20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialSanatateStatul vrea sa lase bolnavii fara medicamente ieftine

Statul vrea sa lase bolnavii fara medicamente ieftine

in:

Stiri pe acelasi subiect

Doua mari lanturi de farmacii dispar din Romania

Brandul de farmacii Sensiblu începe să dispară după 25...

Criza de medicamente pentru copii in farmaciile din Romania: Lista pastilelor care lipsesc cu desavarsire

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că Paracetamolul pentru copii...

FOTO VIRAL – Cate medicamente primeste zilnic un bolnav de Covid!

RO-Vaccinare publică o imagine impresionantă cu zeci de medicamente...

Reprezentantii Ministerului Sanatatii planuiesc sa excluda medicamentele cu preturi sub 10 lei de pe lista compensatelor. Ministrul Vasile Cepoi a declarat ca are in vedere posibila includere a sumelor cheltuite pentru medicamente ieftine şi pentru boli uşor tratabile” în sistemul facultativ de asigurări de sănătate, nu în pachetul de bază.  Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrage atentia ca o astfel de masura ar duce la suprataxarea indirectă a pacienţilor.

,,Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preţuri sub 10 Ron din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacienţii cu venituri reduse, iar pe de altă parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacienții vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplată, iar statul va fi nevoit să deconteze medicamente mai scumpe”, a explicat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai.

In urma analizelor realizate de compania Cegedim s-a constatat ca impactul bugetar al medicamentelor compensate cu preturi sub 10 lei este redus, reprezentând doar 11,4% din valoarea sumelor plătite de către stat pentru tratamente în primul semestru din 2012. Datele Cegedim  mai arată că, în aceeasi perioadă, medicamentele cu preţuri sub 10 lei au reprezentat 56,2% din volumul tratamentelor cu prescripție medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populația cu venituri reduse.

Concret, dacă în România se utilizează aproximativ 400 milioane de cutii de medicamente cu prescriptie medicală, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 lei ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumătate din acestea.

„Considerăm că este necesară o abordare responsabilă, în acord cu problemele de sănătate înregistrate la nivel national, în contextul în care medicamentele cu preţuri sub 10 lei tratează afectiuni foarte răspândite în România. Spre exemplu, pe segmentul afectiunilor cardiovasculare, România ocupă unul dintre primele locuri la nivelul UE – doi din trei români mor din această cauză; la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravieţuieşte. Potrivit statisticilor, 7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare”,  a declarat Laurențiu Mihai.

Ce medicamente risca sa fie scoase de pe lista compensatelor?

 

Pentru a evidentia impactul pe care l-ar avea luarea unei astfel de masuri, APMGR a intocmit o lista a categoriilor terapeutice pentru care sunt utilizate medicamente cu preturi sub 10 lei:

  • Peste jumătate (58,5%) din antibioticele cu prescriptie medicală utilizate în România au prețuri sub 10 lei. Totusi, acestea reprezintă doar 11,6% din efortul de decontare al statului român pentru această categorie de medicamente.
  • 43,5% din medicamentele cu prescriptie medicală utilizate în România pentru afectiuni cardiovasculare au un pret sub 10 lei si reprezintă doar 13,7% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.
  • 51,4% din medicamentele cu prescriptie medicală utilizate în România pentru afectiuni ale sistemul digestiv au preturi sub 10 lei si reprezintă doar 12,5% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.
  • 70% din medicamentele cu prescriptie medicală utilizate în România pentru afectiuni ale sistemului nervos au preturi sub 10 lei si reprezintă doar 13,9% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afecțiuni.
  • 80% din medicamentele cu prescriptie medicală utilizate în România pentru afectiuni antireumatice au preturi sub 10 lei si reprezintă doar 25,1% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

 

Ultimele stiri