caini fara stapan se afla in municipiul Vaslui, sustin autoritatile locale, care reclama insa ca primariile din alte orase aduna maidanezii din comunitate si ii abandoneaza din masini pe strazile din Vaslui.

Potrivit autoritatile vasluiene, in urma cu cativa ani, in padocurile primariei se aflau peste 130 de caini comunitari, numarul acestora scazand insa in ultima perioada, astfel ca in prezent aproximativ 30 de animale se mai afla in adaposturi.

Primaria Vaslui cheltuie aproximativ 180 de lei pentru prinderea unui caine.

„In acest pret intra tot ceea ce inseamna functionarea serviciului de ecarisaj, de la salariile celor cinci angajati pana la hrana, curatenia, dezinfectia si chiar serviciile medicale pentru caini. Rezultatul putem spune ca se vede, avand in vedere ca nu mai vorbim de sute de maidanezi prezenti pe strazi, ci doar de cateva zeci, si aceia aflati, in mare parte, in evidentele noastre”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul societatii Goscom SA Vaslui, Catalin Barleanu.

Autoritatile vasluiene reclama insa faptul ca primariile din alte orase strang maidanezii din comunitate si ii abandoneaza direct din masini pe strazile din Vaslui.

„Poate ca lucrurile ar sta si mai bine daca nu ar mai aparea cainii «de import», care sunt abandonati din masini pe strazile periferice. Nu avem informatii clare in acest sens de unde ar proveni exact, insa sunt usor de identificat dupa felul in care umbla pe strazi, cat sunt de dezorientati. Din pacate, si prinderea lor de catre hingheri se face cu dificultate, avand in vedere ca, dupa capturarea unuia singur, restul cainilor reusesc sa fuga”, sustine directorul Catalin Barleanu.

Cainii comunitari sunt adunati de pe strazile din Vaslui la primele orele ale diminetii, de catre doi hingheri. Exista insa cazuri in care hingherii au fost batuti de catre oamenii care ingrijeau animalele.

In judetul Vaslui, aproximativ 50 de persoane ajung, lunar, la spital dupa ce sunt muscate de caini.

Sibiu: Peste 1.500 de caini, sterilizati anual in singurul adapost din municipiu

Peste 1.500 de caini vagabonzi sunt sterilizati anual in singurul adapost de caini din municipiul Sibiu, in 2013 numarul animalelor care au trecut prin adapostul Dealu Gusteritei fiind de 639.

Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Sibiu, Mirela Gligore, de la inceptul anului 2013 pana in prezent, prin adapostul de caini din Dealu Gusteritei au trecut 639 de caini, iar media anuala a cainilor care sunt luati de pe strada, vaccinati si sterilizati in adapost este de circa 1.500, capacitatea acestuia fiind de aproximativ 200 de locuri.

„Anul acesta au trecut prin adapostul din Dealu Gusteritei un numar de 639 de caini. Acestia au fost vaccinati, sterilizati, cipati, iar apoi, potrivit legii, au fost repusi in teritoriu”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Primariei Sibiu, Mirela Gligore.

Potrivit sursei citate, 146 de caini comunitari au fost adoptati in prima jumatate a anului 2013, dintre acestia 106 fiind adoptati de localnici si 40 de caini de cetateni straini.

Gligore a mai spus ca adapostul a fost construit in 2009, costurile fiind de circa un milion de lei.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, Decebal Todarita, a declarat ca la Unitatea de Primiri Urgente au ajuns in perioada 1 ianuarie – 4 septembrie un numar de 396 de persoane, numarul fiind mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2012, cand s-au inregistrat 404 persoane muscate de cainii vagabonzi.

„Potrivit statisticilor noastre, de la inceptul anului pana in prezent au fost ingrijite si toaletate ranile in urma muscaturii de caine pentru un numar de 396 de persoane, fata de 404, cate au fost in aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

Autoritatile locale estimeaza ca in Craiova sunt aproximativ 7-8.000 de caini fara stapan

Autoritatile locale din Craiova estimeaza ca in municipiu exista aproximativ 7.000 – 8.000 de caini fara stapan, numarul acestora fiind in crestere permanenta in ultimii ani, iar in medie zilnic ajung la spital cinci persoane muscate de caini.

