9.9 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăStirea zileiTranzactie in energie. Rusii de la Lukoil si italienii de la ERG...

Tranzactie in energie. Rusii de la Lukoil si italienii de la ERG SpA vor sa cumpere un parc eolian din Romania

in:

Stiri pe acelasi subiect

Inca un oligarh rus a murit in conditii suspecte! Fost sef Lukoil, gasit mort intr-o pivnita

Oligarhul rus Alexander Subbotin, fostul director al companiei ruse...

Efectul razboiului: Romgaz valoreaza acum mai mult decat Lukoil şi Gazprom la un loc!

Potrivit datelor agregate de ZF din platforma Bloomberg, cei...

Rusii au facut o descoperire FENOMENALA in Marea Neagra! Bogatiile apartin ROMANIEI!

Grupul petrolier rusesc Lukoil a anunţat că zăcământul de...

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anunta pe site-ul sau ca doi giganti energetici vor forma o societate mixta pentru a putea cumpara un parc eolian din Romania.

 

Potrivit institutiei financiare, este vorba despre rusii de la Lukoil care se vor asocia cu grupul italian ERG SpA si vor forma LUKErg Renew. Noua societate va achizitiona un parc eolian de 84 de Megawaţi, amplasat in judetul Tulcea. Tranzactia se va face cu ajutorul unui credit BERD si cel mai probabil se va finaliza in octombrie.

Louis Borgo, responsabil pentru energie şi utilităţi în cadrul BERD, a declarat săptămâna trecută că banca poartă discuţii cu LUKErg Renew GmbH pentru a oferi sprijin pentru cumpărarea unui parc eolian de 84 de Megawaţi amplasat în judeţul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea. Borgo a precizat că nu poate oferi alte detalii având în vedere acordurile de confidenţialitate.

 

Credem în regimul energiilor regenerabile din România şi derulăm mai multe proiecte în această ţară, proiecte care se află în diferite etape ale procesului de aprobare”, a afirmat Louis Borgo.

Romania este una dintre putinele tari europene care a cunoscut un adevarat boom al energiei eoliene in plina criza economica, reusind sa atraga investitori interesaţi de acest sector datorită stimulentelor guvernamentale şi a amplasării în apropiere de Marea Neagră, unde viteza media a vântului atinge 25,2 kilometri pe oră.

Potrivit datelor Transelectrica, in 2009, in tara noastra erau numai 14 MW instalaţi în parcuri eoliene, iar acum sunt mai bine de 1.165 MW funcţionali.Capitalul atras de acest domeniu este estimat la 1,7 miliarde euro.

Entuziasmul investitorilor care s-au repezit sa se implice in proiecte care vizeaza energia regenerabila porneste de la niste calcule foarte exacte. Statul roman a aprobat pentru intervalul 2011-2020 o schema de sprijin care prevede subventii de 10,5 miliarde de euro pentru producatorii de energie verde. Este cel mai generos ajutor pe care o tara din Europa il acorda acestui domeniu. Doar in primele patru luni din acest an, firmele au incasat 100 de milioane de euro. Suma reprezinta valoarea celor 1,8 milioane de certificate verzi pe care producatorii de energie eoliana, solara sau hidro le-au primit. Potrivit legii, fiecare certificat are un pret de vanzare cuprins intre 27 si 55 de euro.

 

 

 

 

Ultimele stiri