18.8 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăStirea zileiClujStudentii romani de la Cluj au inventat prima CLADIRE ANTI-TERORISTI! Rezista si...

Studentii romani de la Cluj au inventat prima CLADIRE ANTI-TERORISTI! Rezista si la un cutremul de 10 grade Richter!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Macheta unui bloc de 28 de etaje a fost proiectat și testat în miniatură de către 9 studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj.

Acest zgârie nori poate trece ușor printr-un cutremur de 10 grade pe scara Richter, poate ține o greutate de 20 de ori mai mare și ar putea fi un loc perfect pentru a asigura un număr mare în cazuri de acte teroriste sau război.

“Macheta este a unui zgârâie nori de 28 de etaje, făcut la scara de 1 la 100, o structură din lemn de balsa, cu o înălțime de 1.5 metri – o construcție ușoară, la care am muncit două săptămâni. Conceptul a fost selectat în cadrul unui concurs din SUA. Structura a rezistat și la testele desfășurate acolo: macheta are aproximativ 700 de grame și pe ea se atașează 14, 5 kilograme, sunt niște tije metalice și niște senzori…

Este o construcție a viitorului care se poate implementa dacă există investitori, o clădire greu de dărâmat la cutremure mari, n-ar fi niciun fel de pericol dacă ai fi adăpostit într-o astfel de clădire…Noi am încercat să găsim o formă și elementele structurale ideale, așa încât să nu se producă nu numai colapsul, ci și daune să nu existe, iar oamenii să fie în siguranță în interior”, a spus Daniel Cornea, pentru jurnalul.ro, student în anul IV la Construcții, unul din cei două studenți care au lucrat la proiect.

13835977_1646507182331523_1103968258_o

Structura a rezistat la mișcări seismice similare cu marile cutremure din1940 și 1994, din SUA.

În cadrul testărilor ce au avut loc în SUA, de pe platforma seismică s-au simulat trei cutremure impuse de organizatorii americani, două dintre ele – asemenea cu cele care au avut loc în 1940 și în 1994, în SUA, iar cel de-al treilea, mai puternic, evaluat la 10 pe scara Richter.

Echipa de studenți a fost mulțumită pentru că structura lor a rezistat la toate cele trei cutremure simulate. “Deocamdată proiectul este în faza de prototip. Încă nu am găsit un beneficiar. Acest proiect de abia începe să fie cunoscut și să ia amploare…La această creație am lucrat studenți de la facultatea de construcții, la care sunt și eu în an terminal, în colaborare cu studenți de la Facultatea de Arhitectură de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Noi am gândit proiectul și am executat și machetele “, a mai explicat Daniel Cornea.

Ultimele stiri