13.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDivertismentVorba zileiUn om este nefericit pentru ca nu stie ca este fericit, acesta...

Un om este nefericit pentru ca nu stie ca este fericit, acesta este singurul motiv, oricine descopera acest lucru devine imediat fericit – Feodor Mihailovici Dostoievski

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia amenință că monitorizează Baza Kogălniceanu

Activitățile NATO în Europa de Est și regiunea Mării...

România cere despăgubiri pentru tezaurul nereturnat de ruși

Problema tezaurului românesc blocat în Rusia ajunge în Parlamentul...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Feodor Mihailovici Dostoievski (Фёдор Миха́йлович Достое́вский, Fyodor Dostoyevsky n. 30 octombrie 1821(S.N. 11 noiembrie) – d. 28 ianuarie 1881 (S.N. 9 februarie), St. Petersburg, Rusia) a fost unul din cei mai importanti scriitori rusi, operele sale avand un efect profund si de durata asupra literaturii, filozofiei, psihologiei si teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creatii ale sale sunt cele patru mari romane, Crima si pedeapsa, Idiotul, Fratii Karamazov si Demonii, precum si nuvela Insemnari din subterana. In total, opera sa numara unsprezece romane, trei nuvele, saptesprezece povestiri precum si numeroase alte lucrari. S-a facut de asemenea remarcat si pentru activitatea de jurnalist.

Dostoievski s-a nascut in Moscova si a facut cunostinta cu literatura de la o varsta frageda, cand citea basme si legende de autori rusi si straini. Si-a pierdut mama in 1837, cand avea numai 15 ani, si a intrat la Institutul de Inginerie Militara Nikolaiev. Dupa absolvire a lucrat ca inginer, dar obisnuia sa traduca carti pentru a-si suplimenta fondurile. A fost condamnat in 1849 la patru ani de munca silnica in Siberia, din cauza implicarii intr-un grup secret de liberali utopisti, numit Cercul Petrasevski. Atacurile sale de epilepsie, care trebuie sa fi inceput in anul 1839, au crescut in frecventa in perioada executarii pedepsei. Dupa eliberare, a fost obligat sa se inroleze ca soldat, iar apoi a lucrat ca jurnalist. A intreprins mai multe calatorii in Europa si a dezvoltat o dependenta pentru jocurile de noroc care l-a aruncat in bratele saraciei. Pentru o vreme, a trebuit sa cerseasca pentru bani, dar in cele din urma a devenit faimos datorita cartilor sale.

Ultimele stiri