13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDivertismentTopurile zileiTopul inventiilor pe care nu le-ai fi banuit niciodata ca apartin unor...

Topul inventiilor pe care nu le-ai fi banuit niciodata ca apartin unor romani!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Sunt multe invenții foarte cunoscute ale românilor, cum ar fi avionul cu reacție al lui Henri Coandă, dar mai există și câteva care este posibil să îți fi scăpat.

Scaunul pentru ejectarea piloţilor

La sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, majoritatea experţilor în aviaţie erau preocupaţi de avioane şi de pilotarea acestora. Totuşi, un tânăr pe nume Anastase Dragomir s-a concentrat pe siguranţa aparatelor de zbor şi, implicit, a pasagerilor acestora. Și-a perfecţionat propriul sistem de salvare a piloţilor şi pasagerilor în caz de accidente.

Aceasta invenţie era „un nou sistem de paraşutare din aparatele de locomoţie aeriană, fiecare pasager avand o paraşută proprie care permite, în momentul critic, eliberarea acestui ansamblu de avion, astfel încât paraşuta, împreună cu pasagerul instalat pe scaun, să treacă printr-o deschizatură a podelei”. Brevetul prevedea ca acest ansamblu de celulă-paraşută să aibă mai multe comenzi, manevrabile de către pilot.

În 1950, Anastase Dragomir a obţinut un nou brevet, de data aceasta în România, pentru „celula paraşutată“, care consta în folosirea unui spătar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor, fie pe jos, fie pe sus. În 1959 a înregistrat o nouă cerere pentru construirea unui avion cu astfel de scaune.

Românul care a găsit salvarea diabeticilor

Despre Nicolae Paulescu ştim că a inventat insulina, medicamentul care salvează vieţilor bolnavilor de diabet, dar din nefericire pentru el şi din fericire pentru ştiinţă, a creat acest medicament în acelaşi timp cu alţi cercetători. El a fost profesor de psihologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, iar în 1921 a creat insulina injectabilă, înlocuind astfel hormonul secretat de pancreas care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism.

Ultimele stiri