19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialToti romanii vor avea acest aparat in casa si nimeni n-are voie...

Toti romanii vor avea acest aparat in casa si nimeni n-are voie sa refuze instalarea lui!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat o nouă reglementare aflată încă la stadiul de proiect, referitoare la instalarea contoarelor inteligente de energie electrică, ce aduce, pe lângă altele, clarificări pentru situaţia în care consumatorul de energie refuză să-i fie montat acest contor, anunta economica.net.

Instalarea smart-meterelor, contoarele inteligente de energie electrică, nu este opţională, dar distribuitorii de energie care instalează contoarele vor face, anterior instalării, anumite măsurători pe care să le arate consumatorilor care, iniţial, refuză instalarea lor, că nu au de ce să se teamă.

Deşi instalarea lor are multiple avantaje, şi pentru clienţi şi pentru distribuitorii de energie electrică, ar putea crea temeri că, pentru cele la care transmisia datelor se face prin unde radio, emisiile de radiaţii electromagnetice ar putea cauza probleme.

Potrivit ordinului, dacă iniţial un consumator refuză instalarea, operatorul de distribuţie face măsurători asupra nivelului de radiaţii electromangetice, pe care i le arată apoi consumatorului. Dacă emisiile sunt sub nivelul stipulat de lege, are dreptul să instaleze noul contor, iar dacă nu, poate decide să amplaseze contorul la limita propriatăţii.
Dacă şi după măsurători care arată că respectivele contoare resptectă normele privind nivelul de emisii electromagnetice consumatorul tot refuză să i fie instalat noul contor, distribuitorul poate ajunge, la limită, să-l deconecteze.

Iată, în detaliu, prevederea din proiectul de ordin al ANRE referitoare la situaţia în care consumatorul refuză instalarea noilor contoare:

Art. 26. (1) Cu cel puțin 15 de zile înainte de data programată pentru înlocuirea contorului, OD (operatorul de distribuţie-n.red.) informează consumatorul cu privire la schimbarea contorului existent cu unul integrabil în SMI (Sistem de măsurare inteligentă a energiei electrice – n.red), beneficiile acestuia, funcționalitățile opționale și condițiile de implementare, în conformitate cu prevederile de la art. 24 alin (1), (2), (3) și (4), precum și în legătură cu procedura urmată în cazul exprimării refuzului.

(2) OD solicită consumatorului să fie înștiințat în scris de către acesta dacă refuză înlocuirea contorului, cu cel puțin 5 zile înainte de data programată.

(3) În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, OD poate efectua măsurători asupra nivelului de emisii electromagnetice în spațiul din imediata vecinătate a contorului, cu respectarea legislației specifice în vigoare și, dacă a efectuat măsurători, le prezintă consumatorului.

(4) Dacă nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD înlocuiește contorul existent cu un contor integrabil în SMI, iar costurile măsurătorilor sunt suportate de consumator prin intermediul facturii de energie electrică.

(5) Dacă nivelul emisiilor electromagnetice nu respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD poate decide asupra reamplasării grupului de măsurare la limita de proprietate.

(6) În cazul în care OD nu primește înștiințarea de refuz prevăzută la alin. (2) și consumatorul refuză în scris înlocuirea contorului la data programată, OD amână cu 30 zile schimbarea contorului în vederea aplicării prevederilor de la alin. (3), cu respectarea prevederilor de la alin. (4) și (5).

(7) În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, deși măsurătorile efectuate de OD și aduse la cunostința consumatorului demonstrează că nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD are dreptul să aplice prevederile legale în vigoare referitoare la împiedicarea OD de a verifica sau înlocui grupurile de măsurare.

Prevederile legale spun că, în situaţia în care se ajunge la aşa ceva, operatorul de distribuţie poate deconecta locul de consum.

Citeste mai multe pe economica.net

Ultimele stiri