Potrivit autoritatilor locale, pentru cei aproximativ 7-8.000 de caini fara stapan doar 18 angajati de la ecarisaj actioneaza pentru ridicarea, transportul si adapostirea acestora, numarul respectiv cuprinzand atat personalul responsabil cu paza, cat si soferii, asistentii si medicul veterinar.

Angajatii serviciului de ecarisaj au obligatia sa adune toti cainii fara stapan de pe domeniul public, sa ii transporte la adapostul de caini, sa ii deparaziteze, sa ii examineze din punct de vedere medical, sa ii sterilizeze pe cei care inca nu au fost sterilizati, dar si sa ii crotalieze sau sa ii doteze cu microcipuri.

Personalul acestui serviciu de ecarisaj, inclus in cadrul Serviciului de Salubritate, actioneaza si pe baza sesizarilor locatarilor, acestia avand un numar de telefon la dispozitie oferit de Primaria Municipiului Craiova, inca din luna mai a acestui an, la care pot oferi detalii despre cainii fara stapan, dar si zonele cu caini agresivi.

In Craiova, in cursul anului 2013, a fost inaugurat adapostul de caini de la Breasta, cu o capacitate de 512 locuri, respectand toate normele europene in vigoare, respectiv tarcuri exterioare cu dimensiuni potrivite numarului de caini, sala de operatii, sala de carantina, cabinet de consultatii, dar si depozite vestiare si bucatarie, unde poate fi preparata mancarea animalelor. De asemenea, adapostul canin de la Facai, tot in curtea Primariei Craiova, are o capacitate de 120 de locuri, dar, pentru ca nu mai corespunde, activitatea de adapostire a cainilor maidanezi se face la adapostul din Breasta.

Consiliul local al municipiului Craiova a adoptat in ultima sedinta din luna ajugust un regulament privind sterilizarea, dar si modalitatile de adoptie sau pastrarea cainilor.

„Degeaba facem noi adaposturi, putem sa il prelungim la 5.000 de locuri, cate dorim, putem sa il facem si la 20.000 de locuri, atat timp cat oamenii vor arunca puii in strada, nu vom rezolva niciodata probelema cainilor vagabonzi”, a declarat Lia-Olguta Vasilescu, primarul Craiovei.

Primarul a explicat de ce se impune masura sterilizarii si cum se va aplica aceasta.

„Fiecare persoana care detine un caine in curte va trebui, in mod obligatoriu, sa il sterilizeze. Il vom ajuta si noi cu clinica pe care o avem la adapostul de caini. Daca nu doresc sa sterilizeze animalele, din diferite considerente, trebuie sa stie ca vor achita o taxa de 500 de lei la primarie. Cainii vagabonzi se vor ridica in functie de solicitari, pana acum i-am ridicat in functie de solicitarile de la telefonul cetateanului, am avut si cazuri in care ne-am deplasat de mai multe ori”, a mai spus Lia Olguta Vasilescu.

Potrivit regulamentului, sterilizarea este obligatorie pentru toti cainii cu si fara stapan din municipiul Craiova, cu exceptia celor pentru care proprietarul accepta plata unei taxe de 500 lei/an/caine.

Printre categoriile exceptate se numara cainii bolnavi, femelele aflate in gestatie, cainii utilitari si cainii de rasa cu pedigree, pentru acestia din urma existand obligatia platii unei taxe de 50 lei/caine/an. Detinatorii de caini au mai multe obligatii, printre care: identificarea cainelui prin microcipare/crotaliere, inregistrarea in registrul cainilor cu stapan, sterilizarea cainilor fara rasa, sa adune resturile fiziologice rezultate de la caine in spatii publice. In cazul in care persoanele nu au lesa si botnita pentru cainii agresivi, amenda este de 2.000 – 2.500 lei. Tot cu aceeasi amenda se sanctioneaza si abandonarea unui caine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negasirea cainelui revendicat sau adoptat la adresa specificata in formular.

