7.2 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialAngajariTop 10 meserii stresante. Vezi joburile care te pot trimite la “...

Top 10 meserii stresante. Vezi joburile care te pot trimite la “ balamuc”

in:

Stiri pe acelasi subiect

De ce este bună slănina de porc pentru organismul uman?

Slănina este relativ bogată în substanțe nutritive. Cele mai...

Primele semne ale instalarii dementei. Nu le neglija

Neurologii britanici au concluzionat ca activitati simple de rutina...

foto 1Stresul acumulat la locul de munca ne afecteaza fara sa vrem viata. Sunt insa profesionisti care au de infruntat un nivel de stres mult mai ridicat decat altii.

Portalul CareerCast.com a realizat un top 10 al  celor mai solicitante locuri de munca. Pe primele pozitii apar militarii, pompierii, jurnalistii, pilotii de avioane, soferii de taxi, dar si directorii de PR. Intre cele 11 criterii folosite de CareerCast pentru realizarea topului se afla pericolul fizic, fie direct fie raspunderea pentru alte vieti omeneşti, expunerea publica sau riscul şomajului.„Ceea ce este un stres pentru un individ, pentru altul este doar locul de munca. Unii sunt dependenti de adrenalina. Unui pompier ar putea sa ii faca placere sa intre intr-o cladire in flacari sa salveze pe cineva”, a declarat Tony Lee, editor al CareerCast.com.

Iata care sunt categoriile profesionale pe care site-ul de specialitate le-a incadrat in categoria celor mai stresante:

 

  1. Militarii. Pericolul in care muncesc acesti oameni este unul dintre motivele pentru care meseria lor este una extrem de stresanta. In plus, ei intra in contact direct cu evenimente pe care un salariat obisnuit nu le intalneste.
  2. Generalii de armata. Ei sunt cei care stabilesc tacticile de lupta, iar deciziile pe care le iau influenteaza succesul operatiunilor militare si siguranta subordonatilor.
  3. Pompierii. Ei muncesc in zone periculoase, fiind permanent expusi unor riscuri mari si din acest motiv rata de mortalitate in randul acestor profesionisti este ridicata.
  4. Pilotii liniilor comerciale. Raspund pentru foarte multe vieti
  5. Directorii de PR. Intra in contact direct cu oamenii si raspund pentru produsul pe care il promoveaza, iar strategia pe care o adopta ei influenteaza succesul acestui produs pe piata
  6. Directorii executivi de companii. Criza a dus la o ingreunare a sarcinilor pe care acesti profesionisti le au in cadrul firmelor, de ei depinzand direct bunul mers al unei afaceri.
  7. Fotoreporterii. Merg in zone de conflict, unde viata le este pusa in pericol.
  8. Reporterii. Muncesc foarte multe ore, iar salariile le-au fost diminuate
  9. Soferii de taxi. Sunt in percol din cauza numarului mare de accidente din trafic
  10. Politistii.

La romani, altele sunt cauzele stresului

Periodic apar  topuri in care sunt prezentate  cele mai stresante meserii din lume. De cele mai multe ori , profesionistii de la noi din tara nu se regasesc in respectivele clasamente. Explicatia acestei situatii este cat se poate de simpla , si anume aceea ca piata muncii din Romania are o anumita caracteristica, salariatii fiind obligati sa-si desfasoare activitatea intr-un sistem unde domina haosul, dezordinea. De aici si un grad mult mai ridicat de stres si un numar mai insemnat de joburi care te pot “ scranti”. Poate si de aceea este destul de greu de facut o comparatie intre profesiile stresante din state unde economia functioneaza dupa alte reguli si Romania, unde sunt domenii in care guverneaza haosul.

