15 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăACTUALITATECum arata ”Cobra”, minunea IT-ului romanesc? In anii 80 in Romania se...

Cum arata ”Cobra”, minunea IT-ului romanesc? In anii 80 in Romania se construiau calculatoare care rivalizau cu cele din SUA?!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Calculatorul românesc Cobra, realizat la Brașov, în anul 1985, a revoluționat piața IT în anul în care a fost construit.

Colectivul de la Brasov era format din opt cercetatori, coordonati de prof. dr. Toacse Gheorghe. La partea de hard au lucrat Vasile Prodan, Wagner Bernd Hansgeorg si Adrian Maxim, iar la cea de soft Marcel Arfta, Sorin Finichiu, Mircea Pop si Sorin Cismas.

“Era deosebit de celelalte calculatoare pentru ca modul de introducere si extragere a datelor se putea face cu floppy-disc, de 8 inchi (care permitea stocarea de informatii in limita a 180 K) si de 5,25 inchi (720 K). Celelalte foloseau casete audio cu banda magnetica. Calculatorul cantarea cu totul 1,5 kg, dar unitatea de floppy, care era externa, avea 15 kg”, a povestit Adrian Maxim, pentru adevarul.ro

Cobra avea o memorie interna de 64 K, procesor Z80 (realizat de firma Zilog din RFG) si nu avea hard disc. Nu avea nevoie de monitor, putand fi cuplat la orice televizor alb-negru sau color. La calculatorul brasovean se puteau folosi BASIC, Z Spectrum, Foth, C, Fotran, dBase II si Word Star.

230

A avut un succes deosebit, dar problema era lipsa finantarii. “Banii i-am facut din alte contracte de cercetare si i-am folosit pentru prototip. Cand s-a pus problema productiei de serie, lucrurile s-au schimbat radical.

 Conducerea institutului de la Bucuresti s-a implicat, dar, conform obiceiului, a trebuit sa-i punem coautori”, povesteste Maxim. Pretul echipamentului era de 35.000 lei si se vindea cu soft, instalat la comanda conform necesitatilor clientului. S-au produs 1.000 de bucati si s-au folosit la procese tehnologice (cuptoare, masini-unelte), contabilitate, gestiune de marfa, sisteme de supraveghere (cu camera video) si divertisment.

Petre Ogrutan„Puţină lume ştie că acum 30 de ani în Braşov se construiau calculatoare personale. Vineri îl vom omagia pe distinsul profesor Gheorghe Toacşe care a fost unul dintre autorii acestei realizări, aducându-ne aminte de vremea când învăţam din cărţile scrise de dânsul. În imagine este calculatorul Cobra, unul dintre puţinele calculatoare rămase.”

Ultimele stiri