13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăStirea zileiUn roman a inventat betonul fara ciment! Ideea lui face furori in...

Un roman a inventat betonul fara ciment! Ideea lui face furori in strainatate, fiind premiata pe Europa!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Un student doctorand de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca a inventat betonul fără ciment. Adrian Lăzărescu fost premiat cu o medalie de aur la salonul Euroinvent, cel mai mare salon de invenţii din Europa de Sud-Est, unde şi-a prezentat lucrarea de doctorat despre  cum se face betonul fără ciment, folosind cenuşa rezultată în urma arderii cărbunelor.

„Vreau să creez un beton alternativ, un beton fără ciment, pentru că industria  producătoare de ciment poluează. În acelaşi timp, pentru a crea energie, termocentralele trebuie să ardă cărbune, iar cenuşa, deşeul rezultat în urma arderii, nu este folosită, ci este depusă în halde unde poluează.

La materialul pe care noi îl facem, practic iei deşeul, îl combini cu un anumit lichid şi atunci îţi rezultă un material care are performanţe la fel de bune ca betonul, uneori mai bune, în funcţie de mai mulţi parametrii pe care eu îi studiez acum”, a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Lăzărescu.

Cenuşa se foloseşte la ora actuală ca adaos în producţia betonului, noutatea cu care vine Adrian Lăzărescu fiind eliminarea completă a cimentului din poducţia betonului. De asemenea, proiectul sau diferă de alte proiecte similare prin prisma faptului că fiecare cenuşă are o altă compoziţie chimică.

 „În betonul obişnuit ai ciment, ai cenuşă, apă şi agregate. Noi am scos cimentul de tot şi atunci practic se produce un beton mai ecologic decât cel obişnuit”, a spus acesta.

Marele premiu de le Euroinvent, o bursă în valoare de 10.000 lei, a fost câştigat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie Electrică din Iaşi care a creat o mănuşa mecatronică, care vine in sprijinul celor care au rămas paralizaţi în urma unui accident vascular.

Ultimele stiri