Pentru a putea face un clasament al  celor mai stresante joburi , trebuie sa ne uitam cu atentie  la mediul in care se munceste si la factorii care provoaca panica in randul salariatilor de la noi. In toate studiile realizate pana acum, respondentii romani  subliniaza faptul ca sunt stresati la locul de munca in primul rand din cauza schimbarilor constante care intervin in desfasurarea activitatii. In categoria „stresatilor” intra medicii, angajatii din sistemul financiar, cei din comert, din administratie, dar si lucratorii din firmele de stat care au un statut incert. Psihiatrii spun ca printre meseriile stresante sunt si cele in care persoanele intra in contact direct cu oamenii.

Fiecare dintre noi s-a lovit de acest fenomen, atunci cand a intrat intr-o institutie publica pentru a plati o taxa sau pentru a afla o informatie si a dat peste un functionar cu o atitudine de “ luptator ninja” gata sa ne ia la bataie. Personajul respectiv are o scuza pentru comportamentul sau si anume aceea ca printr-un contact permanent cu un public variat angajatul ajunge la un anumit grad de uzura psihica si cedeaza in anumite situatii de stres.

Stresul este prezent  si in alte domenii. Iar in grupul profesiiilor care il pot duce pe  cel care care le practica la “ balamuc”  le putem include pe cele de politist, pompier si militar. Sunt oameni care intra in contact direct cu evenimente grave si este imposibil sa nu fie afectati. In plus, stresul este multiplicat si de oboseala acumulata.

Specialistii explica faptul ca studiile realizate din tarile dezvoltate nu se muleaza prea bine pe situatia din Romania. Economia noastra este intr-o continua tranzitie, iar acest lucru provoaca neliniste in randul romanilor. In plus, efectele crizei au fost multiplicate de instabilitatea existenta la nivelul conducerii tarii. Medicii, de exemplu, sunt stresati fiindca nu au mijloacele necesare pentru a-si face meseria, dar si de schimbarile care intervin mereu in sistem. Alte categorii profesionmale au de suferit din cauza volumului mare de munca. Sunt salariati care activeaza in stres pentru ca nu stiu daca isi vor primi leafa la timp sau daca vor mai avea un job si maine.

O categorie speciala in randul stresatilor este cea a persoanelor care lucreaza cu valori importante. Este vorba in primul rand de contabili, personalul din banci, dar si de brokeri. Acestia din urma practic „se joaca” la Bursa cu banii altora, modificarile intervenite in pretul actiunilor provocand valuri de adrenalina. Nici persoanele care ocupa posturi de conducere nu au o activitate lipsita de stres. Dimpotriva, patronii si managerii de firme au o viata in care responsabilitatile sunt mari, de multe ori trebuie sa ia decizii contra cronometru, destinele multor angajati depinzand de hotararile lor.

Stresul, stins in alcool

Mai intai perioada de tranzitie, apoi criza economica i-au obligat pe romani sa renunte la multe dintre activitatile pe care le practicau inainte in favoarea unui program de lucru cat mai prelungit care sa le aduca resurse financiare mai mari. Din acest motiv, tot mai multi romani sufera din cauza bolilor provocate de stres. Problema cel mai des intalnita este hipertensiunea. Regimul de viata dezorganizat a dus la cresterea incidentei bolilor de inima si a bolilor nervoase in randul populatiei. A mai aparut insa un fel de „afectiune” – alcoolismul. Foarte multe dintre persoanele „stresate” incearca sa-si rezolve problemele apeland la sticla cu bautura. In general, cei care aleg aceasta cale fac parte din categorii sociale sarace. Exista insa „bolnavi” si in randul persoanelor cu pregatire, care ajung sa bea din cauza unui esec profesional.
Romanii insa nu constientizeaza cat de grav le poate afecta stresul sanatatea. Multi dintre ei se gandesc ca nu vor avea de suferit si atunci cand apar problemele nu obisnuiesc sa mearga la psiholog. De cele mai multe ori, este aleasa varianta unor confesiuni facute prietenilor sau preotului. Persoanele stresate prefera sa se planga unor apropiati de necazurile de orice natura pe care le au, evitand sa ceara sprijinul profesionistilor. Specialistii spun insa ca stresul poate avea consecinte grave asupra starii de sanatate a unei persoane.

 

Ultimele stiri