13.1 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăStirea zileiStudiu revolutionar: "Utilizatorii nedependenti de marijuana prezinta probabilitati mai mici de insuficienta...

Studiu revolutionar: „Utilizatorii nedependenti de marijuana prezinta probabilitati mai mici de insuficienta cardiaca!”

in:

Stiri pe acelasi subiect

De ce este bună slănina de porc pentru organismul uman?

Slănina este relativ bogată în substanțe nutritive. Cele mai...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Jumatate dintre decesele din Romania sunt din cauza bolilor cardiovasculare

Institutul National de Sanatate Publica a subliniat, cu prilejul...

Desi este utilizata la nivel mondial in scopuri nonmedicale de sute de milioane de oameni ca si substanta cu proprietati psihoactive, marijuana are reale intrebuintari medicale dupa ce s-a descoperit ca areproprietati de vindecare intr-o serie de afectiuni.

Un studiu recent realizat de dr. Oluwole Adegbala, rezident la Spitalul Englewood si la Medical Center din New Jersey dovedeste ca fumatul marijuanei poate avea beneficii pentru persoanele cu insuficienta cardiaca. Cu toate acestea, medicul subliniaza ca in prezent nu recomanda ca pacientii cu insuficienta cardiaca sa foloseasca marijuana fara indrumare medicala, informeaza Live Science.

Oameni de stiinta americani au descoperit ca, dintre pacientii cu insuficienta cardiaca (muschiul inimii nu poate pompa suficient sange pentru a satisface cererile normale ale organismului) a fost mai putin probabil ca cei care au folosit marijuana sa faca o complicatie numita fibrilatie atriala, sau „A-fib”, un tip de batai neregulate ale inimii care pot agrava simptomele. De asemenea, a fost mai putin probabil ca pacientii cu insuficienta cardiaca care au folosit marijuana sa moara in spital, spre deosebire de cei care nu au folosit drogul, a constatat studiul. Cu toate acestea, cercetatorii subliniaza ca in prezent nu recomanda ca pacientii cu insuficienta cardiaca sa foloseasca marijuana.

Aceasta constatare a fost neasteptata, intrucat pana acum oamenii de stiinta au emis ipoteza ca utilizarea de marijuana ar fi legata de o crestere a complicatiilor in starea de sanatate pentru pacientii cu insuficienta cardiaca.

„Am fost foarte surprins de faptul ca am constatat de fapt o asociere redusa”, a spus autorul studiului, dr. Oluwole Adegbala, rezident la Spitalul Englewood si la Medical Center din New Jersey. Adegbala a prezentat aceste rezultate la o reuniune a American Heart Association ce a avut loc in perioada 11 — 15 noiembrie in Anaheim, California.

Dar cercetatorii spun ca este mult prea devreme pentru a recomanda marijuana pentru pacientii cu insuficienta cardiaca. Deoarece studiul este primul care gaseste o legatura intre utilizarea marijuanei si o probabilitate redusa de A-fib in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele, a atras atentia Adegbala.

A-fib poate fi atat o cauza, cat si o consecinta a insuficientei cardiace, iar cele doua stari apar adesea impreuna, conform unei recenzii din 2015. Pacientii cu insuficienta cardiaca si A-fib au un prognostic pesimist si un risc crescut de deces timpuriu spre deosebire de cei care au doar una dintre cele doua afectiuni. Cateva studii mici (inclusiv studii de caz individuale) au gasit o legatura intre utilizarea de marijuana si dezvoltarea de A-fib. Adegbala si colegii sai au decis sa exploreze mai mult aceasta legatura, examinand o baza de date vasta de pacienti internati in spitale din Statele Unite.

Ei au analizat informatii despre mai mult de 6 milioane de pacienti cu insuficienta cardiaca in perioada 2007-2014. Dintre acestia, aproximativ 1.200 consumau marijuana si erau dependenti de drog, iar aproximativ 23.000 folosisera marijuana, dar nu erau dependenti de ea.

Ei au descoperit ca utilizatorii nedependenti de marijuana prezentau probabilitati cu 18% mai mici (31% in cazul utilizatorilor dependenti) de a dezvolta A-fib, comparativ cu pacientii care nu au folosit marijuana. In plus, in cazul utilizatorilor nedependenti de marijuana exista o probabilitate cu 46% mai mica (58% pentru utilizatorii dependenti) de a muri in spital, comparativ cu cei care nu au folosit marijuana.

Constatarile s-au mentinut chiar si dupa ce autorii studiului au luat in considerare factorii care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi varsta oamenilor, statutul socio-economic si utilizarea altor droguri. Este posibil ca studiile anterioare sa stabileasca o legatura intre utilizarea marijuanei si un risc crescut de A-fib deoarece aceste studii nu au putut lua in considerare utilizarea de catre subiecti a altor substante, cum ar fi alcoolul, care ar putea creste riscul de A-fib, a explicat Adegbala.

Nu este clar cum ar putea reduce marijuana riscul de A-fib si mortalitate in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca, a spus specialistul. Studiile efectuate pe animale sugereaza ca activarea receptorilor canabinoizi (care se gasesc in intregul corp si sunt activati de compusii din marijuana) poate reduce tensiunea arteriala ridicata si ateroscleroza, care sunt amandoua factori de risc pentru A-fib. In plus, dupa cum s-a descoperit in cadrul unor studii, canabidiolul, un compus din marijuana, poate reduce inflamatia in organism, care este, de asemenea, un factor de risc pentru A-fib, a detaliat el.

Totusi, sunt necesare mai multe cercetari pentru a explora modul in care marijuana poate reduce riscul de A-fib la pacientii cu insuficienta cardiaca si mai exact ce componente ale marijuanei sunt responsabile pentru acest efect, a spus Adegbala.

Marijuana este substanta psihoactiva cel mai frecvent utilizata in lume, aflata sub control international. In 2013, aproximativ 181,8 milioane de persoane cu varste intre 15 si 64 de ani au consumat aceasta substanta in scopuri nonmedicale la nivel mondial, conform unui raport UNODC (Biroul ONU pentru Droguri si Criminalitate) din 2015.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista o cerere tot mai mare de tratament pentru tulburarile de consum de canabis si conditiile de sanatate asociate. In ultimul sfert de secol s-au facut cercetari semnificative cu privire la efectele consumului de canabis asupra sanatatii, insa acestea sunt deseori limitate si rareori prezinta o legatura cauzala clara. Asadar stiinta din jurul celei mai neintelese plante din lume, din care este extrasa marijuana, nu a fost epuizata, iar descoperirea proprietatilor ei benefice sau nocive din punct de vedere medical constituie in continuare o provocare pentru comunitatea stiintifica.
sursa: AGERPRES

Ultimele stiri