Craiovenii care doresc sa aiba in gospodariile individuale mai mult de doi caini trebuie sa plateasca taxa anuala de 500 lei/caine. Detinerea cainilor in apartamente se face cu acordul scris si stampilat al asociatiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, in baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe, dar nu mai mult de doi caini.

Primaria Oradea: Numarul cainilor vagabonzi a scazut in ultimii 10 ani de la peste 2.000 la 120

Reprezentantii Primariei Oradea sustin ca in oras mai sunt „cam 100-120 de caini comunitari” si ca in 2013 nu s-a inregistat niciun caz de persoane muscate de cainii vagabonzi, al caror numar, potrivit evidentelor municipalitatii, era de peste 2.000 in urma cu zece ani.

Administratorul adapostului de caini Grivei, aflat in subordinea Administratiei Domeniului Public Oradea, Calin Ardelean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca in prezent in Oradea mai sunt „cam 100-120 de caini comunitari”.

„Sunt zile in care primim cinci sesizari din partea populatiei, cum a fost cea de azi, si alte zile, cum a fost cea de ieri, in care s-au inregistrat doar doua apeluri telefonice, dar aproape ca nu trece nicio zi in care sa nu fim anuntati despre locurile de unde pot fi ridicati de pe strazi caini comunitari. Cainii adunati de pe strazi sunt oferiti ulterior populatiei spre adoptie. Potrivit evidentelor adapostului Grivei, saptamanal sunt adoptati intre 15 si 18 maidanezi, in luna august inregistrandu-se 52 de adoptii”, a spus Ardelean.

El a precizat ca „in acest an nu s-a inregistrat niciun caz de persoane muscate de caini vagabonzi, conform informatiilor primite de la spitalele din Oradea”, dar si ca, potrivit evidentelor municipalitatii, numarul cainilor comunitari a scazut in ultimii 10 ani de la peste 2.000 la aproximativ 120 in prezent.

La ora actuala, in adaposul Grivei sunt cazati circa 300 de caini. Adoptia se face gratuit, dar inainte de a fi pusi la dispozitia noului proprietar maidanezii sunt castrati, vaccinati si identificati prin tatuaj si placuta numerotata. Noul proprietar al cainelui este obligat sa semneze un angajament ca nu va abandona patrupedul si ca il va ingriji, in cazul in care isi incalca aceste obligatii putand fi amendat.

Potrivit unui regulament adoptat de Consiliul Local la inceputul anului, in Oradea este obligatoriu ca toti cetatenii care detin caini sa-i inregistreze si sterilizeze, masura din urma neaplicandu-se animalelor de rasa. Oradenii care detin caini de rase comune si nu doresc ca animalele lor sa fie sterilizate trebuie sa achite o taxa anuala de 100 de lei, banii colectati fiind folositi pentru intretinerea adapostului Grivei.

Primaria Oradea a demarat la inceputul acestei veri campania „Fara maidanezi pe strazi”, in cadrul careia a indemnat populatia sa anunte la un numar de telefon prezenta cainilor fara stapan, pentru ca acestia sa poata fi ridicati de pe strazi de catre angajatii adapostului Grivei.

Municipalitatea a anuntat ca, pentru rezultate mai bune, vrea sa extinda campania in toata zona metropolitana Oradea, din care fac parte inca alte opt unitati administrativ-teritoriale.

Potrivit unei declaratii facute de primarul municipiului Oradeea, Ilie Bolojan, la demararea campaniei, obiectivul municipalitatii este ca pana in 2016 Oradea sa devina un oras fara caini comunitari.

In 2012, gestionarea cainilor comunitari din Oradea a fost preluata de serviciul de profil al Administratiei Domeniului Public de la o organizatie neguvernamentala, ai carei sustinatori au protestat la vremea respectiva impotriva acestei decizii, dar in urma aplicarii Hotararii Consiliului Local, Primaria a estimat ca a scazut numarul cainilor vagabonzi, crescand cel al adoptiilor de animale.

Ultimele stiri